De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt. Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
Heb je een eigen auto? En staat deze op jouw naam? Dan ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het RDW en de politie controleren of een kenteken, jouw auto, verzekerd is.
Zorgverzekeraars moeten daarom voldoende zorg inkopen of bemiddelen als iemand niet snel genoeg bij een zorgaanbieder terecht kan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) houdt toezicht op de zorgplicht. Meer informatie vind je op de website van de NZa.
In het polisoverzicht in Mijn CZ ziet u welke basisverzekering en aanvullende verzekeringen u hebt.
De RDW controleert dagelijks of voertuigen aan de keurings-of verzekeringsplicht voldoen. Dat gebeurt door een registervergelijking. Daarbij worden de keurings- en de verzekeringsgegevens met het kentekenregister vergeleken.
Ga naar de site van de RDW. Vul het kenteken van de auto in. Klik op ”Gegevens opvragen”Ga naar ”Status van het voertuig”
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Als u van ons een brief krijgt dat u onverzekerd bent, dan zijn er 2 mogelijke acties. Doet u niets? Dan krijgt u na 3 maanden een boete van € 472,25.
Iedereen die in Nederland in loondienst werkt, is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Samen vormen zij de sociale verzekeringen van Nederland. Ook sommige mensen die niet in Nederland wonen (maar hier wel werken) of niet in Nederland werken (maar wel hier wonen), zijn verplicht verzekerd.
Als u in Nederland woont of werkt en u hebt geen zorgverzekering, dan krijgt u een boete. Als u een boete hebt gekregen omdat u geen zorgverzekering hebt, dan moet u twee dingen doen: U moet de boete betalen.
Sommige verzekeringen zijn verplicht. Voor autobezitters is een autoverzekering verplicht en voor iedereen die in Nederland woont en werkt én ouder is dan 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Het is niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering of aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
Als je geen zorgverzekering hebt, dan moet je jouw zorgkosten zelf betalen. Ook kun je een boete krijgen. Heb je geen vast woon- of verblijfadres, dan kan het zijn dat je zorgverzekering door je zorgverzekeraar wordt beëindigd. Vaak kom je hier pas te laat achter.
De gevolgen van verzekeringsfraude
Het plegen van verzekeringsfraude is strafbaar. Hard, maar waar. Dat betekent niet dat bij elk klein vergrijp de verzekeraar linea recta naar de politie zal stappen om daar aangifte te doen en verdere vervolgstappen te ondernemen.
De reden dat je minimaal een WA verzekering moet afsluiten is voor als je schade rijdt. Een WA-verzekering vergoedt namelijk schade die je bij anderen veroorzaakt. Rijd je onverzekerd rond?Dan moet je eventuele schade aan anderen zelf betalen.
Wanneer je een verzekering aanvraagt, is de verzekeraar niet op de hoogte van jouw strafrechtelijk verleden en heeft hij geen inzage in je strafblad. Wanneer er echter specifiek naar gevraagd wordt bij de behandeling van de verzekeringsaanvraag, ben je verplicht om een eerlijk antwoord te geven.
Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan is er niks verzekerd en wordt er ook niks vergoed. Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW. Wacht je nog langer met verzekeren? Dan riskeer je een boete.
Wanneer je het voertuig niet binnen 28 dagen na de tenaamstelling hebt verzekerd, krijg je van de RDW een waarschuwingsbrief. In deze brief wordt aangegeven dat het voertuig dat op jouw naam staat niet verzekerd is.
De boete voor het rijden in een onverzekerde auto bedraagt ongeveer € 400. Naast een boete heeft onverzekerd autorijden nog meer gevolgen. Als u namelijk schade rijdt met een onverzekerde auto, dan moet u zelf de schade betalen.
Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto, of ander motorvoertuig, bij anderen veroorzaakt. Dit geldt niet alleen voor voertuigen, maar ook voor personen, goederen en objecten. Ook als iemand anders in je auto rijdt, wordt de schade meestal vergoed.
In spoedeisende situaties wordt u in ons ziekenhuis altijd geholpen, ongeacht hoe u verzekerd bent. De medisch specialist bepaalt welke hulp op dat moment noodzakelijk is. U blijft wel verplicht om te betalen voor de geleverde zorg.
WA-verzekering betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze WA-verzekering is verplicht, maar gaat om schade met motorrijtuigen. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Het is alleen wel aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Ja hoor: je mag je auto gewoon aan iemand uitlenen. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan je kenteken. Als een vriend of vriendin met jouw toestemming in je auto rijdt, ben je gewoon verzekerd voor eventuele schades.
Op www.rdw.nl kun je online controleren of je motorverzekering is aangemeld.Bij de rubriek status van het voertuig hoort bij WAM verzekerd "Ja" te staan.
Vanaf 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet per se meer groen te zijn en heet deze officieel het Internationale verzekeringsbewijs. Ga je internationaal de weg op? Dan is het niet handig als je je groene kaart kwijt bent.