De beste wijze om een overhemd te drogen is deze op een droogrek te drogen aan een goede kledinghanger. Hang het overhemd gelijk na afloop van het wasprogramma op, wanneer het overhemd nog vochtig is. De kreukels zijn er zo gemakkelijker uit te slaan.
Hoelang duurt het? Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Let op de wasvoorschriften
1 stip betekent koud strijken, 2 stippen kun je warm strijken en 3 stippen kun je heet strijken. Hoe warmer je kunt strijken, hoe sneller het gaat. De meeste overhemden kun je tenminste warm, maar vaak heet strijken.
Voor het strijken van een blouse kun je het beste beginnen met de mouwen. Leg de rest van je blouse naar de zijkant hangen en spreidt de mouwen over je strijkplank. Na het strijken van de mouwen kun je overgaan tot het strijken van de rest van de blouse. Begin bovenaan bij de kraag en werk langzaam naar beneden.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Wat kost het laten wassen en strijken van uw overhemd? Het laten wassen en strijken van een overhemd kost gemiddeld rond de €3,00 bij een stomerij. Deze prijs kan per stomerij iets afwijken, maar over het algemeen is een overhemd een van de goedkoopste kledingstukken om voor een opfrisbeurt naar de stomerij te brengen.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Gemiddeld kun je een overhemd twee tot drie keer dragen voor het te moeten wassen. Over het algemeen zullen er dan vet- en transpiratievlekken op het shirt zichtbaar worden. U kunt het overhemd dragen totdat de vlekken te zien en/of te ruiken zijn en het overhemd er dof uitziet.
Strijk eerst de kant waar de knoop zit en vervolgens de andere kant. Na de mouwen strijk je eerst het rechter voorpand, daarna de achterkant, dan het linkervoorpand. Als laatste strijk je het rugstuk bovenaan. Broeken: spijkerbroeken en casual broeken leg je recht op de plank, de voorkant naar boven.
Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Maar door je kleding te strijken haal je de kreukels eruit en dat staat wel zo netjes als je het draagt ! Een ander doel van strijken is om het textiel glad te maken waardoor het vuil minder goed hecht. Door te strijken op hoge temperaturen dood je bacteriën waarmee je besmettingsgevaar voorkomt.
Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
- Gebruik de warme of hoge stand van je föhn - de luchtstroom is belangrijker dan de warmte. - Houd de föhn op een paar centimeter afstand van het kledingstuk terwijl je het droogt met snelle stoten hete lucht.
Het is absoluut niet goed voor de stof om jeans te vaak een wasbeurt te geven. Lucht ze gewoon vaak genoeg om geurtjes te vermijden. Vlekken kan je er best afwassen, zonder de volledige jeansbroek nat te maken. Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden.
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!
Het ene materiaal blijft namelijk gewoon langer mooi dan het andere. Katoen en kasjmier kun je maximaal twee keer dragen. Wollen en synthetische stoffen vijf keer. Kijk daarom goed in het label om welke stof het gaat.
Het loon van een deeltijdse strijkster: 1.000 euro netto.