Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
De oorzaken van slaapapneu moeten worden gezocht bij overgewicht, roken, erfelijke factoren, een korte onderkaak, afwijkingen in het keel- neus- en oorgebied, longafwijkingen, een lage tonus van de mond- en keelspieren door bijvoorbeeld slaapmiddelengebruik of chronisch nier- of hartfalen.
Meestal niet. De behandeling van slaapapneu is in bijna alle gevallen een levenslang traject.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Klachten die overdag kunnen optreden zijn: niet verkwikt wakker worden, moe of slaperig zijn. Deze vorm van slaap apneu wordt vooral gezien bij mensen met een hartziekte en na een beroerte. Ook bepaalde pijnstillers die morfine bevatten (opiaten) kunnen centraal slaap apneu veroorzaken.
Ernstig apneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Mensen met slaapapneu syndroom die 15 ademstops of meer per uur hebben, mogen geen autorijden tot ze voldoende behandeld zijn en het aantal ademstops minder is dan 15 per uur.
Een apneu is een ademstilstand die langer dan 10 seconden duurt. Iedereen kan hiervan wel eens last hebben. Maar heeft u elke nacht meerdere malen ademstops? Dan heeft u een slaapapneusyndroom.
Er bestaat nog geen medicatie die een gunstig effect heeft op snurken. Voor slaapapneu bestaat er voor heel specifieke gevallen medicatie die de aandoening kan verbeteren.
Apneu komt het meeste voor bij mannen boven de vijftig met overgewicht. Maar de aandoening komt wel degelijk ook voor bij vrouwen. En ook bij jongere mensen, en zelfs bij baby's. Apneu kan erfelijk zijn.
'Oudere mensen hebben minder slaap nodig' klinkt het vaak, maar dat is slechts een fabeltje. Wat er wel gebeurt bij het ouder worden, is het optreden van veranderingen in het slaappatroon. Een oudere persoon heeft dus net als de gemiddelde volwassene een slaapbehoefte van 7 à 8 uur per nacht.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
CPAP-kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen die gebruik maken van een CPAP-apparaat tijdens de slaap. Op normale hoofdkussens kan het voorkomen dat het CPAP-masker tegen uw gezicht drukt, wat zorgt voor vervelende drukplekken, maskerlekkage of een oncomfortabele slaaphouding.
Meer dan de helft van de slaapapneu-diagnoses wordt door longartsen gesteld, ongeveer een derde door KNO-artsen en de rest door neurologen. De longarts schrijft bij mensen met ernstige slaapapneu vaak de beademingstechniek CPAP voor. Hierbij worden de luchtwegen met overdruk opengehouden tijdens de slaap.
Bijvoorbeeld omdat jij jezelf wakker snurkt of omdat je in de ochtend wakker wordt met droge of pijnlijke slijmvliezen in de mond, neus en keel. Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel.
Sommige mensen stoppen tijdens het slapen regelmatig even met ademhalen. Zij hebben ademstilstanden. Bij apneu duurt een ademstop minstens 10 seconden, met vrijwel altijd een zuurstofdaling in het bloed tot gevolg.
Bij iedere ademstop lijdt u heel even aan een zuurstoftekort. Hierdoor neemt de druk in de longslagader toe wat weer leidt tot overbelasting van het rechterhartspier. Andere gevolgen zijn een verhoging van de bloeddruk en een grotere kans op slagaderverkalking.
Dit vreemde gevoel is niet 'zichtbaar' en herstelt meestal na enkele weken. Bij sommige mensen duurt dit herstel enkele maanden. Heel af en toe blijft het verdoofde gevoel bestaan.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.