De meest gangbare modellen waterontharders gebruiken een stof, zoals ionenwisselaarhars, die de ionen chemisch aan zich bindt door deze te vervangen door een andere stof zoals natrium. Het water dat uit de waterontharder stroomt is hierdoor zachter dan het water dat erin ging.
De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.
Een waterontharder haalt alle kalk uit het water. Hierdoor kan onthard water de kalk die reeds aanwezig is in de leidingen, wasmachine, waterkoker etc. opnemen en verwijderen wat er uiteindelijk voor zorgt dat uw leidingen en apparaten kalkvrij zijn.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt. Het drinkwater is door drinkwaterbedrijven dusdanig onthard dat de aanwezige hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Onthard water is niet zout. Er wordt wel zout gebruikt bij het schoonmaken van de waterontharder, maar dit zout komt niet in aanraking met het kraanwater. De smaak van drinkwater blijft dus hetzelfde. Onthard water is niet zouter dan normaal kraanwater.
Kan ik mijn tuin besproeien met onthard water? Ja, de tuin en planten besproeien met zacht water kan zeker maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er, én beter uitzien, én meer zonlicht opnemen.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.
Over het algemeen stellen ze dat de kristalstructuur van water door het magnetische veld verandert, waardoor de calciumdeeltjes zich niet meer aan oppervlakten hechten. Een kalkmagneet verwijdert de kalk dus niet.
Smaak. Wel is het zo dat onthard water vaak een andere smaak heeft dan hard water. Hoewel het natriumgehalte door ionenuitwisseling toeneemt, krijgt het zachte water toch geen zoute smaak. De zoute smaak die de mens waarneemt wordt veroorzaakt door een verbinding tussen natrium en chloriden.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
In het kort: gebruik altijd regeneratiezout en geen gewoon zout. Regeneratiezout is het meest zuivere zout dat er is en garandeert de levensduur van je waterontharder. Zo gaat je waterontharder zo lang mogelijk mee en blijft hij zo goed mogelijk functioneren.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
Over smaak valt natuurlijk niet te twisten maar zacht water smaakt dus zoals de naam doet vermoeden: zacht. De bittere (na)smaak en het vliesje op de koffie en thee zijn daarbij verdwenen.
Ook is het niet zo dat hard water veel rijker is aan mineralen dan zacht water. Ontharden haalt de kalk uit het water en verlaagt zo het calcium- en magnesiumgehalte, maar het verandert niets aan de hoeveelheid andere opgeloste mineralen. Zacht water is dus even gezond als hard water.
Er heerst soms het idee dat er te veel kalk in het kraanwater zit en dat je dat kunt verwijderen door water te koken. Helaas werkt dat niet helemaal zo. Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter.
Een waterontharder plaatst u in de buurt van de hoofdkraan, omdat dat het punt is waar het leidingwater uw huis binnenkomt. U kunt een monteur inschakelen voor de installatie, maar het is ook mogelijk om de waterontharder zelf te plaatsen. Bovendien scheelt dat ook wat centen in de portemonnee.