Pijn in de kuit is vervelend, maar het kan meestal geen kwaad. Soms is er wel een ernstige oorzaak. Maak daarom snel een afspraak met uw huisarts als u pijn in uw kuit heeft. Het kan bijvoorbeeld een trombosebeen zijn.
De oorzaken van deze nachtelijke spier samentrekkingen zijn uiteenlopend en de klachten kunnen veroorzaakt worden door te weinig of juist te veel beweging. Maar ook te weinig vocht, magnetische velden (door staal in matrassen), elektrische straling maar ook een te kort aan magnesium kan krampen veroorzaken.
Kramp ontstaat meestal tijdens of na een inspanning, wanneer een spier overbelast of uitgeput is. Kramp kan ook ontstaan door een verkeerde houding, te strakke kleding of bepaalde tekorten. Sommige mensen worden 's nachts wakker van kramp, dit noem je nachtelijke spierkramp.
Relatief onschuldig, maar toch enorm vervelend, zeker midden in een wedstrijd. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen én te verhelpen. Lees hier wat je kunt doen bij kramp. Kramp is het voortdurend samentrekken van een spier.
Watermeloen
Ze hebben een hoog kalium- en vitamine B6-gehalte, waardoor ze super effectief zijn tegen spierkrampen. Watermeloenen helpen je lichaam om eiwitten beter te absorberen. Eet dus een paar minuten voor je training een stuk watermeloen en je spieren zullen je dankbaar zijn!
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Een tekort aan magnesium kan inderdaad de oorzaak zijn van vervelende krampen in je spieren. Het gebruik van een supplement is het proberen waard. Let hierbij wel op dat de maximaal veilige dosis voor magnesium uit supplementen en verrijkte voedingsmiddelen 250 milligram per dag is.
Volgende zaken kunnen de krampen veroorzaken: een tekort aan natrium (bestanddeel van zout); een tekort aan zuurstof in de spieren (bijv. bij intensieve inspanning);
Tekort aan voedingsstoffen: bij een ontoereikende bloedvoorziening naar de spieren of te weinig mineralen in de voeding, kan er een tekort aan voedingsstoffen in de spieren ontstaan. Onvoldoende magnesium, calcium of kalium kunnen zorgen voor spierkramp in de benen.
Veel mensen zweren bij zo'n stuk zeep onder de lakens om rusteloze benen en nachtelijke spierkramp tegen te gaan, waarbij de ouderwetse Sunlight zeep nog het beste zou werken. Je legt de zeep - zonder verpakking - onder je laken op het matras en je klachten verdwijnen.
Zelfs als de kramp snel weer verdwijnt, kan de kuit nog meerdere dagen hard en stijf aanvoelen. Een spierverrekking en -scheur zijn andere vaak voorkomende musculaire oorzaken van kuitpijn.
Bananen zitten vol met kalium en worden vaak gezien als hulpmiddel tegen kramp, maar er is heel weinig bewijs dat het echt werkt. De meeste mensen hebben meer dan genoeg natrium (zout) in hun normale voedingspatroon.
Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren. Magnesium ontzuurt spiercellen na een intensieve training. Via de huid wordt de magnesium snel en diep in de cellen opgenomen. Na enkele minuten doet het zijn werk en voel je de ontspanning.
Naast het gebruik van medicatie, veranderen van levensstijl of voedingspatroon kan het innemen van vitaminen ook bijdragen aan het verminderen van uw klachten. Een vitamine-supplement dat in het bijzonder genoemd wordt in relatie tot RLS is vitamine B12 en foliumzuur.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Voedingstips bij krampen
Drink genoeg water (35 ml per kilogram lichaamsgewicht) vooral bij intensief sporten en flink zweten, neem minder zout bij overmatig zoutgebruik, neem meer zout bij een natriumtekort, vermijd vocht-afdrijvende middelen zoals plastabletten en matig uw alcoholgebruik.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Maar een factor die het risico op kramp kan verhogen waar vaak niet bij stilgestaan wordt, is cafeïne. Doordat spieren receptoren (soort van ontvangers) hebben waaraan cafeïne zich kan binden, is het risico op kramp groter bij mensen die veel koffie drinken.
Dit onderzoek heeft een aanwijzing opgeleverd dat spierkrampen kunnen voorkomen als bijwerking na het gebruik van langwerkende inhalatie-β2-sympathicomimetica, kaliumsparende diuretica en thiazidediuretica. Deze geneesmiddelen zouden nachtelijke spierkrampen die bij ouderen vaak voorkomen, mogelijk kunnen verergeren.
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.