Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel onder als boven moet genoeg ruimte zijn voor beluchting en ontluchting. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van het apparaat. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan.
Hoeveel ruimte moet er rond een koelkast zijn voor een goede ventilatie? Voor vrijstaande koelkasten laat u best 5 cm boven en 10 cm achter het apparaat vrij. Hierdoor kan de warmte snel worden afgevoerd en wordt het energieverbruik lager.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
De ventilator in een koelkast zorgt voor een homogene circulatie van de lucht in het toestel. Dit onderdeel , die zich in de vriezer bevindt, stuurt de koude lucht naar de koelkast waar de lucht er vrij circuleert. Deze lucht komt uiteindelijk terug naar de vriezer waar ze opnieuw gekoeld wordt.
Het verminderen van luchtgeluid (klanken van de koelkast) doet u door de achterwand (of de muur) van het meubel te voorzien van Acusticab. Acusticab is een zelfklevende absorptieplaat en voorzien van een olie- en vochtdichte toplaag en is met een vochtige doek af te nemen.
Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten. Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat.
Het is normaal dat de buitenkant van een koelkast, met name de zijkanten, warm aanvoelen. Aan de buitenkanten van de koelkast zijn hittepijpen bevestigd die af en toe heet worden om de condensie aan de buitenwanden van de koelkast te verlagen.
Tip 2: Ga na of de koelkast op de juiste plek staat
Staat je koelkast naast het raam in de zon of naast de verwarming? Niet handig! Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik van je koelkast.
Je hoeft geen ruimte meer te voorzien tussen koelkast en meubel. In alle andere gevallen moet er een afstand van minstens 50 mm worden aangehouden.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Een koelkast moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Wanneer het apparaat de warmte niet kwijt kan, moet hij harder koelen. Je bespaart energie door voldoende ruimte te laten tussen de achterwand van de koelkast en de muur waar hij tegenaan staat. Houd een afstand van tenminste 10 cm aan voor een goede luchtcirculatie.
Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel onder als boven moet genoeg ruimte zijn voor beluchting en ontluchting. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van het apparaat. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan.
Een buitenkoelkast is een koelkast die bestand is tegen lagere omgevingstemperaturen, waardoor je hem bijvoorbeeld in een onverwarmde schuur of onder een overkapping kunt plaatsen.
Een koelkast sluit je aan op een geaard stopcontact. Zorg ervoor dat deze dichtbij is, zodat je geen verlengkabels of stekkerdozen gebruikt. Deze hulpstukken kunnen de constante hoge stroom vaak niet aan, waardoor ze verhitten en in brand vliegen. Het stof achter een koelkast vriezer vat gemakkelijk vlam.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van uw koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken. Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur. Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Wanneer de compressor aanslaat hoor je deze brommen of zoemen. Dat is normaal. Op warme dagen zal de compressor vaker aanslaan om de koelkast temperatuur laag te houden. Bij energiezuinige modellen zal de compressor wat langer blijven draaien en is het dus normaal om dit zoemende geluid te horen.
Wanneer de compressor van de vriezer draait, zal er een brommend geluid hoorbaar zijn. Dit is een normaal geluid voor het draaien van de compressor. Wanneer het koelmiddel in de leidingen veranderd van samenstelling, kan er een borrelend geluid hoorbaar zijn. Dit is een normaal geluid voor een vriezer.