Het onderzoek is niet verplicht. Jeugdgezondheidszorg houdt vanuit een wettelijke taak zicht op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Gezondheidsonderzoeken in het voortgezet onderwijs. In de 2e en 4e klas van het voortgezet onderwijs komen wij bij jou in de klas voor een gezondheidsonderzoek. We doen dit onderzoek zodat jij zo gezond mogelijk kunt opgroeien en wij je kunnen ondersteunen waar jij dit nodig hebt en wil.
Is Jeugdgezondheidszorg verplicht? Het aanbieden van JGZ door JGZ-organisaties is dus verplicht. Maar ouders en jongeren vanaf 12 jaar zijn niet verplicht hier gebruik van te maken. Als jij/jullie geen gebruik willen maken van de JGZ of bepaalde onderdelen daarvan, kun je dat doorgeven.
Jouw kind wordt een aantal keren opgeroepen voor een bezoek aan de schoolarts of de schoolverpleegkundige. Deze kijkt naar de ontwikkeling van jouw kind en draagt zorg voor eventuele vaccinaties. De gegevens van jouw kind komen in een digitaal dossier. Het bezoek aan de schoolarts is niet verplicht.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van je school kennen het kind en gezin vaak al langer. Zij hebben gegevens over het lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkelen van het kind en zijn omgeving. Door met school de zorgen te bespreken kan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige meedenken en adviezen geven.
Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.
De GGD'en hebben een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en 'schoolarts'), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
De schoolarts controleert lengte en gewicht, let op de spraak, houding en motoriek, controleert of je kind goed hoort en ziet en gaat meestal na of je kind mogelijk kleurenblind is.
Salaris schoolarts. Het salaris van een schoolarts begint bij € 2.750 per maand. Het beroep schoolarts is een variant van het beroep Arts jeugdgezondheidszorg. Het salaris van Arts jeugdgezondheidszorg ligt gemiddeld op € 3.827 bruto per maand.
Wij geven advies, meten en wegen uw kind, doen gezondheidsonderzoeken en bieden vaccinaties aan.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) volgt de ontwikkeling en gezondheid van kinderen 0-18 jaar en geeft advies over de verzorging, gezondheid en opvoeding van kinderen en jongeren. Ook geeft de JGZ op de juiste momenten vaccinaties (inentingen) die beschermen tegen ziekten. Je kunt altijd met je kind bij ons terecht.
Wat is JGZ? Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de publieke gezondheidszorg voor jeugd tussen 0 en 18 jaar. Doel van de JGZ is het bevorderen, beschermen en beveiligen van de gezondheid en de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jeugdigen van 0-18 jaar, zowel individueel als op populatieniveau.
De jeugdarts volgt de lichamelijke en psychosociale groei en ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar.
Hoe doe ik dat? Je hebt het recht om je gegevens in te zien. Je verzoek kun je aan ons doorgeven via onderstaand formulier. Met dit aanvraagformulier vraag je Veiligheidsregio Gelderland-Midden (waar GGD Gelderland-Midden onder valt) om inzage in je gegevens.
Als jeugdarts zorg je voor alle kinderen en jongeren. Je werkt met jonge kinderen en hun ouders op het consultatiebureau en met oudere kinderen op het basis-en voortgezet onderwijs. Je bent bezig met patiëntenzorg, de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling en omgeving van een kind, en met preventie.
De schoolverpleegkundige bewaakt en bevordert de gezondheid van de leerlingen op school in een brede context. Medische handelingen vinden plaats op verzoek van de behandelend arts of de ouders/verzorgers. Daarnaast ondersteunt de schoolverpleegkundige de leerkrachten en onderwijsassistenten met zorgwerkzaamheden.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Een dergelijke melding kan ertoe leiden dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek met de leerplichtambtenaar en het kan zelfs leiden tot stopzetten van je tegemoetkoming scholieren. Kortom. Ook al ben je 18, je mag niet spijbelen van school.
GGD GHOR Nederland is de belangenbehartiger voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland. GGD GHOR is de brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD'en) en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR).
Verantwoordelijkheden bij preventie binnen de Wpg
Het rijk is verantwoordelijk voor het vastleggen van het aanbod in de Wpg. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de lokale invulling en uitvoering. Zorgorganisaties en professionals zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg.
Jullie gezinsvoogd of de Raad voor de Kinderbescherming kan een uithuisplaatsing aanvragen bij de rechter. Dat doen ze als ze vinden dat het bij jullie thuis niet veilig of stabiel genoeg is voor je kind. De rechter neemt het besluit. Alleen hij kan bepalen of jouw kind uit huis wordt geplaatst.
Hulp van gezinsvoogd
U moet de hulp en ondersteuning van een gezinsvoogd bij de opvoeding van uw kind accepteren. Maar u houdt wel het gezag over uw kind. U blijft dus zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van uw kind. De gezinsvoogd gaat u daarbij verplicht begeleiden.