Laten we bij het begin beginnen: waarom word je moe na het eten? Dat komt vaak doordat je bloedsuikerspiegel uit balans is. Met name wanneer je koolhydraten hebt gegeten is je lichaam druk bezig dit om te zetten in bloedsuiker, zodat je spieren en hersenen dat kunnen gebruiken als brandstof.
Te veel en te vaak suiker eten, verstoort je bloedsuikerspiegel. Het gevolg: je lichaamscellen krijgen minder energie, waardoor je vaak moe bent. Zelfs na een nacht goed slapen.
Veel mensen met diabetes hebben last van vermoeidheid. Voor een deel komt vermoeidheid door een wisselende suikerspiegel. Maar moeheid kan ook langer duren dan nodig door gedachten en gewoonten, en daar is wat aan te doen. Vermoeidheid bij diabetes komt doordat de cellen van het lichaam niet genoeg energie krijgen.
Het spijsverteringsstelsel moet het voedsel verteren. En zaken als vitamines en mineralen eruit halen, die je lichaam broodnodig heeft. Daarbij hebben de organen in kwestie even wat meer bloed nodig, waardoor er tijdelijk wat minder bloed beschikbaar is voor je brein en bijvoorbeeld je spieren.
De suikerdip volgt meestal op een aanval van lekkere trek, maar soms ook op een regelrechte hongerklop. Je hebt even geen energie meer en ervaart een plotselinge drang naar voedsel met (veel) suiker, vaak.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Suiker is lichamelijk verslavend. De meeste mensen ervaren daarom afkickverschijnselen van suiker als diarree en prikkelbaarheid. Maar niet iedereen krijgt even heftige afkickverschijnselen van suiker en hoe lang ze duren wisselt ook per persoon. Gemiddeld duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen.
Koolhydraten en vooral snelle suikers doen je bloedsuiker snel stijgen en ook dalen. Deze dip in je bloedsuikerspiegel zorgt voor extreme vermoeidheid. Extreme schommelingen in je bloedsuikerspiegel en je energie zijn in dit geval niet normaal en niet gezond.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn. Doe bij deze klachten het volgende: Drink een groot glas frisdrank leeg (géén light frisdrank).
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Proteïne, vezels en gezonde vetten zijn allemaal voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Daarnaast activeren ze hormonen die je een vol gevoel geven, waardoor je minder trek hebt in ongezonde dingen. Vul je bord dus bijvoorbeeld met groentes, avocado en vette vis.
Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan. In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. Bij gezonde personen is de bloedsuikerwaarde ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
Als het tijd is om te luchen kies dan iets lichts. Eten kan er namelijk voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Daarvan krijg je inkakkers.
Je lichaam neemt de voedingsstoffen uit je eten namelijk beter op als je rechtop zit. Ga je liggen kun je last krijgen van brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Dus tenzij je zittend slaapt – even wachten met in slaap vallen na het eten.
Elimineer suiker uit je voedingspatroon
Vermijd ook alle kunstmatige zoetstoffen, meelproducten en andere suikers. Deze producten maken vetophopingen in het lichaam, vergroten het hunkeren naar zoetigheid en vertragen je metabolisme. Kies altijd verse onbewerkte voedingsproducten.