Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn. Urineverlies. Veel drinken.
Chocolade bevat stimulerende middelen zoals cafeïne en is rijk aan vet.Deze combinatie zorgt ervoor dat het moeilijker is om het product te verteren. Als je het toch niet kan laten, kies je beter voor donkere dan voor melkchocolade.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken.Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Door de epicatechine in chocolade, maken de spieren meer mitochondriën aan. Die zorgen ervoor dat cellen in je lichaam meer energie krijgen en geven een stijging van het aantal cellen dat zuurstof naar de spieren brengt.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Dagelijks heb je 30 tot 40 gram vezels nodig.
Bananenboxer - De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes.... | Facebook.
Je kunt het beste gaan voor donkere chocolade met veel cacao. Hier zit minder suiker en het bevat vaak bacteriebestrijdende bestanddelen die gaatjes tegengaan. Onder de categorie 'niet zo slecht' vallen jelly beans en marshmallows. Dit zijn ook wat zachtere snoepjes, die snel oplossen in je mond.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Vezelgehalte: 3,1 gram in een stuk of 10,9 gram per 100 gram. Zorg er wel voor dat je pure chocolade kiest met veel cacao (70-95% of meer).
Studies hebben aangetoond dat het drinken van warme chocolademelk de gezondheid van je hersenen verbetert en dat je denkvermogen er een boost van krijgt. De flavonoïden in het drankje verbeteren de toevoer van bloed en zuurstof naar je hersenen. Hierdoor kun je beter nadenken.
Eten dat niet licht verteerbaar is, omdat veel mensen er een opgeblazen gevoel aan overhouden, is: voeding met gluten, te veel vezels, lactose, gefrituurde voeding, voeding uit de FODMAP lijst, koolzuurhoudende dranken, te vette voeding en te veel eiwitten.
Omdat er ineens veel insuline vrij komt, daalt de bloedsuiker na de maaltijd weer. Dit kan zorgen voor zoete trek na de maaltijd, je lichaam gaat opzoek naar een nieuwe piek.
Waarom is chocolade verslavend? Elke keer als we voeding eten die rijk is aan vet of suiker maken we het stofje serotonine aan(1). Dit hormoon zorgt ervoor dat we gelukkig worden. Chocolade, vooral de repen die niet heel veel cacao hebben, zoals melkchocolade, is rijk aan vet én suikers.