Verdrinking ontstaat door het inademen van water in de longen. Als iemand langdurig onder water blijft, zal hij eerst zo lang mogelijk de adem inhouden. Maar na korte tijd wordt de drang om te ademen zo groot dat de persoon naar adem zal happen. Hierdoor stroomt er water binnen in de mond en luchtwegen.
Verdrinking ontstaat wanneer de ademhaling van een slachtoffer na onderdompeling in een vloeistof wordt gehinderd. Naast een belemmering van de ademhaling kunnen ook andere problemen optreden, zoals onderkoeling, longontsteking, of een wervelletsel bij een duikongeval.
Als een mens verdrinkt of een lijk in het water wordt gegooid, zal het lichaam in eerste instantie naar de bodem zinken als een baksteen. Dat komt doordat het lichaam zwaarder is dan water, en naarmate de longen verder vollopen met water, verdwijnt de lucht die het lichaam drijvend kan houden.
Het slachtoffer lijkt te watertrappelen of te zwemmen maar komt niet vooruit. De ogen staan vaak glazig en de gezichtsuitdrukking is angstig. Omdat een en ander reflexmatig gebeurt en de mond te dicht bij het water is, kan het slachtoffer niet (meer) schreeuwen.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Wees voorzichtig in ijskoud water
In ijskoud water is de schok van de eerste twee minuten na het betreden van het water ook erg gevaarlijk. Het lichaam reageert hierop met een versnelde hartslag, hogere bloeddruk, vernauwing van de bloedvaten en hyperventilatie en uiteindelijk mogelijk een hartstilstand.
Als een overledene in frisser water wordt ondergedompeld (tussen 4 en 20 °C, zoals de Noordzee), maar niet langer dan drie weken, veranderen de weefsels in adipocire (lijkenvet), een samenstelling die de activiteit van bacteriën stopzet. De inwendige organen blijven in zulke omstandigheden veel langer goed.
Hoe ziet het eruit als iemand verdrinkt? Het hoofd komt maar net boven het water uit.Het hoofd is naar achteren gekanteld en de mond komt net boven het water uit.De ogen zijn wazig en leeg of de ogen zijn dicht.
Waterlijken drijven gemiddeld 41 dagen in de Noordzee.
Er is een grote hoeveelheid water ingeademd. De bloeddruk daalt, er ontstaan hartritmestoornissen. Het slachtoffer ademt bijna niet meer. Anoxie: Na enkele minuten raakt het slachtoffer bewusteloos, ademt niet meer en vertoont geen tekenen meer van hartactiviteit.
Onderkoeling / hypothermie bij drenkelingen
Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk. De tijd die het duurt voor een slachtoffer in kritieke toestand verkeert is afhankelijk van de watertemperatuur. We spreken van koud water wanneer de watertemperatuur onder de 20 °C is.
Het gebruiken van hulpmiddelen zoals zwemvleugels en het aanpassen van de omgeving zijn daarnaast effectief in het voorkomen van verdrinkingen. Vanaf ongeveer 4,5/5 jaar is het verstandig om te starten met zwemles. Maar ook na het behalen van het zwemdiploma is een kind nog niet volledig waterveilig.
Driekwart van de kinderen die verdrinken is tussen de nul en vijf jaar oud, en zij lopen ook het grootste risico om eraan te overlijden. Negentig procent van alle kinderen die verdrinken is onder de tien jaar, maar er verdrinken ook jaarlijks kinderen die ouder zijn.
Persoon die in het water valt moet :
Proberen rustig te blijven tot dat de ademhaling terug onder controle is en vooral niet proberen te zwemmen vooraleer de ademhaling onder controle is. Zo weinig mogelijk bewegen en niet zwemmen ( tenzij redding zeer nabij is ).
De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Binnen enkele weken zal onder druk weefsel openspringen waarbij lichaamsinhoud (ontbindingsproducten) vrijkomen. Deze vloeistof wordt opgenomen door de kleding van de overledene, de kistvoering, het bedmatras, de vloer of de grond.
Je hebt vast wel eens verhalen gehoord over lijken die spontaan rechtop gingen zitten in hun kist. Dit is een mythe. Wel is het zo dat je lichaam spastische trekjes kan vertonen op het moment dat het lichtje uit gaat.
Swash doekjes / washandjes hebben een terugvettende werking waardoor een beschermende laag op het lichaam van de overledene aanwezig blijft. Deze beschermende laag helpt uitdroging, invloeden van buitenaf en inwerking van micro-organismen te remmen.
Nee, het is niet zo dat door onweer de overledene groen wordt. Ook andere vormen van het ontbindingsproces worden niet bespoedigd door onweer. Een benauwde en drukkende omgeving betekent veelal dat sprake is van warmte en een hoge vochtigheid.
Een deel van de patiënten is bewusteloos (in coma) en heeft moeite met ademen. Een beademingsmachine neemt het ademen over of ondersteunt de ademhaling als dat nodig is. Artsen onderzoeken wat de oorzaak is van de hartstilstand. Als de oorzaak een hartinfarct is, probeert men dit te verhelpen met dotteren.
De meeste mensen die overleven kunnen weer naar huis: 80-90 van de 100 overlevenden heeft een jaar na de reanimatie een goede levenskwaliteit. Ook kunnen veel mensen weer het werk of de activiteiten oppakken van voor de hartstilstand.
De meest voorkomende oorzaak van een hartstilstand is een hartinfarct. Een hartstilstand kan ook komen door andere hartproblemen. Bijvoorbeeld door een hartspierziekte, een ontsteking van het hart, hartfalen of (erfelijke) hartritmestoornissen. Af en toe komt een hartstilstand voor bij een gezond hart.