In Nederland is het nog niet voorgekomen dat iemand ziek is geworden van een steek van een tijgermug uit Nederland. De kans dat mensen nu ziek kunnen worden van de gevonden muggen is dan ook zeer klein.
De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya) kunnen overdragen, is op dit moment te verwaarlozen. Het is momenteel nog niet duidelijk welke rol de tijgermug speelt bij de verspreiding van zikakoorts.
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek. Klachten zijn koorts, pijn in spieren, botten en gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Er zijn geen medicijnen om chikungunya te genezen.
Dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts zijn virusziekten die worden overgedragen door muggen die overdag steken. Bijvoorbeeld de gelekoortsmug en tijgermug. Artsen en laboratoria moeten gevallen van dengue en chikungunya in Caribisch Nederland melden bij de Gezondheidsdienst.
De beet van de tijgermug lijkt op die van een normale mug
Ook jeukt de bult niet meer of minder dan andere muggenbulten. Wel steekt de Aziatische tijgermug vooral overdag, in tegenstelling tot de meeste inheemse muggen. Als je overdag geprikt bent door een mug, zou dat dus de Aziatische tijgermug kunnen zijn.
Ongeveer 100 miljoen mensen worden wel ziek en bij 500.000 mensen verloopt de ziekte ernstig. In minder dan één procent van de gevallen leidt knokkelkoorts tot de dood.
De Aziatische tijgermug is een exotische mug die van nature niet in Nederland voorkomt. De mug kan dengue (knokkelkoorts), zika of chikungunya overdragen.
Op zichzelf zijn dat geen dodelijke virussen, maar ze kunnen wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. Van nature komt de tijgermug niet voor in Nederland. Toch dook hij hier de laatste jaren sporadisch op, onder andere in Veenendaal, Sittard, Lelystad en tot twee keer toe in Weert.
Als u het vermoeden hebt dat u een tijgermug hebt gevonden kunt u het beste een melding maken naar de NVWA.
Hoe herken je een tijgermugbeet? De symptomen van een tijgermugbeet zijn gelijkaardig aan die van een gewone mug, maar in het algemeen worden ze als pijnlijker ervaren. De beet is rood en de huid rondom kan opgezet en gezwollen zijn.Bovendien ontstaat er een hevige jeuk die erger wordt als je krabt.
Klachten bij knokkelkoorts
U krijgt plotseling koorts met koude rillingen. U krijgt ook vaak heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Uw hele lichaam kan pijn doen: spieren, botten en gewrichten, vooral onder in uw rug. U krijgt huiduitslag op uw borst (romp), armen, benen en gezicht.
Vijf vragen over de tijgermug: "Ze steken 50 keer per kwartier"
'De tijgermuggen steken ook overdag, en sommige bewoners konden daardoor niet meer in hun tuin komen. De overlast was echt groot', zegt Deblauwe. 'Voor de duidelijkheid: die tijgermuggen zijn niet besmet, ze verspreiden op dit moment dus geen virussen.
REGIO - De Aziatische tijgermug is dit jaar al 63 keer gespot in Nederland. Drie van die meldingen kwamen uit Zuid-Holland. Deze tijgermug kan meer dan twintig virusziekten met zich meebrengen en wordt onder andere meegenomen door vakantiegangers.
De loodgrijze malariamug komt in Nederland vooral voor in kelders en rioolbuizen. Volgens een artikel van het NOS kunnen er in één gierkelder wel twee miljoen muggen zitten. “Als regenwater zich mengt met mestresten kunnen de muggen zich goed vermenigvuldigen”, staat geschreven.
Ze gebruiken hun reukorganen om geuren waar te nemen, maar die kun je in de war brengen door gebruik te maken van producten die citroengeur verspreiden. Allerlei producten waarin citronella zit zoals geurkaarsen komen in aanmerking.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals knokkelkoorts, zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking.
Knokkelkoorts is niet besmettelijk van mens op mens. Knokkelkoorts ontstaat als je bent gestoken door een mug die het denguevirus bij zich draagt. Deze muggen steken overdag, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Door de muggensteek komt het virus in je bloed.
Dengue als grootste bedreiging
In België zijn we nog op tijd om deze tijgermug te bestrijden en daarmee de definitieve vestiging ervan in ons land af te remmen. In Frankrijk werden in oktober 2022 echter al 65 autochtone dengue-infecties gerapporteerd.
De mug leeft voor de meest voorkomende een paar dagen.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Plaats horren
Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!