Je maakt tijdens de Yoga les gebruik van verschillende oefeningen en houdingen. Tijdens de uitvoering span je je spieren aan en je rekt je spieren op. Je houdt de houding voor een bepaalde tijd vast. Dit kan spierpijn tot gevolg hebben.
Veel van de yogahoudingen rekken je spieren op, waardoor melkzuur wordt afgevoerd. Melkzuur ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn. Wanneer het melkzuur weer wordt afgevoerd, vermindert de spierpijn en stijfheid. Yoga zorgt ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten.
Veel fitness- en krachtsportliefhebbers ervaren stijfheid en spierpijn na de training. Yoga kan een intensieve krachttraining perfect aanvullen door de spieren te helpen bij het herstel en de ontspanning van het gehele lichaam.
Yoga is een veel meer gebalanceerde manier van krachttraining. In tegenstelling tot krachttraining houdt yoga je spieren in balans en worden je spieren geleidelijk aan opgebouwd. Bij krachttraining groeien je spieren sneller. Je zult ook merken dat door yoga je spieren langer en flexibeler worden.
Opgeslagen spanning en emotie
Met yin yoga werk (stretch) je diep in het bindweefsel en daarmee geef je je lichaam de ruimte om deze spanning daar los te laten. Als er veel spanning vast zit kan dit zich uiten in moeheid, vlak na een houding of op dezelfde dag. Dit gaat vanzelf weer over.
Beoefen snelle en krachtige yogastijlen zoals Power Yoga, Vinyasa, Ashtanga die je de hele les in beweging houden. What is this? Het meest optimale aantal zou zijn tussen drie tot zes yogasessies per week (van elk minstens 1 uur), afhankelijk van hoeveel gewicht je wilt verliezen en hoe snel.
Met yoga-oefeningen waarbij snel wordt geademd, verlaag je het kooldioxideniveau, en dat leidt ertoe dat de bloedvaten in je brein samentrekken. Resultaat: een licht gevoel in het hoofd en, als je niet uitkijkt, hallucinaties en een flauwte. Maar ook een gevoel van opwinding dat sommigen als prettig ervaren.
Yoga is eigenlijk meditatie in beweging. Daarnaast zijn we binnen de yoga veel bezig met de ademhaling. De adem is onze belangrijkste tool, een gezonde ademhaling draagt bij aan onze algehele gezondheid. Hier in het westen ademen veel mensen niet gezond meer: ze gebruiken vaak nog maar een derde van hun longcapaciteit.
Yoga is een uitdagende training
Dat heeft wel als voordeel dat je er een gespierd lichaam van krijgt. In tegenstelling tot de spieren die je kweekt met gewichten, beschikken je yogaspieren bovendien over uithoudingsvermogen.
Yoga kan je helpen met afvallen. Dit komt omdat je door yoga minder stress ervaart, gifstoffen beter afvloeien en je bewuster in het leven staat. Hierdoor heb je meer controle over je eigen levensstijl. Daarom is in de essentie yoga een goede manier om af te vallen.
Beginnen met Yoga maakt je fitter!
In plaats van op de bank te zitten, ben je door middel van Yoga even lekker een half uurtje of uurtje bezig. Je kan Yoga zo zwaar maken als je zelf wilt. Doe je het dus om echt spieren op te bouwen, dan is een wat krachtigere vorm van Yoga aan te raden, zoals PowerYoga.
Yoga is geen sport, en dat zal het ook nooit worden. Ja, je bent bij veel vormen van Yoga een fysieke inspanning aan het leveren, soms zwaar, soms minder zwaar, maar het is geen sport. Onder andere omdat er geen competitie element in Yoga zit. Je kunt niet winnen.
In de meeste gevallen duurt een les 90 minuten en worden ongeveer tussen de 450 en 550 calorieën per uur verbrand. Het bijzondere aan deze vorm is dat de meeste mensen denken dat je veel meer calorieën verbrandt dan bij veel andere vormen van yoga.
Yoga in de ochtend
Het helpt voor een frisse start van de dag en je brengt je lichaam in beweging. Dat geeft een soort focus voor de rest van de dag. Ik ga dan niet gelijk 'hard van start'. Lekker opwarmen, want je spieren zijn dan nog helemaal niet warm.
Waarom is yoga zo duur? Een yogales in een studio volgen kan erg duur lijken. De kosten kunnen variëren van €10-€50. Echter is deze prijs al snel te verklaren als je nagaat dat er veel investeringen zijn gemaakt; niet alleen in tijd maar ook in het materiaal.
Yoga kan helpen bij spieropbouw (bijvoorbeeld om een zware back squat te doen) en uithoudingsvermogen (om meerdere van die zware back squats achter elkaar te kunnen doen), aldus John Porcari, directeur van het programma klinische sportfysiologie aan de universiteit van Wisconsin-La Crosse.
Door je practice in de ochtend te doen start je de dag ontspannen. Je bent hierdoor minder vatbaar voor stress en kunt de uitdagingen van de dag beter aan. Door je dag ontspannen te beginnen geef je stress een minder grote kans om op te bouwen.
Emoties loslaten met yin yoga
Onverwerkte emoties en angst slaan zich dus op in je heupen. Doordat je tijdens een yin yoga les de focus legt op het soepeler maken van je fascia — oftewel je bindweefsel — kun je ook emoties loslaten die naar boven komen drijven.
De duur van de les is iedere dag verschillend, meestal duurt de yogales tussen de 20 en 40 minuten. Het fijne aan de lessen is dat ze verschillend van elkaar zijn. Het kan dus zijn dat je op een dag voornamelijk bezig bent met het 'naar jezelf luisteren' en voornamelijk mediteert.
Yoga is een manier van bewegen die voor alle leeftijden geschikt is. Van kleuter tot 90-plusser, iedereen kan aan yoga doen. Het fijne van yoga is dat presteren geen doel is. Het gaat om de lichamelijke en geestelijke ontspanning.
Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (Asana's) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten.