Hou het been direct hoog en koel het.Probeer elke dag iets meer te bewegen. Stop als het pijn doet en probeer het later weer. De kuitspier wordt vanzelf beter, meestal binnen 2 tot 8 weken.
Belasten binnen de pijngrens bij een zweepslag
Houd in de eerste 24 uur het been hoog wanneer mogelijk en koel de pijnlijke plek een aantal malen per dag gedurende 10 minuten. Het koelen kan zorgen voor vermindering van pijn. Zolang het lopen pijnlijk is, is het aan te bevelen om krukken te gebruiken.
Herstel na een zweepslag duurt meestal tussen de vier tot acht weken, maar is sterk afhankelijk van de ernst van de blessure. Volledige terugkeer naar sport op het oude niveau kan maanden duren.
De symptomen van een zweepslag
Er ontstaat plotseling een heel scherpe pijn die vaak wordt omschreven als een elastiekje dat springt. Hierna blijft er een hevige pijn in de kuit aanwezig en is het vaak niet mogelijk om verder te lopen omdat het aanspannen en het rekken van de kuit pijnlijk is.
Bij een verrekking duurt de revalidatie ongeveer drie tot vier weken. Bij een spierscheur duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat de spier weer belastbaar genoeg is om alles in de training te doen.
Wij adviseren je gedurende de eerste dagen rust te houden, daarna kunnen we voorzichtig beginnen met rekoefeningen. Als de pijn afneemt kunnen we beginnen met de spierversterkende oefeningen. Zo voorkomen we dat de gescheurde spier verzwakt of verkort raakt. Te veel of te zware oefeningen vertragen het herstel.
Op de fiets kun je intensief bewegen zonder dat je je lichaam teveel belast. Als je last hebt van een zweepslag is deze combinatie ideaal. De fietsbeweging zorgt voor doorbloeding van de kuitspier wat het herstel bevordert. Een halfuur per dag fietsen kan de zweepslag al flink doen herstellen.
Leg het getroffen lichaamsdeel omhoog om de zwelling te verminderen. Leg eventueel een drukverband aan. Gebruik bij hevige pijn en na overleg met je arts een pijnstiller op basis van paracetamol.
Voltaren Emulgel 1% wordt gebruikt om de pijn en ontsteking van spieren, pezen verlichten die veroorzaakt worden door verstuikingen, verzwikkingen, sportblessures of alledaagse verwondingen alsook bij gewrichts-, artrose- en reumapijn.
Uitvoering: trek de voet naar u toe totdat u spanning voelt in de kuit. Houd deze stand goed vast m.b.v. de handdoek. Hierbij hebt u rek op de onderkant van de voet. Houd dit 10 tellen vast en ontspan.
Voel je bij het sporten een plotse, hevige pijn in de kuit, dan moet je onmiddellijk stoppen met de inspanning. Ijs op de kuit vermindert de pijn en de mogelijke bloedstorting. Een spierscheur geneest dankzij gedoseerde rust en een behandeling bij je kinesitherapeut 2 tot 6 weken na het voorval.
Ga met gestrekte benen zitten, leg de TRIGGER op de grond en leg je kuit op de Trigger. Zoek het punt op dat het meeste pijn doet. Houd deze positie vast, totdat de pijn licht afneemt. Strek nu je voet en buig hem weer om de kuit te mobiliseren.
Probeer in de eerste twee tot drie dagen na het optreden van de spierscheur het been zo min mogelijk te belasten. Gebruik eventueel in overleg met uw behandelaar elleboogkrukken. Koel direct door een coldpack of ijszak op de pijnlijke plaats te leggen. Het koelen moet zeker 15 minuten volgehouden worden.
Ook al wordt zweepslag voor het merendeel vastgesteld in de kuiten, in theorie zou het in elke spier kunnen gebeuren, zoals in de rug, armen of nek. Het herstellen van een zweepslag duurt meestal tussen de 3 en 6 weken. Na die tijd kan je vaak weer opbouwend beginnen met sporten.
Wanneer de kuitspier overbelast raakt kan dit zorgen voor vervelende pijnklachten. Deze klachten kenmerken zich door een zeurende pijn, soms in combinatie met een zwelling en een kuit die warm aanvoelt. De pijnklachten zijn vooral merkbaar tijdens het lopen en nemen af bij rust.
Zo behandel je een gescheurde kuitspier
Voorzichtig dribbelen, vaak nog met een hakverhoging, is meestal na vier tot zes weken weer mogelijk, uiteraard afhankelijk van de ernst van de scheuring en de individueel sterk verschillende snelheid van herstel.
Veelvoorkomende problemen die aan de hand van een echografie kunnen worden aangetoond zijn peesontstekingen, peesverkalkingen, spierscheuren, scheuren van ligamenten, slijmbeursontstekingen ... In meer zeldzame gevallen kunnen fracturen of barstjes worden aangetoond.
Een zweepslag is een scheurtje in een spier, meestal in de kuit. Een zweepslag ontstaat vaak als u veel kracht zet. Bijvoorbeeld bij het sporten. Het kan ook gebeuren als u stilstaat.
Bij het scheuren ontstaat een plotse, zeer hevige pijn. De eerste pijnscheut voelt zoals een zweepslag of een messteek. Het gebruik van de spier is moeilijk en verhoogt de pijn. Op de plaats van de scheur is soms een inkeping of holte te voelen.
Als u veel pijn heeft door de zweepslag, dan kunt u een pijnstiller nemen. Begin altijd met paracetamol. Dit werkt meestal goed en heeft de minste bijwerkingen. Pijnstillers zorgen er niet voor dat de zweepslag sneller over gaat.