De backpack zit goed als het rugpand strak tegen je rug zit. Ga rechtop staan en pak de verstelbanden ter hoogte van je oksels. Trek beide schouderbanden tegelijk aan, net zo hoog totdat de rugpand van je backpack strak tegen je rug komt.
Om de rugzak op de juiste positie voor het afstellen te krijgen, buig je met je bovenlichaam voorover met de gevulde wandelrugzak op je rug. Zorg dat de heupband op de juiste plek komt (boven de heupen) en trek dan eerst de heupbanden strak aan.
Slaapzak, donsartikelen en andere lichtgewicht voorwerpen gaan in het onderste compartiment. Matig zware items zoals kleding worden bovenop aan de buitenkant gelegd. Zwaar materiaal - tent, voorraden, dikke jassen - wordt op schouderhoogte verpakt, zo dicht mogelijk bij de rug.
Breng de heupgordel op de hoogte waar je bij het meten van je ruglengte je handen hield. Over de randen van je heupbeen dus. Trek je heupgordel zo aan dat je rugzak stevig, maar niet te strak tegen je rug aan zit en de rugzak zeker niet naar beneden zakt. Daarna breng je je schouderbanden op maat.
Een rugzak met een inhoud van 30 tot 40 liter is dan een ideaal formaat. Wanneer je gaat backpacken en er bijvoorbeeld met je tent op uit trekt, heb je al snel een rugzak van 55 tot 70 liter nodig, om al je spullen mee te nemen. Simpel gezegd: hoe groter je tocht, hoe groter je rugzak, omdat je meer spullen nodig hebt.
Wanneer je je daypack op je rug hebt zitten, kijk je of de schouderband niet te dicht tegen je nek zit. Trek vervolgens je schouders iets op, trek de schouderbanden aan tot ze je schouders raken en laat dan je schouders zakken.
Uw rugzak in lagen inpakken
Houdt de zwaarste dingen in het midden van de rugzak, aan de kant van het rugpand. U heeft ze toch niet meteen nodig. De tent, voedsel en water zijn meestal de zwaarste dingen en kunnen het beste in het midden van de rugzak worden gestopt, in de buurt van de rug.
Hang zo weinig mogelijk aan de buitenkant van je trekrugzak. Anders verstoor je de stabiliteit waardoor je rug- en beenspieren veel zwaarder belast worden.
Tip 9: Wandelstokken aan je rugzak bevestigen
De fijnste plek is om ze in of aan je rugzak te bevestigen. Wist je dat er aan de meeste wandelrugzakken speciale lusjes zitten waar je wandelstokken in passen. Vaak is het aan de onderkant een lus waar de punten in kunnen en boven een bevestiging om ze in te klemmen.
Ruglengte bepalen
Het opmeten van de ruglengte doe je door de afstand te meten tussen de C7 nekwervel en de horizontale lijn tussen de bekkenkam. C7 vind je door je hoofd voor over te buigen en in je nek de bobbel te pakken die het duidelijkst uitsteekt.
TREK HET BORSTRIEMPJE AAN
Zorg ervoor dat je het niet te hard aantrekt zodat je nog vrij kunt ademen. Het riempje er vooral voor dat je rugzak goed blijft zitten terwijl je stapt. Afhankelijk van het model van je rugzak, is het in hoogte verstelbaar zodat je borst vrij blijft en je een optimaal comfort hebt.
Op Pad beschouwt de 40-liter rugzak als de ideale rugzak voor huttentochten in de bergen. Zonder tent, slaapmat, dikke slaapzak, kookspullen en een berg voedsel zal het volume immers voldoende zijn. Het gewicht schommelt daarbij tussen de 12 en 15 kg. Zwaarder is, voor wie een beetje oplet bij het inpakken, niet reëel.
Je kunt het beste een rugzak voor trektochten kiezen met een goede padding, voldoende ventilatie en een goede drukverdeling door borst- en heupriemen. Dit zorgt ervoor dat de backpack niet alleen op je schouders rust, maar dat je ook een groot deel van het gewicht op je heupen draagt.
De juiste indeling
Je backpack kun je onderverdelen in drie compartimenten, namelijk het bovenvak, hoofdvak en ondervak. Het is belangrijk dat je zware spullen dichtbij het lichaam plaatst, het liefst ook nog op schouderhoogte. Zo voorkom je dat je backpack naar achteren trekt tijdens het dragen.
Voor een gewone dagwandeling heeft u genoeg aan een rugzak tot 20 liter. Wilt u echter meer meenemen, bijvoorbeeld een fototoestel, een verrekijker of een extra trui, dan heeft u al snel een wat groter model nodig. Kijk dan eens naar rugzakken tussen de 20 en 40 liter.
Een casual backpack | Ongeveer 40 – 65 liter – Voor een reis van 1-3 weken. Een hiking backpack | Ongeveer 60 – 80 liter – Voor een reis van 1-3 maanden. Een trekking backpack | 80 liter of meer – Voor een reis van 3 maanden en meer.
Een gemiddelde dagrugzak heeft een inhoud van 20-25 liter. Dit is ruim voldoende om een warme trui plus eten en drinken mee te nemen. Neemt u weinig of geen extra kleding mee dan kunt u met een tas tot 15 liter prima uit de voeten. Gaat u een aantal dagen op pad dan is een tas van 35-40 liter meer geschikt.
Wie een stevige wandeling gaat maken, heeft een dagrugzak nodig. Een kleine rugzak waarin je de belangrijkste bagage kunt opbergen. De dagrugzak behoort tot de standaard wandeluitrusting van vrijwel iedere wandelaar, of je nou meedoet aan een wandelevenement of een wandelroute loopt in het weekend.
De dubbele steunfase duurt langer en om de belasting beter te verdelen over de beide onderste ledematen. Door het gewicht in de rugzak is de grootte van de verticale krachten sowieso groter. De horizontale propulsiekrachten zijn bij een dubbelzak wel beduidend lager dan bij een rugzak.