Snelladers hebben een hoger voltage of hogere stroomsterkte, waardoor ze een hoger vermogen hebben. Hierdoor krijgt de batterij van jouw toestel bij het opladen in één keer meer stroom dan bij een gewone oplader, waardoor je batterij sneller opgeladen is.
De oorzaken
Dit zijn de mogelijke oorzaken waarom je telefoon of tablet niet meer op laadt of langzaam op laadt: Een softwarefout of storing in het toestel. De oplader zelf is kapot. De accu/batterij is kapot of op.
Het vermogen waarmee geladen kan worden is afhankelijk van wat de auto maximaal ondersteunt en soms ook van de laadpaal. Veel oudere snelladers bieden een vermogen van maximaal 50kW. Moderne snelladers bieden 150 tot 350kW. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de auto weer opgeladen is.
Om de afname van de capaciteit te compenseren is het belangrijk om de accu rustig af te laten koelen. Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer.
Hoe lang duurt snelladen? De duur van snelladen is afhankelijk van onder andere het type lader en je auto. Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal.
Geen zorgen: je mag gerust tot 100% opladen of de accu leegrijden tot het laatste procentje. Het is alleen belangrijk dat de accu niet té lang op één van die twee extremen blijft. Dus laadt de accu zo snel mogelijk op als deze (bijna) leeg is.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Sommige mensen denken zelfs dat het slecht voor de batterij is, maar waarschijnlijk is het voornamelijk irritant als je telefoon na twee uur aan de lader nog steeds op 15% zit.
“Accu sneller uitgeput als je doorlaadt bij 100 procent”
"Door een telefoon die op 100 procent accuvermogen staat aan de lader te laten, kunnen de cellen in de accu sneller uitgeput raken. Dat verkort de levensduur van je batterij."
Vermijd snel opladen als het niet nodig is
Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij. Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt.
Bijvoorbeeld bij Shell, Gamma, McDonalds en steeds meer supermarkten en tankstations kun je jouw elektrische auto (snel)laden. Daarnaast breiden bekende aanbieders zoals IONITY en Fastned continu uit.
Het opladen kan worden vertraagd als de kabel niet goed op het apparaat of de oplader is aangesloten, als de connector is vervormd door langdurig gebruik of als het oppervlak is aangetast door vreemde voorwerpen.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Snelladen niet voor elke telefoon
Niet alle opladers zijn snelladers en niet alle telefoons kun je opladen met een snellader. Je hebt een telefoon nodig met een snellaadfunctie. De meeste nieuwe telefoons hebben zo'n functie wel. In elk geval de modellen die nieuwer zijn dan de iPhone 8 en de Samsung Galaxy S6.
Je kunt een snellader herkennen aan verschillende kenmerken. Het oplaadblok is bijvoorbeeld vaak wat groter en steviger dan normaal.Ook staan er woorden als 'quick charge', 'fast charge' of 'rapid charge' op en is het aantal watt hoger. Meer wattage betekent meer stroom naar de batterij in de dezelfde tijd.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Het opladen van een tablet of smartphone terwijl je ligt te slapen is misschien handig, maar ook behoorlijk brandgevaarlijk. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor brand door apparaten.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Dus ja, laden is vaak goedkoper dan tanken
Omdat er meerdere factoren meespelen, kunnen we het beste kijken naar het gemiddelde bedrag dat per jaar aan benzinekosten wordt uitgegeven per auto.
Wat kost snelladen? Snelladen is het duurst, omdat deze speciale laadpalen complexer zijn. Je betaalt gemiddeld tussen de € 0,65 tot € 1,05 per kWh.
Gebruik snelladen met bepaalde iPhone-modellen. Je kunt de batterij van je iPhone tot 50 procent opladen in ongeveer 30 minuten. Je kunt de batterij van je iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent.
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat enkel de aanwezigheid van een telefoon al voor stress kan zorgen. Verder zetten sommige mensen hun telefoon 's nachts uit vanwege de straling. Deze elektromagnetische golven zouden voor ernstige gezondheidsrisico's zorgen, zoals kanker en vruchtbaarheidsproblemen.