Een bezoek aan het ziekenhuis is dringend nodig als: Voel je je binnen drie maanden na de reis koortsig of grieperig? Neem dan contact op met je huisarts. Vertel dat je in malariagebied bent geweest. Vraag om een bloedonderzoek op malaria.
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Plasmodium falciparum. Indien malaria tropica adequaat behandeld wordt is men volledig genezen.
De diagnose kan alleen door een bloedonderzoek gesteld worden. Malaria kan goed behandeld worden, maar zonder behandeling kan de ziekte snel complicaties veroorzaken en fataal verlopen. Personen die vroeger malaria doormaakten, zijn niet immuun.
Infectie met P. vivax of P. ovale wordt gekenmerkt door om de 48 uur terugkerende koortsaanvallen (malaria tertiana; derdedaagse koorts), terwijl infectie met P. malariae leidt tot koortsaanvallen om de 72 uur (malaria quartana; vierdedaagse koorts).
In het begin ziet men een 'griepachtig' ziektebeeld met hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, braken en soms diarree. Indien de patiënt niet tijdig wordt behandeld, kunnen er na verloop van enkele dagen levensbedreigende complicaties ontstaan zoals hersenmalaria, nierinsufficiëntie en shock.
Diagnostiek naar malaria bestaat uit een antigeentest. Deze test heeft een hele hoge negatief voorspellende waarde en het resultaat is snel beschikbaar. Daarnaast wordt tevens een dikke druppel, en indien deze positief is een uitstrijk, verricht. Antigeentest: binnen 1 uur na bloedafname.
Conclusie. Plasmodium malariae is het minst vaak verwekker van malaria, maar kan zich levenslang handhaven in het bloed. Het is mogelijk deze parasiet over te dragen via bloedtransfusie, zelfs wanneer primaire besmetting enkele jaren geleden is opgetreden, zoals de hier beschreven casus laat zien.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv.Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Atovaquone/proguanil (o.a. Malarone®) is de eerste keuze noodbehandeling. Neem 4 tabletten tegelijk in 3 dagen na mekaar, telkens op hetzelfde uur (in totaal 12 tabletten). Neem dit geneesmiddel altijd in met voedsel of een melkdrank. Als u binnen drie uur na de inname overgeeft, moet u opnieuw vier tabletten nemen.
Vaak knapt men snel op (echt al binnen een paar uur) als je met de medicijnen begint. Let wel, het herstel vergt veel van je lijf en het kan soms maanden duren voordat je echt weer helemaal de oude bent, je systeem krijgt echt een zware tik! Al met al is malaria dus goed te behandelen.
Iedereen die reist in risicogebieden kan malaria krijgen. Lange tijd reizen of verblijven in risicogebieden maakt de kans op het oplopen van malaria groter. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen zonder milt of met een miltziekte en mensen die besmet zijn met HIV/aids kunnen ernstiger ziek worden van malaria.
Er is een laag malariarisico in Nairobi en in de gebieden boven 2500 m. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend. Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op malaria. Er is risico op gele koorts.
Belangrijk om te weten over proguanil met atovaquon
Atovaquon en proguanil doden de malariaparasiet. Bij malaria en om malaria te voorkomen. Neem dit middel in bij een warme maaltijd of met een zuiveldrank. Dan wordt het beter opgenomen.
Voor malariatabletten bent u bij apotheek eFarma aan het goede adres. Voor malariatabletten heeft u een recept nodig. Als u een recept heeft kunt u dit hier uploaden. Of u vraagt uw vaccinatie-arts het recept direct aan ons door te sturen.
Malariamuggen worden aangetrokken door voetengeur. De op zweetvoeten levende huidbacterie Brevibacterium epidermis produceert stoffen waardoor de malariamuggen worden aangetrokken.
De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. De koorts is niet altijd hoog en gaat niet altijd gepaard met rillen.
diarree; braken; hoesten met kortademigheid; griep: Vaak doet malaria zich in het begin voor als een grieperig gevoel met hoofdpijn zonder duidelijke koorts.
Malaria per land
In tegenstelling tot mensen die in malariagebieden wonen, hebben westerlingen geen immuniteit tegen malaria en daardoor verloopt de ziekte bij hen veel ernstiger. Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië.
Menginfecties. Hoewel malaria vaak veroorzaakt wordt door één Plasmodium-species, kunnen ook infecties met meerdere Plasmodium-species tegelijk voorkomen. Menginfecties worden vaak niet ontdekt of onderschat, maar zouden mogelijk 2-13% van alle gevallen van malaria bij patiënten in endemische gebieden betreffen.
Ernstig. Jaarlijks worden 247 miljoen mensen ziek door malaria, meer dan 600.000 mensen sterven er aan. Ook in Nederland worden ongeveer 200 gevallen per jaar gemeld.
Er is een matig malariarisico in het gebied rond Tak en op het eiland Little Ko Chang aan de grens met Myanmar. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend. Aan personen met een hoger risico adviseren we soms om preventief malariatabletten in te nemen of om een noodbehandeling mee te nemen.
Malaria komt in enkele delen van Vietnam voor, met name in het Zuidwesten. Indien u naar dit Zuidwestelijke deel van Vietnam reist (vooral ten Noorden van Ho Chi Minh Stad) adviseren we het gebruik van malariatabletten, muggenspray met DEET en (indien mogelijk) een klamboe.
Dat zijn Mauritius, de Seychellen, Zuid-Afrika en Namibië. In Zuid-Afrika is er geen malaria in de provincies Western Cape (Kaapstad), Eastern Cape (Tuinroute), Free State, Lesotho en de hoger gelegen delen van de provincie KwaZulu-Natal (o.a. Drakensbergen).
Er is een hoge terroristische dreiging in Kenia. In Kenia zijn verschillende terroristische organisaties actief. Houd in de grote steden zoals Nairobi en Mombasa en langs de kust rekening met het risico op aanslagen. De terroristische dreiging in Kenia is ook gericht tegen westerse doelen.