De nieuwe pechstatistieken van de Adac, de Duitse evenknie van de Wegenwacht, laten zien welke auto's bijzonder vaak pech hebben of zelfs niet eens willen starten. De meest storingsgevoelige auto is volgens de Adac een tien jaar oude Kia Cee'd.
Als u meer luxe wilt, is de Mercedes Benz S-Klasse altijd bekend geweest om zijn indrukwekkende zitcomfort en technologie. Hoewel de S-Klasse ongelooflijk mooie zitplaatsen biedt, is de Rolls Royce Phantom veruit de beste auto als het gaat om zitcomfort en stoelafwerking.
Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power kun je het beste gaan voor Lexus, Porsche, Toyota of Volkswagen. Het Britse What Car maakte een top zes van Suzuki, Lexus, Toyota, Kia, Mitsubishi en Subaru. De conclusie is dus duidelijk: met een Japanse auto, met name een Toyota of een Suzuki, zit je vaak wel goed.
De beste auto om veel kilometers mee te maken
Die auto is, wellicht ietwat verrassend, de Skoda Octavia. In een Brits onderzoek uit 2019 bleek dat de Skoda Octavia de auto is waarvan in Groot-Brittannië de meeste modellen rondrijden die meer dan 400.000 kilometer op de teller hebben staan.
Op nummer 1 staan onze vrienden van BMW. In de eerste 10 jaar dat die auto rondrijdt, ben je als eigenaar bijna 18.000 dollar kwijt. Dat is met een gemiddeld jaarkilometrage en regulier onderhoud. Mercedes, Cadillac, Volvo en Audi completeren de top 5.
De beste SUV die in de eerste drie jaar de minste problemen gaf was dit jaar de Mercedes GLC. Die stond bovendien ook als overall nummer 1. De volgende betrouwbaarste SUV staat daar op de zesde plaats, de Audi Q2.
De Volvo XC60 is een ruime SUV die uiterst comfortabel is. Deze SUV valt onder de premium middenklasse. Deze auto is voorzien van moderne technieken en comfort staat voorop bij deze XC60. De meeste XC60 modellen zijn met dieselmotor gebouwd en hebben standaard een vierwielaandrijving.
Op de vraag welke kleine auto komt het beste uit de test, antwoorden wij; de Hyundai i10. Dit is voor ons zowel de beste kleine auto van 2020 en de beste kleine auto van 2019. En nu is die ook in 2021 verkozen tot winnaar.
Een kleine auto met hoge instap is bijvoorbeeld de Fiat Panda of Suzuki Ignis. Ook de Toyota Aygo X is een kleine auto met hoge instap.
Citroën met hoge instap: Citroën Berlingo. Citroën C3 Aircross. Citroën C4 Spacetourer.
Wat ook opvalt is de relatieve hoge instap voorin vergeleken met mijn vorige Toyota Corolla, Verder rest mij nog te vertellen dat het gemiddelde benzine verbruik zo tussen de 1 op 18.5 en 19 ligt.
Een goede tweedehandswagen moet goed onderhouden en betrouwbaar zijn. Als u zich echter zorgen maakt over de leeftijd en de kilometerstand, kunt u het beste overwegen een auto van 3 tot 5 jaar oud te kopen. En wat de kilometerstand betreft, is een tweedehandsauto met ten minste 36.000 kilometer ideaal.
Betrouwbare automerken
Zo staat Toyota met stip op 1, met een rapportcijfer van 8,7 voor alle modellen. Daarna volgen Suzuki (8,6), Honda (8,5), Mazda (8,5), Subaru (8,5), Hyundai (8,3), Mitsubishi (8,1) en Kia (7,9). Wil je een betrouwbare auto?
De betrouwbaarste auto's
Auto's die goed uit de test komen (en die wie hier ook hebben), zijn de Toyota Corolla, BMW 4-serie, Mazda MX-5, Ford Mustang, Lexus NX, Hyundai Santa Fe, Lexus UX, Kia Sorento en Porsche Cayenne.
Met stip op nummer 1 staat Lexus, met een betrouwbaarheidsscore van 98,7 procent. Geheel onverwacht is dit niet. Lexus komt in veel onderzoeken naar boven als een van de meest betrouwbare merken.
Natuurlijk is de staat van onderhoud bij aankoop belangrijk. Uitgaande van een goed onderhouden auto zullen de onderhoudskosten voor een Toyota, Mazda, Mitsubishi, Suzuki en Daihatsu het laagst zijn.
Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij veel kilometers op jaarbasis de kilometerstand belangrijker is. Bij weinig kilometers op jaarbasis zal het bouwjaar zwaarder wegen. Na 7 jaar 140.000 km is 20.000 km/jaar.
Er bestaan verschillende meningen over de kilometerstand van tweedehands auto's: twee getallen worden over het algemeen als grens beschouwd: 100.000 (150.000 voor een diesel) en 200.000 km. In het eerste geval wordt aangenomen dat een technisch probleem tot zware reparatiekosten kan leiden.
De levensduur van een auto is voor een groot deel afhankelijk van het aantal kilometers op de teller en het onderhoud. De kilometerstand heeft een grote impact op de prijs van een auto, maar zegt niet alles. Zo kan een een auto met 200.000 kilometer op de teller beter onderhouden zijn dan een met 100.000 kilometer.