Almdudler is een typisch Oostenrijkse frisdrank. Het bestaat uit natuurlijke kruiden en aroma's en uiteraard ook suiker.
Almdudler is een natuurlijke kruidenlimonade, zonder conserveringsmiddelen en zonder kunstmatige smaakstoffen, voor jong & oud. Het is een verfrissende dorstlesser op basis van 32 natuurlijke alpenkruiden waaronder citroenmelisse, salie, gentiaan, vlierbloesem en zonnehoed.
Almdudler Kruidendrank 100 cl Deze kruidendrank bestaat uit water, suiker, kooldioxide, citroenzuur, kleurstof sulfiet ammoniak caramel en natuurlijke kruidenextracten.
De Dudler is de Weense variant van de jodelaar. Oubolliger is schier onmogelijk. Echter niet voor niets is Almdudler de nummer 1 frisdrank van Oostenrijk, want om te jodelen zo fris-kruidig en licht. De drank bevat 32 Alpenkruiden waaronder citroenmelisse, vlierbloesem, en salie.
Deze Almdudler smaak is echt ideaal voor de lente. De geur is een beetje bloemig en de smaak is lichtzoetig, zoals vlierboesemlimonade hoort te smaken. Verder is het niet heel verrassend.
Gezondheid
Frisdrank zoals Almdudler is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Almdudler kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De eerste fles Almdudler gaf Erwin Klein als huwelijkscadeau aan zijn bruid Ingrid. Dat was op 17 oktober 1957. De familie Klein noemt Almdudler daarom 'een drankje met hart en ziel'. Het goed bewaakte recept is sinds 1957 ongewijzigd gebleven.
Almradler is een mix van half bier en half Almdudler. Almdudler is gemaakt met verschillende alpenkruiden waaronder citroenmelisse, salie, gentiaan, vlierbloesem en zonnehoed. Sinds 1994 wordt het ook onder licentie geproduceerd in Duitsland, België, Zwitserland en Polen.
Almdudler - Boodschappen — Jumbo Supermarkten.
100 ml bevat 33 calorieën.
koolzuurhoudend water, citroensap uit concentraat (8%), voedingszuur (citroenzuur), zoetstoffen (cyclaamzuur, sacharine, acesulfaam-K), natuurlijk aroma (waarvan natuurlijke kinine), antioxidant (ascorbinezuur).
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
In het Engels ook wel 'spritzer'. Het woord Apfelschorle (ook wel Apfelsaftschorle) spreekt dan ineens voor zich: appelsap aangelengd met koolzuurhoudend water.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
In Zwitserland drink je absint
Doe dat in Zwitserland, en het liefst in het piepkleine Zwitserse dorp Couvet, waar 'de groene fee', zoals het ook wel wordt genoemd, is geboren. Dat 'de groene fee' een eeuw lang 'het groene gevaar' werd genoemd, vergeten we gewoon even.
Rivella is een Zwitserse koolzuurhoudende frisdrank die gedeeltelijk uit wei wordt gemaakt. Wei is een restproduct van de kaasfabricage.
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
Ook door bitter lemon of tonic te drinken kan je kinine binnenkrijgen – deze worden daarom ook aangeraden als medicijn. Gelukkig is de hoeveelheid kinine in dergelijke dranken erg laag. Je zou meer dan een liter per dag moeten drinken om, net als in het onderzoek, 100 milligram kinine te bereiken.