Welk Europees land is het beste om te wonen? In Europa staan in de top 3 beste landen om te wonen Zweden, Finland en Denemarken.
Je leest het goed, intussen voor de 12de keer prijkt Noorwegen helemaal bovenaan als 's werelds beste land om te leven, met een score van maar liefst 94,4%. Zij lieten naar verluidt de beste score optekenen op het gebied van levensverwachting, onderwijs en levensstandaard.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
De goedkoopste Europese landen zijn Moldavië, Macedonië, Georgië, Polen, Tsjechië en Bulgarije.
U mag als inwoner van de EU zo lang in Spanje wonen als u wilt. Gaat u daadwerkelijk emigreren naar Spanje en woont u er meer dan 6 maanden per jaar, dan dient u een 'residencia' aan te vragen. Dit betekent dat u uzelf aanmeldt als inwoner van Spanje.
Noorwegen duurste vakantieland van Europa.
In 2015 is de levensverwachting van vrouwen in Japan het hoogste, namelijk 86,8 jaar. In Zwitserland is de levensverwachting voor mannen het hoogste met 81,3 jaar. In Sierra Leone is de levensverwachting zowel voor mannen als voor vrouwen het laagste van de hele wereld, namelijk 50,8 voor vrouwen en 49,3 voor mannen.
Amsterdam blijft ook volgens de nieuwste Atlas voor gemeenten de meest aantrekkelijke stad van Nederland om in te wonen. De hoofdstad, die al jaren de lijst aanvoert, wordt gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht, laat maker Atlas Research weten. Die vergelijkt jaarlijks de vijftig grootste gemeenten van het land.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen. Het is heel makkelijk te checken hoe je er zelf voor staat.
Een veelgebruikte maatstaf is dat u na uw pensioen nog 70% van uw huidige inkomen nodig heeft. Dat betekent dat u bij een netto inkomen van €4.000 per maand, na uw pensioen €2.800 netto per maand nodig heeft.
Als u verhuist naar het buitenland, moet u stappen ondernemen om uw pensioen zonder onderbreking te kunnen blijven ontvangen in het buitenland. U moet ons, 2 maanden vóór uw vertrek, op de hoogte brengen van uw verhuis, via een brief die u ondertekent.
Moldavië ligt in Oost-Europa en is qua oppervlakte vergelijkbaar met Nederland, maar dan met 5 keer zo weinig inwoners. Het is veruit het armste land van Europa, en er is veel corruptie.
Luxemburg kent al jaren het hoogste nationaal inkomen per inwoner. Deze hoge positie dankt het land vooral aan zijn vele financiële instellingen. Ook werken in Luxemburg relatief veel personen die er niet wonen. De tweede plek op de lijst wordt ingenomen door Ierland, gevolgd door Denemarken.
Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië.
Kosten levensonderhoud in Spanje zijn lager.
Wanneer u besluit om in Spanje te gaan wonen, zal u ontdekken dat het 41% goedkoper is om daar te wonen in vergelijking met het Verenigd Koningrijk. Het is ook 44% goedkoper dan New York City, 35% goedkoper dan Los Angeles en zelfs 8% goedkoper dan Brussel.
Onderzoek van een grote Nederlandse nieuwszender heeft aangetoond dat er zeker nog wel een aantal gemeenten zijn waar je een betaalbare woning kunt vinden. Deze lijst wordt aangevoerd door het Groningse Pekela, maar ook in Heerlen, Almelo, Veendam en Den Helder zijn woningen nog betaalbaar.
Geen opbouw AOW
Als u buiten Nederland woont en werkt, bent u meestal niet meer verplicht verzekerd voor AOW. U bouwt dan dus geen AOW op. In plaats van AOW bouwt u mogelijk pensioen op in het land waar u woont en werkt.
De Spaanse bank geeft een maximale financiering van 70% van de laagste waarde van de woning. Dit betekent dat er minimaal 30% uit eigen vermogen gefinancierd dient te worden.
De duurste regio om te wonen is De gemiddelde prijs per m2 in Spanje was 1.685 euro in het tweede kwartaal van 2022. Om dit te vergelijken met Nederland: hier was dat in dezelfde periode gemiddeld meer dan 4.000 euro.
Een werkgeverspensioen van 900 à 1.300 euro bruto per maand is normaal. Twee op de drie AOW-huishoudens hebben uiteindelijk 1.000 euro of meer aanvullend inkomen boven op hun AOW. De helft daarvan heeft zelfs tweeduizend euro of meer.