Voor klussen binnenshuis zal een laser met een bereik van 10 meter in de meeste gevallen voldoende zijn. Voor grotere bouwprojecten of buitenwerk kom je al gauw aan een benodigd bereik van boven de 15 meter en zal een roterende laser de beste keus zijn.
Dan raden we je aan om voor het beste toestel op de markt te gaan, namelijk de Makita SKR200Z. Dit is een rotatielaser die heel soepel werkt en waarmee je snel en efficiënt je ding doet. De laserdiode draait soepel rond in het toestel, zodat je snel een straal over 360° ziet.
Een kruislijnlaser projecteert waterpas of haakse lijnen op de omgeving zodat je die kan volgen tijdens het klussen. Er worden altijd op zijn minst twee lijnen geprojecteerd. Het heet immers niet voor niks een kruislijnlaser. Een laser die twee lijnen projecteert heet een 2-lijns-laser.
De MAKA MK 115-PG is de eerste op onze lijst voor de beste kruislijnlaser. Dit instrument kan tot een reikwijdte van 23 m zowel horizontaal als verticaal zijn groene lasers projecteren. De accu van deze kruislijnlaser gaat maar liefst 5 uur lang mee en kan opgeladen worden met de oplaadkabel die meegeleverd wordt.
Hoe hoger de laserklasse, hoe beter zichtbaar de lijn is.
Dit is natuurlijk belangrijk als je je klus nauwkeurig wil uitvoeren. Er zijn ook features die minder belangrijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld bij een aantal lasers kiezen uit een groene laser.
De kwaliteit van Laserliner
Laserliner-apparatuur is voorzien van een certificaat dat u verzekert van een kwaliteitscontrole, waarbij zij altijd met vlag en wimpel slagen. Zij nemen hun positie op de markt niet voor lief, maar blijven innoveren door hun apparatuur te vernieuwen en te verduurzamen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een kruislijnlaser? Met kruislijnlasers weet je zeker dat je waterpas en/of haaks werkt. Erg handig voor het maken van tussenwanden, voor het betegelen van wanden of om schilderijen loodrecht op te hangen.
Tegellasers. Tegellasers zijn de perfecte tools voor alle tegelleggers, aangezien ze lasers op vloeren en muren projecteren met een hoek van 90° en soms 45°.
Een rotatielaser is een bouwlaser met een roterende straal. Zo wordt over een volledige breedte van 360 graden een referentievlak uitgezonden. Zo kun je met behulp van een ontvanger altijd vaststellen of alles volledig vlakstaat.
Afhankelijk van het omgevingslicht zijn groene lasers veel beter zichtbaar dan rode. Groen lijkt 6x lichter dan rood. Hierdoor wordt het gebruik op donkere oppervlakken, op langere afstanden en het werken bij zeer helder omgevingslicht mogelijk.
Maar hoe werkt een bouwlaser nu eigenlijk? De bouwlaser buigt licht om door de straal van een laserdiode door een haaks prisma te leiden. Hierdoor breekt het licht precies op 90 graden en is de lijn dus altijd recht. Dit wordt daarnaast nog eens gecontroleerd door de “zelfnivellerende” functie.
Gevoeligheid voor groen
Dit verklaart waarom een groene laserpen bij hetzelfde vermogen een stuk feller lijkt dan een rode, blauwe of violette laserpen. De kleur groen wordt door het menselijk oog 800% feller gezien dan de kleur rood, 2000% feller dan de kleur blauw en 19000% feller dan de kleur violet.
De beste laserwaterpas is de Brüder Mannesmann Lasterwaterpas. Deze waterpas heeft een statief waarmee je een meetbereik hebt van 30 meter. De waterpas is ideaal voor mobiel gebruik op bijvoorbeeld bouwplaatsen. De Brüder Mannesmann Laserwaterpas heeft een 90 graden draaiende deflector en heeft laserklasse twee.
Groene laser: groot bereik of veel omgevingslicht
Een groene laser is 4 tot 6 keer beter zichtbaar dan een rode laser. Hierdoor gebruik je deze kleur als je werkt met lange afstanden of bij zeer helder omgevingslicht. Voor buitenshuis gebruik raden wij altijd een laserontvanger aan.
De laser waterpassen projecteren een lichtstraal die kan worden gebruikt als een visuele krijtlijn wanneer een recht en horizontaal referentiepunt nodig is. De grootte van de lichtstraal hangt af van de grootte van de diode. In dit geval is kleiner beter – een kleinere lichtstraal is nauwkeuriger.
Een bouwlaser werkt volgens een simpel principe. Laserlijnen worden omgebogen door een laserdiode om op deze manier loodrechte lijnen te projecteren. Deze lijnen vormen samen een waterpasvlak. Aan de hand hiervan kunnen meetpunten worden uitgezet of kan het gehele vlak een aantal graden in afschot te zetten.
Zonder een rookmachine of hazer zou een laserstraal een klein stipje op bijvoorbeeld een muur of wand worden. De straal zelf zou je niet of nauwelijks zien in het donker. Door een klein beetje rook in de ruimte te spuiten wordt de laserstraal ineens zichtbaar.
Verkoop. Sinds 5 februari 2014 zijn in Europa laserpennen met een maximaal vermogen van 1mW legaal te koop. Laserpennen met een vermogen van meer dan 1 mW zijn illegaal in Europa. Men denkt vaak dat 5 mW de grens is, maar dat is niet zo.
Op zich is er geen man overboord. De meeste bouwlasers van Spectra Precision hebben namelijk een beschermingsgraad van IP66 gekregen. Dit houdt in dat onze bouwlasers spatwaterdicht zijn, oftewel: bestand tegen een Hollandse regenbui. Berg een nat geworden bouwlaser echter nooit op in een afgesloten koffer!
Hoe werkt het meten van afstand met een laser? Een laser afstandsmeter stuurt een laserstraal naar het te meten punt. De laser kaatst vervolgens weer terug naar de meter. De meter berekent vervolgens de tijd van de weerkaatsing van de laserstraal.
Zelfnivellerend houdt in dat de laserlijn zichzelf waterpas stelt. De laserlijnen van een zelfnivellerende bouwlaser zijn dus waterpas, zowel horizontaal als verticaal. Het zelfnivelleren van de bouwlaser kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier bij bouwlasers is door middel van een servomotoren.
Klasse 2 laser. Laser die zichtbaar licht uitstraalt in het golflengtegebied van 400 nm tot 700 nm waarbij oogletsel wordt voorkomen door het in een reactie afwenden van het hoofd en/of in een reflex sluiten van het oog (binnen 0,25 seconden).