Kinderarbeid in de kledingindustrie kan in elke stap in de productieketen voorkomen; bij het oogsten, het spinnen van garen of het naaien van de daadwerkelijke kledingstukken. Vooral bij katoen is het risico op kinderarbeid groot, omdat 71% van alle kinderarbeid in de landbouw gebeurt.
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
Veel gezinnen verdienen bovendien geen leefbaar loon, wat er voor zorgt dat ze geen toegang hebben tot de meest basale levensbehoeften zoals water, onderdak en voeding. Dit kan als gevolg hebben dat kinderen op andere plekken worden ingezet om voor inkomsten te zorgen.
'Veel producten die we dagelijks consu- meren, zoals koffie, chocolade, noten, specerijen, suiker, palmolie en rijst, komen uit landen waar de risico's groter zijn dat ze geproduceerd zijn met kinderarbeid, of waar zaken als veiligheid, minimumloon, arbeidstijden en het recht van vereniging niet geregeld zijn of slecht ...
Ze werken in mijnen, op het land, in de huishouding, in fabrieken... Terwijl ze recht hebben op goed onderwijs, het recht om te spelen en om echt kind te zijn. Armoede wordt vaak gezien als de belangrijkste oorzaak van kinderarbeid. De opvatting overheerst dat gezinnen niet kunnen rondkomen als kinderen niet werken.
Bij kinderarbeid gaat het om werk dat kinderen beroofd van hun kindertijd en hun recht op scholing. Deze vorm van uitbuiting van kinderen is schadelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. UNICEF hanteert de definitie van de International Labour Organization als het gaat om kinderarbeid.
Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen. Ook kinderhandel is een groot probleem. Meestal werken kinderen omdat hun ouders niet genoeg verdienen. Zonder hun loon is er geen geld voor eten.
Wie weer een nieuwe broek of een nieuwe schoenen bij de Spaanse kledingketen Zara wil kopen, kan zich beter even achter de oren krabben. Het bedrijf is namelijk – wederom – in opspraak gekomen vanwege slavernij en kinderarbeid.
Is er in de fabrieken die Primark-producten maken sprake van kinderarbeid? Kinderarbeid wordt absoluut niet getolereerd in de gehele toeleveringsketen van Primark; dit is onaanvaardbaar.
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2022 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
Naast de milieu-impact heeft de kledingindustrie ook een grote sociale impact. Wereldwijd werken miljoenen mensen in slechte arbeidsomstandigheden, met lange werktijden en lage lonen.Kinderarbeid en gedwongen arbeid zijn ook problemen die in de sector voorkomen.
Ondanks dat het bij wet verboden is in de meeste landen, blijft het op grote schaal voorkomen. Sterker nog, het aantal kinderen in kinderarbeid steeg in 4 jaar met 8,4 miljoen kinderen. Naar schatting werken er in totaal zo'n 250 miljoen kinderen in de kledingindustrie.
' Vooral Spaanse bedrijven als Inditex - met merken als Zara, Bershka en Pull&Bear - en Mango hebben de laatste jaren een deel van de productie vanuit Aziatische landen als China, India en Bangladesh naar Marokko verplaatst. Het Noord-Afrikaanse land heeft een groot voordeel: het ligt bij Europa om de hoek.
Onder meer Zeeman, HEMA en Wehkamp hebben het 'Convenant Duurzame Kleding & Textiel ondertekend. Onder eerlijke kleding wordt verstaan: een leefbaar loon voor arbeiders, een veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging, geen gedwongen arbeid en kinderarbeid en geen discriminatie op de werkvloer.
IKEA aanvaardt geen kinderarbeid in fabrieken die eigendom zijn van leveranciers van IKEA of hun onderaannemers. Kinderen moeten tegen kinderarbeid worden beschermd, dat wil zeggen tegen iedere vorm van werk die een nadelig effect heeft op hun gezonde groei en ontwikkeling en hun recht op goed onderwijs.
We kunnen het ons allemaal vast nog wel herinneren: De ramp met de Bangladese fabriek Rana Plaza. In april 2013 stortte deze enorme kledingfabriek in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, in. Duizenden textielarbeiders kwamen hierbij om. Later werden tussen het puin labels van onder meer Primark en Zara gevonden.
Daarom is Primark zo goedkoop
”Primark heeft zelf geen eigen fabrieken, en de fabrieken waarin we onze kleren laten maken delen we voor 98% met andere bekende merken. En dan niet alleen met ketens maar ook met dure labels.
Plastic vervuiling
Bij het produceren, dragen, wassen en drogen van synthetische kleren komen kleine plastic vezels vrij. Vooral fleece geeft veel van dit soort microplasticvezels af. Die vezels kunnen vervolgens in de lucht, bodem, zoete en zoute wateren belanden.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
De belangrijkste reden om kleding te maken voor Fast Fashion fabrikanten is de winst die ze eruit halen. Hoe meer winst ze op een kledingstuk kunnen maken hoe beter. Hierbij is de kwaliteit van de kleding dus niet iets waar niet naar gekeken wordt door Fast Fashion fabrikanten en wat niet belangrijk is.
Fabriekseigenaren zien het voordeel wel in van kinderarbeid: kinderen kosten niet veel per uur en kunnen allerlei klusjes doen. Opvallend genoeg wordt kinderarbeid ook als een nuttige bezigheid gezien voor de kinderen zelf. Door te werken kunnen zij een vak leren – iets wat later goed van pas zou komen.
Kinderarbeid komt voornamelijk voor in de landbouw (Afrika en Zuid-Amerika) en in de industrie (Azië). Met name in India, Bangladesh en Pakistan werken veel kinderen in de tapijtindustrie. Kinderen werken ook in de mijnbouw.
Kinderarbeid betekent dat kinderen moeten werken, in plaats van dat ze kunnen spelen en naar school gaan. En het is werk dat schadelijk is voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Werken is niet altijd kinderarbeid. Zo vinden wij bij Fairtrade dat kinderen bijbaantjes mogen hebben of hun ouders kunnen helpen.