Heeft je iPhone een virus? Als je iPhone zich vreemd gedraagt, is dat zeer waarschijnlijk omdat: Er een app met bugs op de telefoon is geïnstalleerd die moet worden bijgewerkt of verwijderd. Je telefoon onvoldoende geheugenruimte heeft.
Kunnen iPhones geïnfecteerd raken met een virus? Nee, iPhones kunnen niet geïnfecteerd raken door een virus, want er zijn geen iPhone-virussen. Hoewel iPhones minder vatbaar zijn voor malware dan Android-systemen, zijn er andere beveiligingsrisico's waar u op moet letten.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
De iPhone van Apple is de meest veilige mobiele telefoon en we denken vaak dat een iPhone niet gehackt kan worden. Dit is helaas niet waar. Ieder jaar geeft Apple veel geld uit aan onderzoek voor hun beveiligingssoftware. Ze betalen zelfs de ethische hackers, de goede hackers, om bugs te vinden in hun beveiliging.
Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Veel virusinfecties worden door handcontact en hoesten overgedragen. Handen wassen en wegwerpzakdoeken gebruiken helpt om besmetting te verminderen. De meeste virusinfecties zijn onschuldig en gaan vanzelf over. Tegen een aantal virussen kunt u ingeënt worden; daarmee wordt bij baby's al begonnen.
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
De kenners beweren dat Apple producten een stuk veiliger zijn als het om virusprotectie gaat dan Android apparaten. Dit komt met name door het gesloten karakter van het Apple besturingssysteem IOS.
Als je iemand toegang geeft tot jouw Apple ID, verlies je de toegang tot je eigen apparaten, jouw data, je aanmeldingen, etc. Maar er zijn vaak vragen over waarom je nooit de Apple ID van iemand anders op je iPhone of iPad moet toelaten.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk.
Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.
Heb jij onverhoopt toch op de link geklikt? Dan is het goed mogelijk dat jouw telefoon inmiddels besmet is geraakt. En dat moet opgelost worden. Dit kan je doen door je mobiele telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen.
Het RIVM onderzoekt deze niet alleen op influenzavirus, maar ook op respiratoir syncytieel virus (RSV), rhinovirus, enterovirus, SARS-CoV-2-virus (dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken), andere humane coronavirussen (hCoV type 229E, OC43, HKU1 en NL63), para-influenzavirus (type 1, 2, 3 en 4) en humaan meta- ...
Als iets leeft dan vertoont het de levensverschijnselen. Het kan dan bijvoorbeeld eten of bewegen. Als iets dood heeft het geleefd. Het leven van het organisme is voorbij.
De informatie die wordt gebruikt op het wifi-netwerk kan ervoor zorgen dat je accounts worden gehackt. Maak je bijvoorbeeld gebruik van Facebook of Instagram, dan is het mogelijk dat hackers de inloggegevens kunnen onderscheppen om zo toegang te krijgen tot jouw data. Hier kun je gelukkig wel iets aan doen.
iPhone beveiligen met automatisch vergrendelen
Via de Instellingen-app > Algemeen > Automatisch slot kun je het automatisch vergrendelen instellen op 30 seconden, 1,2,3,4 of 5 minuten. De beveiliging is het hoogst als je een zo kort mogelijke tijdsduur instelt.
iPhones met een viercijferige code kraken was in Nederland geen probleem meer, zo vertelde een bron aan Crimesite in 2014. Volgens de New York Times duurt echter het raden van een 6-cijferige iPhone-toegangscode nu gemiddeld ongeveer 11 uur. Maar een een 10-cijferige code zou met dezelfde rekenkracht 12,5 jaar duren.