Voor een warmtepomp is een hoofdleiding van minimaal 28 mm nodig en radiatorleidingen van 22 mm. Een traditionele cv-installatie heeft vaak een hoofdleiding van 22 mm, terwijl de leidingen naar de radiatoren niet dikker zijn dan 15 mm.
De koelvloeistof waarmee je aircosysteem de ruimte(s) koelt of verwarmt, wordt via een geïsoleerde koperen leidingen van de buitenunit naar de binnenunit gebracht en daarna teruggestuurd naar de buitenunit. Die geïsoleerde koperen leidingen zijn het best zo kort mogelijk om een maximaal rendement te garanderen.
Het elektrisch aansluiten van de warmtepomp wordt gedaan met installatiekabel. Deze kabel wordt aangeduid met XMvK of YMvK. Beide kabels zijn vrijwel identiek, met het verschil dat de YMvK kabel een iets dikkere isolatie heeft. Als de kabel in de grond wordt geïnstalleerd, moet een kabel met aardscherm gebruikt worden.
Ons advies is, om bij aansluiting op een warmtepomp geen verwarmingsbuizen dunner dan 16 x 2 mm toe te passen.
Vloerverwarming en een warmtepomp, het is een gouden duo. Maar wist dat je in bepaalde gevallen een warmtepomp ook op (bestaande) radiatoren kan aansluiten? Daarvoor heb je het best aandacht voor een goede isolatie en verwarm je idealiter met water op lage temperatuur. Benieuwd wat mogelijk is voor jouw woning?
Daarom is er een voorkeur voor laagtemperatuurverwarming, bijvoorbeeld met vloerverwarming, maar dat is niet altijd nodig. Een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 kan goed samenwerken met de radiatoren met een maximale aanvoertemperatuur van 70 - 75 °C.
Voor het installeren van een warmtepomp heb je normaal gesproken geen vergunning nodig. Maar als je in een monument of beschermd stadsgezicht woont, heb je vaak wel een omgevingsvergunning nodig. Kies je voor een bodem-waterwarmtepomp, dan moet je wel altijd een melding doen bij het Omgevingsloket.
Met het vierpijps warmtepompsysteem, is het mogelijk om te koelen, te verwarmen of gelijktijdig te koelen én te verwarmen. Door inzet van water als overdrachtsmedium is een vierpijps warmtepompsysteem geschikt voor verschillende toepassingen.
22 mm 13.400 watt (13.4 kilowatt), 28 mm 22.500 watt (22.5 kilowatt), 35 mm 35.000 watt (35.0 kilowatt).
Leidingen aanleggen
Bij het aanleggen adviseert Vloerverwarming-Direct om leiding van 22 mm (metaal) of 25 mm (kunststof) naar de verdeelunit te leggen zodat er geen ongewenst drukverlies optreedt. De buizen van het systeem kunnen het beste op een hart-op-hart afstand van 10 cm naast elkaar gelegd worden.
Elektriciteitsaansluiting
Heeft u bijvoorbeeld een sauna, zwembad, verwarmde vijver of warmtepomp, dan kan een aansluiting van 3x25A niet genoeg zijn. De netbeheerder zal dan de zekeringen moeten vervangen door zwaardere types, bijvoorbeeld 3x35A of 3x50A (de aansluiting wordt 'verzwaard').
Een 3-fasen aansluiting is nodig als apparaten veel elektriciteit verbruiken. Bijvoorbeeld een omvormer, laadpaal, inductiekookplaat en een warmtepomp.
Het gevraagd vermogen van een warmtepomp is afhankelijk van de woning. Maar zal in de meeste woningen tussen de 2 en 3 kW bedragen. Het is aan te bevelen om daar een aparte groep voor toe te passen. Hiermee voldoe je aan de eis in paragraaf 510.4.2 van de NEN1010.
Voor een warmtepomp is een hoofdleiding van minimaal 28 mm nodig en radiatorleidingen van 22 mm. Een traditionele cv-installatie heeft vaak een hoofdleiding van 22 mm, terwijl de leidingen naar de radiatoren niet dikker zijn dan 15 mm.
Afstand tussen binnen- en buitenunit
Wil je het meest uit de warmtepomp halen? Plaats de twee delen dan niet verder dan 10 tot 20 meter uit elkaar. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat waardoor het rendement afneemt.
Laat ruimte vrij tussen de ondergrond en onderkant buitenunit om condensvorming tegen te gaan; De buitenunit moet minimaal 35 cm van de muur worden geplaatst. Zo houd je de achterkant van de buitenunit vrij zijn om warme lucht aan te kunnen aanzuigen.
De hoofdleiding is een verdeelleiding vanaf de hoofdkraan en heeft meestal een diameter van 22 mm. De belangrijkste aanvoerleidingen hebben doorgaans buizen met een diameter van 15 mm. Voor tappunten binnen en buiten wordt 12 of 15 mm gebruikt. Op deze manier heb je overal voldoende waterdoorstroming en waterdruk.
Onderstaand overzicht geeft aan welke diameter voor welk onderdeel aangebracht moet worden voor zowel warm als koud water; Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm.
Bij aardwarmte is de bron die wordt geboord veel dieper, vanaf 1 kilometer en verder. Bij een grond gebonden warmtepomp, wordt er tot 150 meter diep geboord. Wanneer je een kilometer diep de aarde in boord, kom je steeds dichter bij de kern van de aarde.
Deze range multifunctional warmtepompen / koelmachines hebben de belangrijke eigenschap van het gelijktijdig kunnen verwarmen en koelen in elk denkbare bedrijfssituatie. De machines staan ook wel bekend als 4-pijps of 6-pijps machines.
Hoe diep gaat een warmtepomp de grond in? De diepte is afhankelijk van de captatietechniek: Horizontale captatie: ongeveer 1,2 meter diep, over een grote oppervlakte.Verticale captatie: tot 150 meter diep, op één of meerdere boorpunten.
De nieuwe wetgeving per 2021 gaat niet over geluidsvermogen, maar over geluidsdruk. Geluidsdruk is een afgeleide van het geluidsvermogen, maar neemt de afstand van de ontvanger (het oor) tot de warmtepomp mee. De geluidsdruk, ofwel het ervaren geluid, is op 1 meter afstand van de warmtepomp groter dan op 5 meter.
Dit kan door middel van een open of gesloten bodemsysteem. Voor het aanleggen van zo'n systeem geldt vaak een vergunning- of meldingsplicht. Bij een put tot 50 meter en een geïnstalleerde drijfkracht van 5kW is vaak alleen een melding nodig.Boort u dieper dan 50 meter, dan is er een vergunning nodig.
Kosten en besparing van een warmtepomp
Afhankelijk van uw wensen moet u rekening houden met een prijs vanaf 5.000 euro. Bij een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel komen de kosten meestal uit op een totaalbedrag vanaf circa € 6.200,- Dit is dan wel inclusief plaatsing.