Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.
Wanneer je een verhoogd risico hebt op een kleine of grote baby spreekt de verloskundige of gynaecoloog met je af om een groeiecho te doen. Dit gebeurt ook wanneer de groei van de baby niet goed te voelen is via de buik.
Groei en lengte baby
Daarnaast zijn jongens vaak langer dan meisjes. In het eerste jaar groeit je baby gemiddeld 25 centimeter. Dat betekent dat je baby na een jaar +- 75 centimeter lang is. Waar je baby in het eerste jaar zo'n 0,7 millimeter per dag groeit, is dat in het tweede jaar ongeveer 0,3 tot 0,5 millimeter.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Dat betekent dat een baby het eerste jaar ongeveer 0,7 mm per dag groeit! Jongens van een jaar zijn gemiddeld 75 cm, en meisjes gemiddeld 74 cm. In het tweede levensjaar groeien ze iets minder hard, namelijk 0,3 tot 0,5 mm per dag.
De geboortelengte is nagenoeg niet veranderd. Jongens zijn gemiddeld 50,6 cm bij de geboorte en meisjes gemiddeld 50,1 cm. Van de pasgeborenen zijn ongeveer vier op de honderd kleiner dan 46 cm.
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
Wanneer de baby laat zien dat hij klaar is met drinken (wegdraaien van hoofd, wegduwen van fles enzovoort), dan is dit het moment is om te stoppen met voeden, of de fles nu leeg is of niet. Overvoeding kan leiden tot kramp, spugen en overgewicht.
Hieruit blijkt dat álle baby's die op een leeftijd van 6 maanden te dik zijn, een verhoogd risico lopen op overgewicht op de leeftijd van 5 à 6 jaar. Sinds 2011 is bekend dat flesgevoede baby's die te dik zijn rond de leeftijd van 6 maanden een hoger risico lopen op overgewicht op 7- tot 12-jarige leeftijd.
Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat: Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt.
En hij zal deze maand nog zo'n 700 g aankomen. Hij weegt nu tussen de 5,5 kg en 8,5 kg. Je baby zal gemiddeld 2 cm groeien. Een jongen is 61 cm tot 69 cm groot – Een meisje 60 cm tot 68 cm.
Baby's die zwaarder zijn dan het gemiddelde van 3500 gram hebben een hoog geboortegewicht. In de meeste gevallen komt dit doordat de ouders ook groot zijn, maar in sommige gevallen is diabetes bij de moeder de oorzaak van een te hoog geboortegewicht.
Dat verschilt per baby en per periode. Meestal duren regeldagen één of twee dagen.In sommige gevallen kan het wel een week duren. Zeker wanneer je kindje iets groter is, duren regeldagen vaak iets langer.
Genen invloed op lengte
Hoe lang je wordt, hangt onder andere af van de genen die je van je ouders erft. Daarom heeft een groot deel van de kinderen ongeveer dezelfde lengte als de ouders. Er zijn heel veel genen die samen een rol spelen bij hoe lang iemand wordt.
Een baby die tussen de 37 en 42 weken wordt geboren, weegt gemiddeld tussen de 2500 en 4500 gram. Maar soms wordt een baby na 37 weken zwangerschap geboren, en heeft hij toch een lager geboortegewicht dan daarbij past. Dit noem je dysmatuur. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een laag geboortegewicht.
Hierover spreekt men wanneer het geboortegewicht van een baby wordt geschat op meer dan 4 kg. Een grote baby kan gevolgen hebben voor de bevalling, maar probeer daarover vooral niet te panikeren.
In Brazilië is via een keizersnede een baby van maar liefst 7,3 kilogram ter wereld gebracht.
Ga niet zelf experimenteren als je denkt dat je baby te zwaar of te licht is, maar neem contact op met je consultatiebureau. Zij kunnen je advies geven wat je het beste kunt doen.
Grote baby's wereldwijd
Maar ook in Nederland is het geen uniek verschijnsel. Zo beviel de Nederlandse Sambrina van een zoontje van ruim 6185 gram. De zwaarste baby die ooit geboren werd is in 1955 op de wereld gezet. De Italiaanse Carmelina Fedele beviel van een zoon met het geboortegewicht van ruim 10,2 kilogram.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan moeilijk de melkstroom aan, waardoor je baby moeite heeft met doordrinken. Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Veel pasgeborenen spugen na het geven van borstvoeding of tijdens het boeren omdat hun spijsverteringskanaal nog niet volledig ontwikkeld is. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom pasgeborenen baby's overgeven: Je baby heeft te veel gegeten. Je baby heeft te snel gegeten.
De eerste twee maanden vaak iets van een 200 tot 300 gram per week. De volgende twee maanden daalt dat dan naar 100 tot 200 gram per week ongeveer. Daarna zie je vaak een afvlakking. Van vier tot zes maanden bedraagt de gemiddelde gewichtstoename 100 tot 150 gram per week.
Tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar groeien kinderen 1 cm per maand en dit wordt geleidelijk aan minder tot 0,5 cm per maand rond de leeftijd van 8 jaar. Vanaf de puberteit die bij meisjes eerder begint dan bij jongens, gaan kinderen weer sneller groeien, tot soms wel 1 cm per maand.