Daarnaast is er kracht voor nodig om je nagels af te bijten. Het belast je kauwstelsel onnodig en verkeerd. Dit kan behoorlijke (spier)pijn en klachten geven of versterken aan nek en schouders, hoofdpijn, gezicht en tinnitusklachten. Ook kan het gebitsschade geven.
Er zitten bacteriën onder de nagels die in de mond terechtkomen. Uit onderzoek is gebleken dat nagelbijters meer darmbacteriën in de mond hebben dan niet-bijters. Dit kan leiden tot problemen met hun spijsvertering. Tot slot kan het doorslikken van de nagels voor maagproblemen zorgen.
Naast dat het een vervelende gewoonte is die voor lelijke nagels zorgt, kan het ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Door het nagelbijten is er namelijk een grotere kans op ontstekingen aan de vingers en bovendien komen bacteriën van de handen in de mond van je kind terecht.
Recentelijk onderzoek wees uit dat nagelbijten vaak voortkomt uit perfectionisme. Perfectionisten vinden het lastig zich helemaal te ontspannen waardoor ze snel stress ervaren. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor frustratie, ongeduldiger en vaker ontevreden over niet bereikte doelen.
Maar ook in mildere gevallen heeft nagelbijten nadelen: als je de nagels inslikt, kun je last van je maag krijgen. Je kunt vuil binnenkrijgen dat zich ophoopt onder de nagelranden. Andersom kan een herpesinfectie van je mond in je vinger terecht komen.
Nagelbijten is een impulsstoornis
Volgens het IPO is nagelbijten niet zomaar een nare gewoonte of verslaving, maar een impulsstoornis: een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling. In de meeste gevallen begint het nagelbijten op de peuterleeftijd. Kinderen zitten dan vaak met hun vingers in hun mond.
Het kind kan de tics nauwelijks willekeurig beinvloeden. Daarom horen nagelbijten, neuspeuteren en hoofdbonken niet bij tics.
Er zit een stukje verslaving in, wat op een cluster van gedragingen slaat. Met nagelbijten, peuteren en krabben, dien je jezelf een bepaald gevoel toe. “Waardoor er voor andere negatieve gedachten even geen ruimte is. Het heeft dus ook een functie in de zogenaamde emotieregulatie,” aldus Dijkstra.
Maar liefst 26% van de 1000 bevraagde personen bijt op zijn nagels. Mannen bijten vaker op hun nagels dan vrouwen: 29% mannen tegenover 21% vrouwen. Opmerkelijk is ook dat het percentage het hoogst ligt in de leeftijdsgroep 21 tot 25 jaar, met maar liefst 42%.
Probeer afleiding te zoeken wanneer de neiging tot nagelbijten ontstaat. Bij sommige mensen werkt het om (suikervrije), kauwgom bij de hand te hebben als alternatief. Probeer het bijten uit te stellen. Dus wanneer je de aandrang voelt, probeer het dan eerst een minuut uit te stellen, later twee minuten enzovoorts.
Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding.Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn.
Nagelbijten is een wereldwijd gekende slechte gewoonte. Het is een onhygiënische dwangmatige handeling die uit kan groeien tot een ware verslaving. Tijdens het nagelbijten kunnen naast de nagels soms ook de nagelriemen en nagelwallen er moeten aan geloven. Genoeg redenen om nagelbijten af te leren.
Nagels welke structureel kort gebeten worden groeien veel sneller als ”gewone” nagels, om haakjes en aandrang naar bijten te voorkomen vullen we de nagelbed verlenging weer bij en controleren en herstellen we de vorm. De wondjes, kloofjes en droge nagelriemen zijn in deze periode al hersteld.
Bijten komt regelmatig voor en is eigenlijk een dierlijke reactie, even ergens lekker in happen. Dit kan meerdere redenen hebben: ze kunnen nog niet praten, frustratie, aandacht, innerlijke spanning, niet veilig voelen, liefdesbeetjes (van knuffelen naar bijten) of juist contact willen maken.
De meeste mensen bijten aan de randjes van hun vingers langs de nagels. Ondanks dat het een neurotische gewoonte is, blijft het meestal onschuldig, maar zoals met veel dingen: er zijn mensen die doorschieten.
Sommigen hebben na twee maanden het nieuwe gedrag al helemaal in hun systeem zitten en bij anderen duurt het juist langer. Wees dus niet te streng voor jezelf door te stellen dat jij met drie weken al compleet van je nagelbijt-gewoonte af moet zijn.
Dit betekent dat de nagels net de grond niet raken, zo hoort het." Goed om te weten is dat een nagel ongeveer eenderde van een cirkel lang mag zijn. En vergeet ook vooral de 'duimnagel' niet.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Vingernagels van zowel mannen als vrouwen groeien drie keer sneller dan de teennagels, teennagels zijn ook ongeveer twee keer zo dik als vingernagels.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Voor de nagelknipper en de schaar gebruikte men vroeger bij een mens een mes, of "beet" met de tanden de naken een stukje af. Bij dieren brandde men soms de nagels af, met een rood gloeiende pook. Het knippen bij de mens gebeurde pas toen men later de nagelknipper uitgevonden had.
Stop nagelbijten
Kunstnagels (met name acrylnagels) zijn een beproefd middel om nagelbijten te voorkomen. Acryl is heel hard en maakt nagelbijten onmogelijk.
Het is niet bekend hoe tics precies ontstaan. De oorzaak is een mix van verschillende dingen van je ouders, jezelf en uit je omgeving die voor iedereen anders is. Tics kunnen erfelijk zijn, je bent er dan mee geboren. Daarnaast kan het zijn dat er in je omgeving iets gebeurt waardoor je klachten krijgt.
De nagel van de wijsvinger groeit daardoor sneller dan die van je pink. Gemiddeld gaat het om drie millimeter per maand (je teennagels één millimeter). In de zomer gaat het sneller dan in de andere seizoenen, en mannennagels groeien sneller dan vrouwennagels.