Het gebeurt nog wel eens dat de moeder de kinderen weghoudt bij de vader. De moeder heeft dit recht niet. Een ontzegging van de omgang kan enkel worden uitgesproken door de rechter.
Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Als een moeder goede redenen heeft, mag zij co-ouderschap weigeren. Hetzelfde geldt voor de vader. De vader heeft net zo veel recht als de moeder om co-ouderschap te weigeren. Co-ouderschap is namelijk, zoals eerder al benoemd, geen wettelijke verplichting.
Rechten van de biologische vader
Je hebt recht op omgang met jouw kind als je in 'nauwe persoonlijke betrekking' tot je kind staat. Alleen het biologische vaderschap is daarvoor niet voldoende. Als enkel biologische vader zul je meer moeten bewijzen dan een juridische ouder om het omgangsrecht te verkrijgen.
In principe heeft elke ouder recht op omgang met zijn kinderen. Maar in uitzonderlijke situaties kan de rechter in belang van het kind bepalen dat een ouder geen omgang met zijn kinderen mag hebben. Een ontzegging van het recht op omgang kan alleen plaatsvinden op verzoek van een van de ouders.
Er is toestemming nodig van de ex-partner om met de kinderen naar het buitenland te mogen gaan. Veel gescheiden ouders stellen dan ook de vraag of een ex-partner een vakantie naar het buitenland met de kinderen kan tegenhouden. Helaas is dit wel het geval.
9-5 verblijfsregeling
Dit is een uitbreiding van de 12-2 regeling, waarbij de kinderen bij 1 ouder verblijven en waarbij ze om de twee weken niet een weekend, maar een uitgebreid weekend van 5 dagen (bijvoorbeeld van woensdag tot zondag) bij de andere ouder verblijven.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Ja, je kunt de vader van je kind het ouderlijk gezag weigeren, tenzij jullie kind uit een wettelijke verbintenis wordt geboren. Dan heeft de vader automatisch ook gezag. Bij kinderen uit zgn 'affectieve relaties' was er apart toestemming van de moeder nodig voordat gezamenlijk gezag tot stand kon komen.
Ontheffing van een ouder uit de ouderlijke macht kan uitgesproken worden op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie. Een ontheffing kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Bij vrijwillige ontheffing stemt de ouder in met de maatregel.
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap?Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.
Zodra kinderen 18 jaar zijn - en dus meerderjarig -, mogen zij zelf beslissen waar zij willen wonen. Dat kan bij een van de ouders zijn, maar zij kunnen vanaf dat moment ook zonder toestemming van de gezaghebbende(n) zelfstandig gaan wonen.
Afwezigheid. Als een vader fysiek of emotioneel afwezig is, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid, verlatenheid en een gebrek aan veiligheid en geborgenheid. Van een fysieke afwezige vader kan bijvoorbeeld sprake zijn als de ouder er niet meer is, omdat hij is overleden of omdat hij het gezin heeft verlaten.
U kunt niet zelf een verzoek tot eenhoofdig gezag doen bij de rechtbank. Dat moet een advocaat voor u doen. Wordt het verzoek tot eenhoofdig gezag toegewezen? Dan geeft de rechtbank het gezag aan 1 van beide ouders.
Bij het bepalen van de omgangsregeling stelt de rechter het belang van de kinderen voorop. De rechter biedt kinderen van 12 t/m 18 jaar mede daarom de kans om hun mening te geven. Zij worden per brief opgeroepen voor een kindgesprek.
Want het is onjuist dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen kiezen. Of het nu gaat om bij wie kinderen wonen of hoe vaak ze naar de andere ouder gaan, kinderen mogen dit vanaf hun 12e verjaardag niet zelf beslissen. Bovendien wordt vaak niet goed beseft dat het schadelijk is om kinderen te laten kiezen.
16.000 kinderen per jaar krijgen te maken met ouderverstoting, gemiddeld 2 per uur! Ouderverstoting is strafbaar volgens art.279 en 300 Wetboek van strafrecht!
Dit is een normale stap in de ontwikkeling van je kind. Ook leert hij in deze fase vreemden van bekenden te onderscheiden. Hij hecht zich het sterkst aan de voor hem meest vertrouwde personen en wil niet dat deze weggaan. Hij kan eenkennig worden en wil het liefst zijn bij degene die het meest vertrouwd voelt.
Wat valt onder de alimentatie
Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
In het geval van co-ouderschap, waarbij beide ouders de helft van de zorg voor de kinderen dragen, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen. Een grotere afstand maakt het vaak lastig om het co-ouderschap in stand te houden.
Ook wanneer de verdeling niet helemaal 50/50 is (bijvoorbeeld 60/40) wordt er nog gesproken over co-ouderschap. Bij deze omgangsregeling worden de zorgtaken dus gelijkelijk tussen de ouders verdeeld.
Iemand die met een kind naar het buitenland reist, moet daarom kunnen bewijzen dat er toestemming is. Alle ouders die gezag hebben over het kind moeten toestemming geven. Zonder toestemming met een kind jonger dan 18 jaar naar het buitenland reizen, is niet toegestaan.
Griffierecht bij vervangende toestemming
Het aanvragen van vervangende toestemming valt onder civiele rechtszaken: dit betekent dat zowel u als verzoeker als uw ex-partner als wederpartij het griffierecht betaalt.
De behandeling van het verzoek tot verkrijging van vervangende toestemming neemt de nodige tijd in beslag. Vaak meer dan twee maanden. Wanneer de ouder die op reis wil die tijd niet heeft, kan een kort geding uitkomst bieden.