Een goede eerste zet is om de vicieuze cirkel te doorbreken door de ander – hoe pijnlijk en moeilijk ook – zijn of haar twijfel te gunnen. Het helpt hierbij om echt te beseffen dat jouw pogingen controle over de relatie te houden averechts werken. Gun je partner de twijfel en ga niet trekken of vechten. Accepteer het.
Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Het heeft niet eens veel met jou te maken. Maar het voelt als zijn laatste kans om vrijgezel te zijn. Hij staat voor een beslissing om definitief voor jou te kiezen. Mannen die er te laat achter komen dat ze twijfelen, en hier niet goed over nadenken, kunnen zich in het nauw gedreven gaan voelen.
Wat je dus niet moet doen, is hem met kracht bij je wegduwen
Dus wees voorzichtig met kwaad of emotioneel worden. Blijf zo rustig mogelijk. Leg hem uit dat je wat afstand neemt, zodat hij de ruimte krijgt om te beslissen wat hij wil doen. En dat het verder helemaal aan hem is.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Als je vriend van je houdt, zal hij je met respect behandelen. Dat betekent dat hij naar je luistert en dat hij het belangrijk vindt wat er gebeurt in jouw leven. Hij merkt kleine dingen op die jij leuk vindt, en doet zijn best om je die te geven. Hij waardeert je als persoon en hij luistert oprecht naar jouw mening.
Wat te doen als je partner twijfelt
Gun je partner de twijfel en ga niet trekken of vechten. Accepteer het. Zie je partners twijfel niet als een persoonlijke afwijzing aan jouw adres. Mensen willen nou eenmaal verschillende dingen uit een relatie.
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Twijfelen komt voort uit het bang zijn om een verkeerde keuze te maken. Je twijfelt dus gewoon door angst, dat is de reden. Twijfelen is echter een lastige eigenschap en bezorgt je veel pieker werk. Maar er is iets aan te doen, stop dus vandaag nog met piekeren, zet die twijfel overboord en maak een bewuste keuze!
Focus je niet alleen op jullie relatie, maar ook op je eigen leven. Ga bijvoorbeeld dingen ondernemen met vrienden of ga sporten. Zorg ook dat je afleiding hebt op de momenten dat je onzekerheid (extra) opspeelt. Bijvoorbeeld op het moment dat je partner zonder jou op stap is.
Twijfelen is goed, mits je jezelf op een volwassen, verantwoordelijke manier benadert in plaats van hopeloos wacht tot iemand anders de keuze voor jou maakt. Twijfelen kan je heel veel positiefs brengen en enorm veel zelfinzicht. Het kan zorgen voor een weloverwogen keuze met goede gevolgen.
De keuzes die je maakt hebben altijd een gevolg en dat is nou juist waar eeuwige twijfelaars zo door gaan twijfelen. Wat ook mee speelt is dat eeuwige twijfelaars een beslissing willen maken die voor iedereen goed is en het kan gebeuren dat er iemand minder blij is met de keuze.
Het tegenovergestelde van zowel twijfelen als weifelen is daadkracht. Of je nou een twijfelaar of een weifelaar bent, in beide gevallen werkt het contra productief. De onderliggende emotie is over het algemeen angst. Angst voor het oordeel van de ander.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Het is mogelijk dat mannen intimiteit gaan vermijden zodra ze geen gevoelens meer voor hun partner hebben. Dus als je vriend bijna nooit seks initieert of hij opeens niets meer probeert in de slaapkamer is dat een van de signalen dat hij niet meer van je houdt.
Toch zegt een op de tien koppels nooit de woorden 'ik hou van jou' tegen zijn of haar lief. Zij verklaren hun liefde liever door te koken, schoon te maken, te knuffelen of door de andere aan het lachen te brengen. Natuurlijk mogen we ook niet vergeten dat negen op de tien koppels de liefdevolle woorden wél uitspreken.
Hij vindt het aantrekkelijk hoe je hem doet voelen
Je associeert gevoelens van geluk of opwinding vaak met mensen rond je, ook al zijn zij niet altijd de oorzaak. Door leuke dingen met hem te doen, en hem een goed gevoel te geven (lees: veel complimentjes, dankbaarheid tonen als hij hulp aanbiedt,…)
Over het algemeen verschilt het per persoon en per koppel wat het beste aantal berichten op een dag is. Bedenk je wel gewoon waarom jullie op een bepaalde manier appen. App je je partner veel omdat je je lief niet helemaal vertrouwt? Dat is niet goed.