Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentatie, met een mooi woord.
Je kunt het hiermee toch ook andersom uitrekenen.. je plaatst het vocht van de desem bij het vocht van het deeg en het meel van de desem bij het meel in het deeg. Dan zo'n 1,5 % van het meelgewicht gist toevoegen.
Laten we beginnen met de hoeveelheid gist die je nodig hebt om mee te bakken. In het algemeen is een zakje droge gist van 7 gram voldoende voor 500 gram bloem.
“Vraag klanten die graag gistvrij brood willen, of het alleen gaat om gist of dat zij ook geen brood mogen dat is bereid met zuurdesem. Bij zuurdesem wordt namelijk ook gebruik gemaakt van het fermentatieproces. Gaat het alleen om gist, dan kunt u brood aanbieden dat is bereid met zuurdesem als rijsmiddel.
Hoeveel gist heb je nodig? Om 1 kilogram bloem (dat is voldoende voor 2 grote broden) te laten rijzen heb je nodig: 42 g verse gist. 14 g droge gist.
Tips. Als eerste, gebruik niet té veel gist. Te veel gist zal de smaak beïnvloeden van het brood, "je proeft de gist". Als tweede, gist is relatief het duurste ingrediënt bij de bereiding van het brood.
3. Een zuurdesem starter in plaats van gist. 150 gram zuurdesem starter staat gelijk aan 1 theelepel gist. Deze vervanger is voor de bakkers onder ons die wat meer geduld hebben of al een zuurdesembrood hebben gebakken.
Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.
Zuurdesembrood: De bekendste broden zonder gist zijn zonder twijfel de zuurdesembroden of ook wel desembroden genoemd. Zoals de naam al aangeeft is desem een cruciaal ingrediënt bij het bereiden van dit brood. Desem gaat hierbij de rol van gist als rijsmiddel vervangen.
(Zuur)desembrood is brood dat ontstaat uit een mengsel van water en meel en/of bloem en een bacterie-cultuur dat bij een bepaalde temperatuur en tijd gaat fermenteren. Hierdoor verzuurt het deeg door invloed va de toegevoegde bacterie-cultuur. Vandaar de naam zuurdesembrood.
Het voordeel van droge gist is dat het veel langer houdbaar is dan verse. Bewaar luchtdicht op een droge en koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast. Instant gist hoeft niet eerst opgelost te worden, maar kan direct aan het deeg worden toegevoegd.
Een simpel antwoord op je vraag: door meer gist toe te voegen zal het deeg sneller rijzen. Het wordt er niet luchtiger door. Als je een luchtiger brood/kruim wilt dan moet je meer vocht toevoegen. Meer vocht betekent ook een plakkeriger deeg.
In alle gevallen geldt dat je minimaal 1 gram en maximaal 3 gram gedroogde gist per kilogram bloem moet gebruiken. Uitgedrukt in een percentage is dat dus 0,1 tot 0,5% gedroogde gist.
Als je de desemstarter aan het maken bent is het belangrijk dat de temperatuur tussen de 20˚C en 25˚C is. Als het koeler dan 20˚C is dan komt je desemstarter niet tot leven. Als het warmer is dan 25˚C kunnen er verkeerde bacteriën ontstaan die het doen mislukken.
Let op dat je het niet te lang laat rijzen! Dit wordt ook wel “overproofing” genoemd. Dit kan zijn doordat het te warm is, of doordat het te lang duurde voordat het brood in de oven ging. In dat geval zal het “plat” vallen in de oven en niet goed meer rijzen.
Wil je die zure smaak beperken? Laat je desem dan bijvoorbeeld rijzen in een koelkast van maximaal 5 graden. Hoe langer je deeg rijst, hoe meer smaak en geur het krijgt.
Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk. Spontane fermentatie, met een mooi woord.
Brood mag alleen zuurdesem heten als alleen (zuur)desem als rijsmiddel gebruikt is. De bakker gebruikt geen gist.
(Zuur)desembrood is net zo gezond als 'gewoon' brood. Qua samenstelling lijken beide broodsoorten erg op elkaar: ze bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Het is wel belangrijk om te kiezen voor volkorenbrood of bruinbrood.
Zuurdesem of gist: wat is het gezondst? Zuurdesem en gist bepalen vooral de vorm en smaak van je brood. Desembrood smaakt rijper en voller dan gistbrood door het fermentatieproces. Het is malser en veerkrachtiger maar compacter omdat het deeg minder rijst.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Om de vraag “ is gist nu gezond of ongezond?” te beantwoorden, kunnen we concluderen dat gist niet ongezond is, maar ook niet knetter-gezond. Als je verder goed en gezond eet, en geen last hebt van overgevoeligheden, kun je gerust gist-producten als brood consumeren , zij het met mate.
Zuurdesem- of desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met zurig deeg als rijsmiddel. Desem is zuur geworden deeg. De bakker maakt een dun beslag van meel en water en laat dat rusten. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste "microflora" van bacteriën en gisten.
Waarom onderhoud belangrijk is
Het doel van het onderhouden van uw starter is ervoor te zorgen dat u een starter klaar heeft (dwz gezond en sterk) wanneer u klaar bent om zuurdesembrood, pannenkoeken of wat u maar wilt te maken. Voor bakkers die vaak bakken, is het het beste om je starter 2-3 keer per dag te voeren.
Verse gist is niet overal verkrijgbaar, maar je vindt het in sommige supermarkten en toko's en bij de meeste warme bakkers. Deze verse gist wordt het meest gebruikt door professionele bakkers, omdat het de beste kwaliteit heeft. Een nadeel is dat het niet erg lang houdbaar is en je moet het koel bewaren.