Knipperen doen we niet zomaar. We doen dit om onze ogen vochtig te houden en dus uitdroging te voorkomen en om onze ogen schoon te houden. Uit recent onderzoek blijkt dat we tevens met onze ogen knipperen om onze hersenen wat rust te gunnen.
Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als zij zich nerveus voelen. Bij ongecontroleerd snel oogknipperen wordt dat een tic genoemd. In ernstigere vormen is dit vaak een symptoom van het Syndroom van Gilles de la Tourette. Overigens gaan oogknipperingen vaak gelijk op met emoties.
We knipperen om ons oog te bevochtigen en beschermen
De hoofdreden dat we met onze ogen knipperen is om onze ogen te beschermen tegen dingen van buitenaf, zoals allergenen, verontreinigende stofjes en kleine insecten. Knipperen maakt ook onze ogen vochtig en werkt reinigend.
4. Bijna een half uur per dag zijn je ogen dicht. Mensen knipperen gemiddeld zo'n 14.000 keer per dag met hun ogen. Dat betekent dat we onze ogen dagelijks 23 minuten hebben gesloten.
Per dag knipper je ongeveer 14.500 keer. Dat is zo'n 900 keer per uur en tien keer per minuut. Je knippert natuurlijk niet zomaar met je ogen. Door het knipperen blijven je ogen nat en schoon.
De oorzaak van te weinig knipperen
Veel mensen knipperen te weinig waardoor zij last krijgen van droge en pijnlijke ogen. De grootste oorzaak van te weinig knipperen is het te lang en te intensief kijken naar beeldschermen, met de computer in het bijzonder.
Wist je dat je gemiddeld iedere 6 sec. met je ogen knippert? Stel je bent 16 uur wakker, dan knipper je al gauw 3.506.325 per jaar!
Dit is te zien wanneer de ogen gesloten zijn en deze naar de achterkant van de oogleden kijken. In een lichte kamer ziet men een donkerrode kleur doordat een kleine hoeveelheid licht de oogleden binnendringt en de kleur aanneemt van het bloed waar het doorheen geschenen is.
De oogleden beschermen de ogen tegen uitdroging en infecties. Door met de oogleden te knipperen wordt het oog gereinigd en vochtig gehouden. Daarom zijn de ogen ook tijdens de slaap dicht.
Slangen knipperen niet
De grootste uitzondering met knipperen zijn de slangen. Zij kunnen namelijk niet hun ogen sluiten.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Tips bij een trillend ooglid
Neem voldoende rust. Dit betekent: ga op tijd naar bed en geef de ogen af en toe rust tijdens het lezen of het kijken naar een beeldscherm. Probeer stress te verminderen of te voorkomen. Soms kan het helpen uw ooglid zacht te masseren.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Uit onderzoek op het gebied van oogcontact maken blijkt namelijk dat wanneer mensen op een prettige manier worden aangekeken ze zich meer begrepen en veiliger voelen, zegt ook Michael Ellsberg in zijn boek The power of eye contact.
Pas op dat je tijdens een gesprek niet voortdurend oogcontact maakt. Je gesprekspartner wordt hier waarschijnlijk bloednerveus van. Ongeveer 60% van de tijd iemand aankijken is een goede richtlijn. Je zult merken dat het per persoon sterk verschilt.
Het kan voorkomen dat iemand slaapt met zijn ogen open. De slaper is echter buiten bewustzijn en ziet niets. Doorgaans is de oorzaak dat een zenuwfunctie in het gebied rond het oog niet goed werkt, waardoor de oogleden omhoog glijden.
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
In deze fase bereidt uw lichaam zich voor om in slaap te vallen. Uw ogen draaien weg en de temperatuur van uw lichaam gaat omlaag.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer van zelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter, bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis‐ of oogarts.
Een blauw oog wordt meestal veroorzaakt door een harde klap tegen je neus of oog met een stomp voorwerp. Denk hierbij aan ongevallen tijdens het klussen of sporten en aan vechtpartijen. Ook ernstigere ongevallen, bijvoorbeeld in het verkeer, kunnen de oorzaak zijn van een blauw oog. Het letsel is dan vaak uitgebreider.
Als de spier, die het bovenooglid omhoog trekt, niet goed functioneert, ontstaat een laagstand van het bovenooglid. De lidspleet wordt kleiner waardoor minder oogwit zichtbaar is (het oog wordt a.h.w. “kleiner”).
De belangrijkste oorzaken zijn vermoeidheid en stress. Mensen die al enige tijd weinig hebben geslapen of flink gestrest zijn, ervaren al heel snel een trilling boven het oog. Maar ook langdurig ingespannen een boek lezen of kijken naar een beeldscherm kunnen zorgen voor trillingen.
We knipperen gemiddeld zo'n 20 tot 22 keer per minuut, 1.260 keer per uur en wel ruim 20.000 keer per dag. En wist je dat wanneer je verliefd of zenuwachtig bent, je vaker knipperd dan gemiddeld?!
Druppel een of twee druppels (maximaal vier keer per dag) in je oog en knipper een paar keer om ze over het hele oogoppervlak te verspreiden.