Het snoeien van de oleander kan je het beste in het najaar doen, voordat je de plant naar binnen haalt. Je knipt met een scherpe snoeischaar een stuk van de takken af. Dit doe je tot het punt waarop je het volgende jaar weer nieuwe vertakkingen wilt.
Tijd om aan de slag te gaan, we gaan de oleander snoeien! Je snoeit de plant het best door de takken terug te snoeien tot de gewenste lengte. Knip maximaal de helft van alle takken af, doe dit blak boven een zijscheut of knop. De plant zal zich vertakken op de plek waar je knipt.
Moet je een oleander ook snoeien? Oleander (Nerium) kan het beste worden gesnoeid als hij in de herfst naar binnen gaat, maar in het voorjaar kan het ook nog.
Als je oleander uitgebloeid is, kun je de verwelkte bloemtrossen met je vingers voorzichtig weghalen. Er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open tot ver in september.
De Oleander staat heel graag in de volle zon. Bij een aangename temperatuur wordt u beloond, want dan bloeit hij het rijkelijkst. Als u hem in de winter laat overwinteren op een beschutte plek zet de plant dan aan het raam, vol in het licht. Daar houdt hij van.
Licht en frequent snoeien kan ervoor zorgen dat de bloei langer meegaat. Zorg ook voor een evenwichtige toevoer van water en voedingsstoffen naar de plant. Stel de oleander bloot aan direct zonlicht, waardoor de kleur van de bloemen ook toeneemt.
Voor de meeste jonge bomen is uitzetten niet nodig . Een paar doen dat echter wel. Deze omvatten eucalyptus, oleanders en acacia's; bomen geplant op winderige plaatsen of in verzadigde grond; bomen met stammen die steun nodig hebben om rechtop te kunnen staan; en topzware bomen met een kleine kluit.
Als de wortels in natte grond staan , zal het blad geel worden en vallen. Ook na een droge periode veel water geven kan geel blad veroorzaken. Sommige oleandersoorten bloeien in de lente, terwijl andere bloeien in de lente tot en met de zomer.
Het is een plant die maar al te graag in de zon staat en vooral op de warmere dagen is de Oleander in topvorm. Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen.
De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk.
Een oleander bemesten is noodzakelijk om je kuipplant in topvorm te houden. Geef de oleander tijdens het groeiseizoen (vanaf mei tot augustus) elke twee weken mest voor terrasplanten of kuipplanten. Geef ook veel water tijdens de groeiperiode. Bij het verpotten in het voorjaar kan je ook mest door de potgrond mengen.
Een paar zomerbloeiende bomen en struiken kunnen profiteren van deadheading . Bij mirten, vitex en oleander is de kans groter dat ze een tweede bloei produceren nadat de eerste is voltooid, als je de oude bloemen kunt terugsnoeien of zaaddozen kunt ontwikkelen. Maak uw snede net achter een vervaagde tros of bloemsteel.
Te weinig kunstmest in kale grond kan leiden tot ondervoeding en minder bloemen. Het principe van "verdund, licht, minder en frequent" moet worden gevolgd. Bemestingstijd: de oleander moet eens in de twee weken worden bemest, wanneer deze in het voorjaar het krachtigst groeit en wanneer het in de zomer bloeit.
Jonge oleanders kunnen in de herfst tot op de grond worden afgesneden . Dit zal een bossigere groei in het voorjaar bevorderen.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben.
Grote exemplaren 1 maal 's morgens en 1 maal 's avonds ± 10 liter liefst lauw water. LET OP! een oleander is geen waterplant!! Volgen er na een periode van zeer warm weer enkele regenachtige dagen, zorg dan dat het water kan wegvloeien uit de pot of kuip.
Het is ook belangrijk om te weten dat het niet normaal is dat Oleander in de winter zijn bladeren laat vallen , dus als de jouwe begint te verharen: er is iets aan de hand!
Het Oleander stekje
Het stekken van een Oleander is niet erg moeilijk en ook is de slagingskans best hoog echter dien je wel veel geduld te hebben! Snijd of knip een stengels aan de zijkant van de plant af en zet deze in het water of in de potgrond.
Omdat geel blad niet echt aantrekkelijk oogt, kun je het beter zelf eraf halen. Bij de meeste planten kan je het eenvoudig met de hand verwijderen.Gaat het om wat dikkere bladstelen, dan kan je het gele blad het beste even met een scherp mesje afsnijden.
Oleanderbladschurft wordt veroorzaakt door de bacterie Xylella fastidiosa , die wordt verspreid door de glazige scherpschutter. Zodra de bacterie de plant is binnengedrongen, beweegt deze zich door het xyleem en doodt uiteindelijk de plant.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Symptomen: Vergiftiging als gevolg van het eten van een oleanderplant kan ernstige spijsverteringsproblemen, toevallen, coma's en zelfs de dood veroorzaken. Bovendien kunnen degenen die de bladeren van een oleanderplant aanraken huidirritatie ervaren.
De Oleander wil graag warm blijven, en kan niet onder 6 graden Celsius verdragen, dan wordt het schadelijk voor de plant. Zorg dus dat de plant buiten de zomer op een warme plek staat, en niet in de tuin.
Snoei de oleander dan niet tot op de hoofdstammen, maar laat enkele centimeters van de zijtakken staan. Hier groeien vervolgens na verloop van tijd nieuwe scheuten, waardoor de plant luchtiger staat.