Veruit de meest gebruikelijke manier om fuet te consumeren is koud en in plakjes (en wat ons betreft: flinterdunne plakjes). Heerlijk natuurlijk, al helemaal met een bijpassende wijn als een Spaanse Rioja.
Eten van droge worst
Snij uw worst het liefst zo dun mogelijk. Zo krijgen de vetten in de worst de kans om te smelten op uw tong en hun smaak af te geven. Daarnaast komen er meer plakjes uit je worst en kan je er langer genieten van de worst.
En dan rest de vraag, met velletje eten of toch maar niet. "Je kunt het zeker opeten met, het heeft alleen een iets sterkere smaak. Sommige mensen vinden het lekkerder als de smaak wat subtieler is", zegt Brandt.
Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af. Een zeer simpel trucje om het velletje er makkelijk af te krijgen, is door een oppervlakkige inkerving in het vel te maken, en de worst dan even te spoelen onder koud water.
Leg de worst even (of iets langer) in de koelkast of op het aanrecht als het niet te warm is. Neem een scherp en stevig en goed vleesmes of hakmes. Geen broodmes of een ander mes met ribbels, dat is moord aan het mes, snijdt amper en geeft rotzooi.
Op papier zijn onze gedroogde worsten 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan ook wanneer ze aangesneden zijn. De Franse bevolking laat de worsten makkelijk een halfjaar drogen.
Wit laagje
Dat is schimmel. Althans, meestal. Grote, commerciële producenten rollen de worsten gewoon even door wat meel om ze er authentiek en ambachtelijk uit te laten zien. Schimmel of meel, in beide gevallen is het gewoon eetbaar.
Samenstelling Fuet droge worst
Bij alle worsten kunt u de buitenkant ook opeten. Die is gemaakt van varkensdarm. Dit is dus natuurlijk en dus eetbaar. De worsten wegen tussen de 160 en 180 gram.
De venkelworst van Brandt & Levie
De enige echte winnaar! 'Sommige proevers kwamen tevergeefs voor nog een stukje', luidt het oordeel in de krant. Ontdek hier de verkooppunten van de Brandt & Levie worsten. Online bestel je de worsten in de Brandt & Levie in hun webshop.
Een heerlijk droog worstje uit Spanje met een mooie peperige smaak. Voor op de borrelplank of als snack tussendoor.
Er zit 3,1 gram vet in 1 plak (15 gram) salam, droge worst, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Fuet, Catalaans voor 'zweep', is een Catalaanse lange, dunne, gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een licht zoete, licht gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellaagje dat tijdens het drogen ontstaat.
Het velletje van de worsten is meestal van varkens, lam, of runder darm gemaakt. De worsten gaan allemaal een schimmel bad in voordat ze te drogen komen te hangen. Ze gaan daarna de fermentatiekamer in tot ze helemaal rijp zijn en er dus een witte laag wordt gevormd rond de worst.
Een normale maat verse worst heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Kleinere worsten (saucijsjes) zoals chipolata worstjes, merquez worstjes, runderworstjes of lamsworstjes, hebben een kooktijd van zo'n 3-5 minuten.
Bewaar het product onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Hoe krijg je harde worst weer zacht? Doe de worsten in de pan en vul de pan met ruim water. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Kook de worsten 1 uur, haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Ingrediënten: varkensvlees, lactose, zout, varkensdarm, dextrose, specerijen (o.a. 0.2% zwarte peper), rodebietconcentraat, kaliumchloride (dieetzout), conserveermiddel (kaliumnitraat [E252], natriumnitriet [E250]), schimmelcultuur. Voor 100 g fuet is 168 g varkensvlees gebruikt.
Kunstdarmen van plastic
Een plastic kunstdarm is ideaal voor bijvoorbeeld het maken van een grillworst, leverworst of andere worststoorten waarbij de darm eraf gehaald moet worden. Een plastic kunstdarm kun je namelijk niet op eten.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Dat witte spul dat je een echte salami ziet omhullen, heet penicillium nalgiovense en wordt eigenlijk gebruikt om het vlees te beschermen tegen onveilige schimmels terwijl het uithardt. De schimmel geeft het product ook vaak de specifieke smaak.
Om een rookworst te maken wordt de lange darm gevuld met vlees/worstdeeg en in stukjes gesneden. Vervolgens worden de uiteinden met behulp van touwtjes aan elkaar geknoopt en worden de worsten aan het 'knoopje' opgehangen in een rookkast. Omdat de darm zo vol is, hangt hij als het ware in een rondje.
Wat is chorizo? Chorizo is een van oorsprong Spaanse worst met een roodachtige kleur en vrij grove structuur. Je kunt 'm gedroogd kopen, ideaal om in schijfjes te serveren bij het aperitief. Maar er is ook verse chorizo.
De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees. Salami komt oorspronkelijk uit Italië, het is dan ook de meervoudsvorm van 'salame'. Salame betekent gezouten vlees.