Het E-peil wordt in België gebruikt en in de Vlaamse regelgeving over energieprestatie en binnenklimaatnorm toegepast om het energieverbruik van een woning of kantoor aan te geven. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.
Het S-peil bepaalt hoeveel energie uw woning of wooneenheid (in het geval van een meergezinswoning) zal nodig hebben om de temperatuur van de woning op peil te houden. Hoe minder energie nodig is en hoe efficiënter de vorm, hoe lager het S-peil.
Hoe kunnen we het S-peil verlagen? Door compact te bouwen, met aandacht voor goed ontworpen bouwknopen (voorheen koude bruggen) en daarmee de vormefficiëntie van het gebouw te verbeteren, daalt het S-peil.
Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw. Voor 2019 geldt een E-peil eis van E-40. Maar dit zal verder dalen tot vanaf 2021 bijna energie neutraal E-30.
Een wooneenheid die de S-peileis van S28 niet behaalt, kan wél aan de EPB-eisen voldoen door een lager E-peil te realiseren. Behaalt jouw nieuwbouwwoning een S-peil van S29, S30 of S31? Dan voldoet het aan de EPB-eisen met een E-peil van: E25 in plaats van E30 voor bouwaanvragen in 2022.
PV. PV-panelen of een fotovoltaïsche installatie zal zorgen voor een daling van het E-peil van 1-1.5 E-punt per paneel (afhankelijk van het vermogen van het paneel).
Vanaf 2021 is de BEN-norm verplicht voor nieuwbouwwoningen. Dit betekent dat je woning moet voldoen aan de EPB-eisen. Zo moet je een maximaal E-peil van 30 en S-peil van 31 halen en een minimaal aandeel energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water uit groene energiebronnen halen.
als voor bouwaanvragen in 2022 een E-peil van E25 wordt behaald (in plaats van E30); als voor bouwaanvragen vanaf 2023 een E-peil van E20 wordt behaald (in plaats van E30).
Door een warmtepomp te gebruiken om je woning te verwarmen en/of voor sanitair warm water, kan je E-peil een heel stuk naar beneden gaan. Met behulp van warmtepompen zakt het E-peil gemiddeld 20 tot 30 punten.
Wat betekent E-peil 20 op uw energiefactuur? Met een Epeil van 20 heb je 2 voordelen. Geen onroerende voorheffing gedurende 5 jaar De overheid geeft een korting van 100% op onroerende voorheffing gedurende de eerste 5 jaar.
Het S-peil houdt rekening met de verliezen naar de buitenomgeving, de grond en naar aangrenzende onverwarmde ruimten (AOR), net zoals het K-peil. Daarnaast brengt het S-peil ook de verliezen doorheen alle scheidingsconstructies (muren, vloer, deuren, …) naar aangrenzende verwarmte ruimten (AVR) in rekening.
Voor isolatie- en ventilatiewaarden is het S-peil de nieuwe indicator. Sinds 1 januari 2018 moeten alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen voldoen aan S31. Tegen 2021 wordt de norm S28.
Installeer dan een ventilatiesysteem D met warmtepomp en zonnepanelen. Dat zijn de drie meest efficiënte technieken om een betere score te krijgen. Wanneer andere factoren zoals de isolatie, luchtdichtheid en oververhittingsfactor op punt staan, is het realistisch om met deze aanpak een E-peil 20 of lager te behalen.
EPB staat voor Energie prestatie en Binnen klimaat en EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. Een EPB-berekening moet opgesteld worden bij een nieuwbouw project of een verbouwing en een EPC-berekening moet opgesteld worden bij het verkopen of verhuren van een woning.
Als u een nieuwbouwwoning bouwt moet u zich houden aan de vastgelegde eisen op het gebied van isolatie, ventilatie, energiezuinigheid, ... (EPB-eisen). Zo moet er bijvoorbeeld ook een minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Die EPB-eisen worden steeds strenger.
Sinds 1 januari 2006 ben je bij een bouw- of verbouwingsproject EPB-plichtig indien er een bouwvergunning of melding nodig is voor uw project. Toch zijn er een aantal uitzonderingen waarbij je niet EPB-plichtig bent. Dit hangt voornamelijk af van de datum van de bouwaanvraag en de bestemming.
Als bouwheer van een renovatie- of nieuwbouwproject bent u verplicht om een verslaggever aan te stellen die erop toeziet dat de energieprestatienormen voor nieuwbouw en renovatie gehaald worden. De EPB-aangifte wordt daarom ingediend als bewijs dat u alle voorschriften gevolgd hebt.
Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.
wat is EPB? EPB staat voor Energie Prestatie Binnenklimaat en legt een bepaald energetisch minimum op waaraan woningen moeten voldoen. Het heeft betrekking op het energetische totaalpakket van je woning: isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, verwarmingssystemen … maar ook op de kwaliteit van het binnenklimaat.
Geothermische warmtepompen: voor de geothermische warmtepompen (de zogenaamde bodem/water warmtepompen) moet je een aanschafkost rekenen van tussen 7.500 en 15.000 euro worden berekend.
De gemiddelde bouwkosten per m³ 2022 bedraagt vanaf ca. € 650,00 m³ per tot €775,00 per m³.