Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. In klein chemisch afval (kca) kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik, lood en asbest. Gooi klein chemisch afval daarom niet bij het restafval.
Onder klein chemisch afval (ook wel KCA genoemd) vallen kleine producten die giftig, brandgevaarlijk of op een andere manier schadelijk zijn. Op het werk zijn dit bijvoorbeeld batterijen, accu's, inktcartridges en toners. Maar ook spaar-, TL- en ledlampen vallen onder klein chemisch afval.
Chemisch afval, ook wel gevaarlijk afval genoemd, is afval waar chemicaliën inzitten die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Veel chemisch afval is brandgevaarlijk en/of giftig. Het is daarom niet de bedoeling dat dit afval gezamenlijk met andere afvalstromen wordt ingezameld.
Kca inleveren bij gemeentedepot, chemokar of kca-depot
Uw gemeente moet het klein chemisch afval inzamelen. Gemeenten mogen zelf beslissen hoe ze dit doen. Sommige gemeenten hebben bijvoorbeeld een gemeentedepot.
Met groot chemisch afval wordt meestal chemisch en gevaarlijk afval bedoelt dat afkomstig is van bedrijven. Het gaat hierbij vaak om grotere hoeveelheden dan klein gevaarlijk afval of om zeer uitzonderlijke toxische of milieubelastende stoffen, die zeer schadelijk zijn.
Frituurolie en frituurvet behoren tot de fractie Klein Gevaarlijk Afval, kortweg KGA. Indien deze oliën en vetten op een correcte manier via het containerpark worden ingezameld krijgen ze een gepaste verwerking.
Je kan klein gevaarlijk afval (kga) steeds gratis afgeven op je recyclagepark.
Ook röntgenfoto's kan je bij je apotheker binnenbrengen maar je kan hiermee ook terecht op het containerpark bij KGA. Het zilver uit röntgenfoto's wordt gerecycleerd.
Ontdek hier wat wel en niet bij het klein chemisch afval hoort. Lege plastic verpakkingen van klein chemisch afval die echt leeg zijn (schud- of gietleeg), mogen bij de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. Lege spuitbussen horen bij het restafval.
Ja, verf wordt tot het klein chemisch afval gerekend. Ook lege verfblikken zijn chemisch afval. Verf wordt hieronder geschaard omdat het onjuist verwerken van verf afval kan leiden tot vervuiling van de lucht, de bodem en het water. Dit geldt voor zowel vloeibare verf als de lege verfblikken.
Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Ook kleine flesjes en potjes zijn welkom - bijvoorbeeld medicijnflesjes, parfumflesjes, crème-potjes en potjes waar kruiden of babyvoeding in heeft gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig.
Restanten van verzorgingsproducten hoeven niet bij het klein chemisch afval (KCA). Ook nagellak, nagellakremover en (lege) spuitbussen niet. Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Lege verpakkingen van klein chemisch afval kunt u bij het restafval doen. Bijvoorbeeld lege verfblikken of lege flessen van terpentine of wasbenzine. U mag ze niet in de container doen voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.
Koelvloeistof is een chemische afvalsoort (vallend onder het sectorplan 67 Halogeenarme oplosmiddelen en glycolen) deze is schadelijk voor mens, dier en milieu. Afgewerkte koelvloeistof wordt daarom volgens de gestelde wet- en regelgeving afgevoerd.
Welke biozakken mogen in de GFT bak? Alleen biozakken met Kiemplantlogo of OK compostlogo mogen in de GFT afvalbak. In een composteerinstallatie worden dusdanige temperaturen en luchtvochtigheid bereikt dat deze bio afvalzak tijdens het composteren uiteenvallen in CO2 en water.
Breng ze naar de milieustraat! Dan vallen ook nog accu's, benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters, bestrijdingsmiddelen, etsvloeistoffen, fotofixeermiddelen, gootsteenontstoppers, injectienaalden, kwikthermometers, lampenolie, petroleum, verven en zoutzuur onder Klein Chemisch Afval.
Een restant schoonmaakmiddel kun je het beste opgebruiken.Wil je er vanaf?Dan kun je het met fles en al bij het restafval weggooien. Vaatwastabletten gooi je ook weg bij het restafval.
Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, ze verstoppen uw afvoer en het riool. Smeerolie en smeervet zijn klein chemisch afval (kca). Lever het in bij de milieustraat.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Giet het vet in een lege plastic fles of drinkpak met dop. De restjes vet kun je gemakkelijk verwijderen met keukenpapier en mogen vervolgens in de groene bak. Verf, zoutzuur, terpentine en andere chemicaliën horen natuurlijk ook niet in het riool. Lever deze items in bij het klein chemisch afval van jouw milieustraat.
Het inleveren van PMD in onze gemeente is gratis. Dit geldt voor het aanbieden van PMD in de oranje container, maar ook als u het inlevert bij het afvalbrengpunt.
- Klein Chemisch Afval (KCA): kleine hoeveelheden gevaarlijke afvalstoffen afgegeven door huishoudens, die op de KCA-lijst vermeld staan. -Klein Gevaarlijk Afval (KGA): kleine hoeveelheden afvalstoffen afgegeven door bedrijven, die volgens de Europese afvalstoffenlijst gevaarlijke afvalstoffen zijn.