De voornaamste taak van een gastvrouw/gastheer is het ontvangen van gasten. Een gastvrouw wordt ook wel een hostess genoemd, en een gastheer een host. De gastvrouw of gastheer is vaak de eerste persoon waarmee een bezoeker in aanraking komt. Ze hebben dan ook een grote invloed op de eerste indruk van een gast.
Salaris Gastvrouw
Een Gastvrouw in Nederland verdient gemiddeld € 2.040 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.735 (laag) tot € 2.350 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Om als gastvrouw te werken, heb je ten minste een diploma van de middelbare school nodig. Er zijn verder meestal geen andere vereisten aan je achtergrond.
Een gastheer of gastvrouw is de functie voor personeel waarin men in het park gasten bedient bij horeca, winkels of attracties. Het personeel valt onder de overkoepelende afdeling Operatie.
Gemiddeld genomen is een salaris van een gastvrouw of gastheer in Nederland € 11,90 per uur.
Een gastvrouw of gastheer is verantwoordelijk voor het ontvangen van gasten in een restaurant, horecagelegenheid, culturele instelling of bij een evenement. Hij verwelkomt gasten, neemt hun jas aan en wijst ze hun plek, en maakt ze in algemene zin wegwijs.
Wat kun je na de opleiding Gastheer/Gastvrouw
Na 2 jaar (of versneld na 1 jaar) studeer je af als gastheer/gastvrouw. Je kunt dan aan de slag bij een hotel, restaurant, eetcafé, cateringbedrijf, brasserie of congrescentrum. Of je studeert verder binnen het mbo.
Hostess. Ontvanger van bezoekers. Presentator. Vrouw die het bezoek ontvangt.
De opleiding Zelfstandig Gastheer / Gastvrouw is beschikbaar als BOLof bbl en duurt afhankelijk van je vooropleiding 2 tot 3 jaar. Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt.
Voordelen van de functie
Netwerken: jij bent het aanspreekpunt voor gasten en daardoor heb je veel contact met ze. Hierdoor kun je een groter netwerk opbouwen, vooral als het gaat om terugkerende gasten. Communicatieve vaardigheden: als Gastvrouw ben je continu bezig met het uitvoeren van communicatieve vaardigheden.
Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw heb je een leuke en uitdagende baan. Je werkt in een omgeving waar mensen het gezellig hebben. Jij zorgt ervoor dat het je gasten aan niets ontbreekt.Je informeert en adviseert je gasten bij hun menukeuze.
Als beginnend zelfstandig werkend gastheer/-vrouw verdien je tussen de 2100 en 2300 euro bruto per maand bij een volledige werkweek (situatie september 2023).
Het salaris van een Gastvrouw begint bij € 1.725 per maand. Het beroep Gastvrouw is een variant van het beroep Medewerker bediening horeca. Het salaris van Medewerker bediening horeca ligt gemiddeld op € 2.262 bruto per maand.
Je brutoloon bedraagt als poetshulp met dienstencheques minimaal 13,26 euro per uur en als poetshulp zonder dienstencheques minimaal 13,79 euro per uur. Je loon betalen we tijdig en correct uit. Bovendien krijg je: maaltijdcheques (enkel voor poetshulpen dienstencheques);
Naast de regelaar is de ceremoniemeester vaak ook de gastheer of gastvrouw van je bruiloft. Hij of zij begeleidt de gasten namelijk de hele dag van programmaonderdeel naar programmaonderdeel. Dat is best een hele taak dus.
Wees een goede gastheer. Zodat uw klanten zich welkom voelen.
U wilt dat uw klant zich gast voelt. U besteedt zorg aan vriendelijke en correcte communicatie, aan een goede ontvangst, aan de inrichting van uw vergaderkamer of de andere ruimte(s) waarin de gast verblijft. Dat is goed gastheerschap.
Je krijgt als gastvrouw een band met deze patiënten en sommigen komen een praatje maken of brengen wat lekkers mee. Wat niet iedereen weet, is dat er een Gastenverblijf is in het UMC voor familieleden van patiënten. Wij dragen zorg voor de reserveringen, ontvangen de gasten/checken hen in en uit.
Volgens encyclopedie Ensie is gastheerschap “het verzorgen van een gast en hem of haar oprechte aandacht bieden, met als doel de gast zich zo welkom mogelijk te laten voelen”.
Gastheer/-vrouw
De bediening is een van de belangrijkste vakken in de horeca. In de bediening ben je namelijk het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je luistert naar hun wensen, neemt hun bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit.
Opleiding Helpende
Als je in het bezit bent van een VMBO diploma of een MBO 2 diploma, dan kom je al in aanmerking voor deze opleiding. In 14 maanden tijd kun je het diploma Helpende halen. In deze periode werk je in een woonzorglocatie van Zorgbalans en in de thuiszorg.
• Niveau 1 Zorghulp (mbo)
Met de opleiding Zorghulp kun je werken in de thuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg.
Een Gastheer (of Gastvrouw) is werkzaam in de horeca en bedient de gasten van bijvoorbeeld een restaurant, café of hotel. De Gastheer is als het ware het gezicht van het horecabedrijf. Naast bedienen is ook informeren een belangrijke taak.
1. Definities van gastvrijheid. Gastvrijheid, ook wel hospitality genoemd, wordt in de encyclopedie als volgt beschreven: “gastvrijheid is het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen, en ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen, in vrijheid en goede wil.”
Gastheerschap wordt dus geboden door medewerkers.Gastgerichtheid is de tastbare en registreerbare wijze waarop een dienst geleverd wordt aan een gast. Er zijn verschillende modellen die gastvrijheid proberen te verklaren.