Alle kapotte tassen kunnen weg. Maar wat doe je met ermee? Lever ze in bij het plastic afval en recycle ze. Bijna alle gemeenten zamelen plastic verpakkingsmateriaal in.
Je kunt de plastic tassen recyclen door ze bijvoorbeeld aan een afvalverwerkingsbedrijf waar gerecycled wordt in de buurt te geven. Je kunt ze ook thuis weer hergebruiken voor het dragen van boodschappen of spullen, of er dingen van maken zodat ze niet op een stortplaats belanden.
Plastic verpakkingen kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een container in de buurt.
Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag. Bijvoorbeeld door een tas vaker te gebruiken. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling voorkomt.
Nederlander gebruikt 35 plastic tasjes per jaar - I&O Research. Het aantal plastic draagtassen dat Nederlanders jaarlijks gebruiken stabiliseert. Dat concludeert I&O Research naar aanleiding van het uitgevoerde evaluatieonderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.
Papier of plastic? Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Ook geldt het verbod voor producten van oxo-degradeerbaar plastic. Bijvoorbeeld tasjes en flesjes. Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021.
En voor een papieren tas is meer materiaal nodig dan voor een plastic tas, om dezelfde draagkracht te krijgen. Ook gaat een papieren tas minder lang mee. Papier is daardoor niet milieuvriendelijker dan plastic. Papier heeft wel als voordeel dat het niet bijdraagt aan de plastic soep als het in zee terecht komt.
Dat werkt zo: Je betaalt 0,35 cent voor de plastic tasjes die je met je boodschappen krijgt.
De Plastic Soep wordt veroorzaakt doordat de mens veel plastic produceert dat als afval in het milieu terecht komt. Wat veel mensen niet weten is dat het afval in zee voor 80% vanaf het land afkomstig is [1]. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt afval uiteindelijk in zee terecht.
1. Kan ik de tasjes weer bij jullie inleveren voor recycling? Ja, heel graag ð Je kunt de tasjes de volgende keer gewoon weer meegeven aan de Runner. Je krijgt je 35 cent statiegeld terug en wij zorgen er dan voor dat het plastic netjes gerecycled wordt.
Check welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Zo horen deospuitbussen, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval.
Wanneer je de tasjes weer meegeeft aan de bezorger krijg je 35 cent statiegeld terug ongeacht hoeveel tasjes je hebt ingeleverd. Wij zorgen ervoor dat al het plastic netjes wordt gerecycled. Let op: het maximum aantal statiegeldflessen dat je bij ons kunt inleveren zijn 99 flessen per bestelling.
Bewaar grote tassen rechtop op planken
Tassen die van zichzelf rechtop kunnen blijven staan, zet je het beste rechtop op een plank of in een kast. Hierdoor blijft de vorm van de tas behouden zonder dat de handvatten vervormen. Als ze niet te zwaar zijn, kun je ze ook ophangen aan een speciale tassenhanger.
Hoe kom je eraan? Bewaar je plastic tasjes op één plek zodat je ze makkelijk kan hergebruiken. Als je al geen plastic tasjes meer gebruikt, kan je hem ook gebruiken voor cadeaupapier, paraplu's, handschoenen of sokken.
Jumbo kratten & tassen inleveren
Voor kratten betaal je 5 euro aan statiegeld bij Jumbo. Voor een plastic tas is dit 0,05 euro.
Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes
Je herkent ze aan het nieuwe statiegeldlogo op het etiket. Zo weet je precies welk flesje je in kan leveren, zodat deze weer gerecycled kan worden. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Meer informatie vind je op Statiegeld Nederland.
Een Albert Heijn-tas (als voorbeeld) is 45 x 18 x 45 cm. Dat komt neer op een inhoud van 36,45 liter. Bronnen: http://www.big-shopper.com/big-shopper/alb...
Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen moeten volgens de overheid de norm worden. Ondernemers mogen daarom vanaf juli 2023 geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten. Lees hier wat de nieuwe regels voor jou betekenen.
Plastic en karton verkopen
Plastic en karton worden vaak door een inzamelaar ingezameld. Indien de volumes groot genoeg zijn, kunnen wij het plastic en karton direct bij de recyclingfabriek aanbieden.
Versheid en kwaliteit
Maar plastic wikkels om groenten en fruit zijn bijna altijd gemaakt van recyclebaar plastic. Het zorgt ervoor dat de producten langer vers blijven in de schappen van de supermarkt en dat ze beter beschermd blijven tijdens het vervoer. Anders zou er veel meer moeten worden weggegooid.
Biologisch afbreekbaar plastic vergaat niet in de natuur en ook niet volledig in de huidige composteerinstallaties. Het moet daarom bij het restafval. Ook afbreekbaar plastic mag je dus niet op de composthoop gooien of in de natuur achterlaten. Het is natuurlijk nog het beste om onnodige verpakkingen te voorkomen.
De laatste 30 jaar zijn glazen flessen en potjes een stuk lichter geworden. Daardoor zijn minder grondstoffen nodig en minder energie voor het transport. Het gewicht van glazen bierflesjes van 25 centiliter nam bijvoorbeeld af van 165 naar 133 gram. Maar bij veel flessen er is nog steeds winst te behalen.
Picnic is de goedkoopste online supermarkt in vergelijking met Jumbo en Albert Heijn. . Maar het zijn geen grote verschillen. Daarbij hebben het bezorgmoment en kortingsacties ook invloed op de totaal prijs, dus kan het zijn dat een van de andere twee toch goedkoper is.