Gerookte makreel kun je twee dagen in de koelkast bewaren, het liefst onderin de koelkast bi jeen temperatuur van 4 graden Celsius. In de vriezer (-18 graden Celsius) kun je makreel zo'n drie maanden bewaren. Bij een gesloten verpakking let je uiteraard eerst op de TGT-datum.
Vis bewaren
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden Celsius. Vacuüm verpakte vis is in de vriezer bij -18 graden 3 maanden houdbaar. Gerookte vis is minimaal 5 dagen houdbaar in de koelkast tussen 2 en 7 graden. Salades kunt u minimaal 4 dagen bewaren in de koelkast tussen 2 en 7 graden.
Gerookte makreel kun je tot wel drie maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je vacuüm verpakte makreel langer bewaren. Bij onverpakte makreel, of bij een geopende verpakking, blijft de vis nog twee dagen goed.
Leg de makreel horizontaal voor je neer en zet je mes op de staartvin. Snijd langs de ruggengraat over de hele vis vanaf de staart naar de voorkant en haal de twee zijdes van elkaar af. Trek de ruggengraat eraf en verwijder de buikgraten met het mes.
Niet véél weliswaar, maar ze bevatten toch dezelfde schadelijke stoffen die in roet voorkomen. Dus toch maar niet té vaak op het menu zetten, die natuurlijk gerookte producten. Maar of je ze nu opwarmt of niet, dat verandert er helemaal niets aan.
Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog 's hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12. Makreel is nog geen overbeviste vis, wat betekent dat je 'm zeker nog kunt eten.
Rauwe makreel kun je zo'n één of twee dagen in de koelkast bewaren. We adviseren om deze onderin de koelkast te leggen, daar is het koeler en blijft de vis langer goed. In de vriezer (-18 graden Celsius) kun je rauwe makreel langer bewaren, tot maximaal drie maanden.
Hele vis: 200-250 gram per persoon (bijvoorbeeld: hele makreel, hele forel)
Makreel kan perfect rauw in een tartaar, met wat piment d'Espelette, fijngehakte sjalot en bieslook, gemalen anijszaadjes, olijfolie en citroen. Ook lekker is witte wijn en azijn aan de kook brengen met 2 el suiker, laurier, tijm en korianderzaadjes, de makreelfilets erin leggen en afgekoeld een nachtje laten trekken.”
De huid van een vis klinkt niet gelijk als het lekkerste stukje, het is iets wat we snel van de vis schrapen zodra deze op je bord ligt. Maar zo'n stukje huid kan juist heel lekker zijn, zolang het op de juiste manier gebakken is. En het is ook nog eens een heel gezond stukje.
Een gestoomde makreel is een week lang houdbaar in de koelkast.
Vette vis - zoals makreel, zalm, paling, tonijn, schelvis etc - kun je inderdaad uitstekend invriezen.
Gerookte zalm bewaren in de koelkast
In de koelkast kun je gerookte zalm twee dagen bewaren. Zorg ervoor dat je het product in een afgesloten bakje of doosje in de koelkast legt. Het liefst leg je de zalm onderin de koelkast bij een temperatuur van zo'n vier graden Celsius.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
De makrelen wegen 350/550 per stuk. Makreel om zelf te roken koopt u bij www.palingonline.nl!
De smaak van makreel lijkt op die van haring, maar dan verfijnder. Het vlees is stevig en vet maar wel sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Gerookte makreel proeft een beetje ziltig.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Eet 1 keer per week vis
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Het betreft daarbij gezonde vetten die een mens nodig heeft. Makreel leeft in grote scholen waardoor de vangst op zee grootschalig gebeurt. Mede daardoor kan de vis betrekkelijk goedkoop worden geleverd. Makreel smaakt uitstekend zowel gebakken als gerookt, waar velen de voorkeur aan geven.
Toch zijn er ook gezonde vetten; die zitten onder andere in makreel. Vette vissen bevatten goede mineralen, veel eiwitten en gezonde vetten. Deze combinatie is erg gunstig als je snel wilt afvallen en je gezondheid wilt verbeteren.
Hoe lang blijft zelfgemaakte huzarensalade goed? Als je het slaatje zelf hebt gemaakt, dan kun je deze nog twee dagen bewaren in de koelkast, als het afgedekt is. Anders kan het snel uitdrogen. De meeste slaatje kunnen overigens niet worden ingevroren, omdat de saus vaak na het ontdooien zou gaan schiften.
Makreel kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Gerookte makreel kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Gebakken makreel kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Gestoomde makreel kun je 2 dagen in de koelkast bewaren.
Wanneer je hem in de koelkast bewaart, kun je hem nog één dag bewaren. De beste manier om vis te bewaren is op een temperatuur van 0°C en met ijs. Je kunt de vis ook invriezen op de dag van aankoop. Op die manier blijft de vis nog 2 tot 3 maanden houdbaar.