De dikte van de zinklaag hangt af van factoren zoals de snelheid waarmee het product uit het zinkbad wordt gehaald en de temperatuur. Thermisch verzinken resulteert dus in een dikkere laag dan elektrolytisch verzinken en biedt een betere bescherming tegen corrosie.
Verschil in laagdikte bij verzinken
Een van de grootste verschillen tussen elektrolytisch en thermisch verzinken is de opgebrachte laagdikte na verzinken. Tijdens het thermische proces ontstaat er een legering van zink en staal. Deze laag is dikker dan de deklaag bij elektrolytisch verzinken.
Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw kostbare materialen worden aangetast en gaan roesten. Het thermisch verzinken voorkomt dat ijzer in aanraking komt met zuurstof, zouten en vocht. Reeds in 1742 werd ontdekt dat dit mogelijk was door stalen onderdelen onder te dompelen in gesmolten zink.
Het grote voordeel van thermisch verzinken, is dat het staal ook aan de binnenkant van bijvoorbeeld buizen en kokers wordt verzinkt. Hierdoor kan geen roest van binnenuit ontstaan.
Er zijn verschillende methoden van verzinken: thermisch verzinken, door dompelen in een bad met gesmolten zink. galvaniseren, is een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal (bv. zink).
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Gegalvaniseerd is mooier en blijft veel langer goed. Verzinkt kun je als je wilt (zwart) schilderen, ook dan blijft het lang goed. Voor vogels die aan het gaas knagen, is gegalvaniseerd veiliger.
Voor gegalvaniseerd staal buiten schilderen heb je speciale verf nodig. Gegalvaniseerd staal – of verzinkt staal – is omhuld met een zinklaag om het metaal tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het is een non-ferrometaal dat niet kan roesten, maar dat wel aangetast kan worden en daardoor zwart kan gaan afgeven.
Galvaniseren en verzinken is namelijk hetzelfde wanneer we het hebben over elektrolytisch verzinken (onderdompelen in zinkoplossing). Online wordt dit echter vaak door elkaar gehaald met thermisch verzinken. Bij galvaniseren is de zinklaag dun (5-40 µm). Bij thermisch verzinken is de zinklaag dikker (50-200 µm).
Het voordeel van schooperen ten opzichte van thermisch verzinken is dat er een betere hechting van het zink aan het oppervlak ontstaat, waardoor tevens een betere hechting van de lakken.
Thermisch verzinken Bij thermisch verzinken vormt zich op het staal- oppervlak een gesloten zinklaag met een laagdikte van circa 45-200 µm. Afhankelijk van de staal- samenstelling kan de zinklaag veel dikker zijn. De laagdikte is groot ten opzichte van bijvoorbeeld een elektrolytisch aangebrachte zinklaag.
Voordelen van thermisch verzinken
De duur hiervan is afhankelijk van de sterkte van het RVS en bedraagt 1,5 uur tot maximaal een hele nacht. Bij het sproeibeitsen duurt de inneveling altijd een hele nacht. Het wordt vervolgens met een hogedrukreiniger schoongemaakt en naar de droger gebracht.
Verzinken van gietijzer is een bijzonder proces dat niet bij elk galvanisch bedrijf mogelijk is. Wij maken gebruik van zure zinkbaden waarmee het toch mogelijk is gietijzer te verzinken.
Thermisch verzinken (tZn, ook wel HDG - hot dip galvanizing, vuurverzinken of feuerverzinken) is een populaire oppervlaktebedekking voor stalen bevestigingsmaterialen. Het biedt een zeer solide en duurzame corrosiebescherming.
Verzinkte schroeven zijn over het algemeen goedkoper dan RVS schroeven. Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Thermisch verzinkte onderdelen zijn meestal te herkennen aan strepen met bloemenpatroon op het oppervlak. Deze strepen met patronen duiden op de aanwezigheid van puur zink, dunne coating.
In de volksmond wordt dit ook wel roestvrij staal genoemd, maar dat klopt niet. Ook RVS kan onder sommige omstandigheden wel degelijk roesten. Een belangrijk verschil met verzinkt metaal is dat RVS wel weer minder sterk is dan verzinkt metaal.
Zink is niet magnetisch. Daarom wordt bij het meten van de (verf)laagdikte op gegalvaniseerd staal door middel van elektromagnetisch of magnetische meetinstrumenten de opgetelde dikte van de zinklaag en de coatinglaag gemeten. Zink kan een zilverachtige metaalglans hebben, maar ook grijsachtig mat.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.