De taart heet ook 'bruidstaart omdat de bruid de belangrijkste persoon in van de bruiloft.
Het staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen. Het eerste stuk taart is volgens de traditie voor het bruidspaar. De bruid neemt een stukje bruidstaart en voert het aan haar kersverse man en andersom. Daarna zijn ook de gasten aan de beurt.
Waarschijnlijk zijn de oude Egyptenaren ongeveer de eersten die echt goed werden in bakken. De taarten van toen zagen er wel heel anders uit dan onze taarten. Het waren eigenlijk een soort ronde koeken – eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge die ze bakten en vulden met honing.
Er komt best wel wat bij kijken hoe je dit het beste in kunt vriezen en de smaak zal altijd anders zijn na een jaar in de vriezer. Traditioneel gezien bestaat een bruidstaart uit ten minste 3 lagen. De bovenste is dus om in te vriezen en staat voor vruchtbaarheid.
Prijs van een bruidstaart
De basis van een mooie kwalitatieve bruidstaart begint bij 300 euro. Hoe groter je deze maakt hoe lager de prijs in principe wordt. Om toch een prijs per persoon te noemen kan je uitgaan van gemiddeld 7,00 euro p.p.
De bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. De taart bestaat uit verschillende lagen en kan wel anderhalve meter hoog zijn. De bruid snijdt de taart aan.
Een bruidstaart is onder andere zo duur omdat hij gestapeld moet worden. Zo´n stapeltaart is lastig te maken door de hoogte en daarom ook duurder. Je kunt net zo goed een aantal platte taarten bestellen, dit is een stuk goedkoper! Overigens zijn platte taarten ook makkelijker om zelf te maken.
Maar… bruidstaart wordt meestal bij champagne geserveerd. En champagne en chocolade zijn geen vrienden. En chocolade met gezouten karamel al helemaal niet. Dus mijn favoriet maak ik eigenlijk met name voor bruidsparen die de bruidstaart als dessert of bij bier/koffie serveren.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
De bruid zet haar rechter hand om het mes, dan zet de bruidegom zijn hand om de hand van de bruid. Zo snijden jullie een stukje taart samen. Vergeet niet om de taart heel langzaam te snijden, zodat er genoeg tijd is voor iedereen om jullie te bewonderen en de mooiste foto's maken van het moment.
Zoals bij vele zaken die we de dag van vandaag nog gebruiken, waren de oude Egyptenaren waarschijnlijk ook weer de eersten die iets fabriceerden dat op een taart leek. Zo bakten ze rond 9500 voor Christus haver, tarwe of rogge op hete kooltjes en vulden ze de gebakjes met honing.
De eerste serieuze pogingen werden waarschijnlijk gedaan rond 9500 voor Christus. De oude Egyptenaren maakten toen eetbare bakjes van haver, tarwe, rogge of wat voor graan ze ook maar bij de hand hadden, die ze bakten op hete kooltjes en vulden met honing. Een tartelette zouden de bakkers dat nu noemen.
Zeker vroeger aten mensen bijna nooit gebak. Door gebak te serveren laat je zien dat het een feestelijke dag is. Men zei vroeger: de gasten moeten met een zoete mond naar huis gaan. Dan was het feest geslaagd.
Een dik cake bord, waar de hele bruidstaart op zit, noemen we een cake drum. Een cake drum is een iets dikkere (ong. 1 cm) en stevige bodem voor onder jullie bruidstaart.
Tradities kunnen te maken hebben met bepaalde overtuigingen of denkbeelden. Ze hebben te maken met de regels van een bepaalde groep mensen. Doordat ze dezelfde tradities hebben, horen mensen bij elkaar.
Een taart decoreren kan met fondant, marsepein of boter crème. Deze drie soorten gebruik je om vervolgens een keuze te maken om de taart te bekleden. Fondant is vergelijkbaar met marsepein, maar is minder zoet en plakkerig en smaakt natuurlijk naar marsepein. Fondant kan smaakloos zijn of met een smaakje naar keuze.
Een traditionele trouwtaart heeft minimaal drie lagen. Volgens de traditie worden deze lagen gebruikt bij diverse gelegenheden: Een taartlaag voor de receptie;Een laag cake om gedurende de rest van de dag (het feest) uit te delen;Een laag om mee te nemen om er later nog eens heerlijk samen van te kunnen na genieten.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
Bij de meeste bruidstaarten betaal je een prijs per persoon, gemiddeld ligt deze prijs rond de € 7,-. Wanneer je deze prijs vermenigvuldigt met het aantal gasten op je bruiloft, heb je al een aardige inschatting van de kosten. De patissier houdt rekening met het minimum aantal personen.
Prijs per persoon
Vaak betaal je een bruidstaart namelijk per persoon. De gemiddelde prijs waar je aan kunt denken is €7 per persoon. De bakker bakt de taart voor een minimum aantal personen. De meeste bakkers houden hier het getal 20-25 voor aan.
Er is enkel een item dat je thuis mag laten, een horloge. Volgens de etiquette 'kent gezelligheid geen tijd', dus heb je geen horloge nodig. Draag deze zeker niet bij de dresscode 'white tie' of 'black tie', dat is erg ongepast.