Als munteenheid heeft Griekenland dus ook de euro als betaalmiddel, wel zo makkelijk. Vrijwel overal in Griekenland worden zowel bankpassen als creditcards geaccepteerd. Ook zijn er genoeg geldautomaten te vinden wanneer je contant geld wilt opnemen.
Op Kos betaalt u net als in de rest van Griekenland met de euro. In de grotere plaatsen is altijd wel een geldautomaat aanwezig. In kleine dorpen in het binnenland is dit niet het geval. Creditcards worden door duurdere winkels, hotels, autoverhuurbedrijven en toeristische restaurants geaccepteerd.
Praktische reisinformatie Griekse eilanden
Geld – In Griekenland betaal je met de euro, je hoeft dus vooraf geen geld te wisselen. Je kunt op alle bewoonbare eilanden geld pinnen bij een geldautomaat.
Toch is de bankpas of credit card een betaalmiddel in opkomst in Griekenland. Als je geld gaat opnemen bij een geldautomaat worden er in Griekenland kosten per transactie in rekening gebracht. De bedragen variëren van twee tot vier euro en is per bank verschillend (anno 2020).
Praktische reistips voor een rondreis naar Griekenland
Er zijn voldoende geldautomaten te vinden indien u geld wilt pinnen (bancomat). Het kan geen kwaad om verschillende betaalmiddelen mee te nemen: bankpas, creditcard en contant geld.
Betalingsgewoonten in Griekenland
De afgelopen jaren is het steeds normaler geworden om met een pinpas of creditcard te betalen in Griekenland. Toch blijft contant betalen ook nog populair.
Het kraanwater in Griekenland kun je niet drinken. We raden je aan om flessen mineraalwater te kopen, zeker als jouw kindje nog flesvoeding krijgt.
In Griekenland worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Het sanitair in Griekenland is over het algemeen van goede kwaliteit. Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen. In elk toilet staat een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Wc-papier gooi je níét in de wc. Dat gooi je netjes in het mandje, want de afvoer kan dat hier niet aan. Echt waar: niet doen. Zelfs je drol is al teveel gevraagd voor de flush.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Net als in Nederland en België is een fooi in Griekenland een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Als er geen bedieningsgeld of service charge op de rekening staat, dan is in een restaurant een fooi van 5 - 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
De prijzen op Kos liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -20%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (35% goedkoper), levensmiddelen (15% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (14% duurder), sigaretten (36% goedkoper) en openbaar vervoer (61% goedkoper).
Hoofdstad: De hoofdstad van Griekenland is Athene. Taal: De officiële taal is Grieks.
Fooi geven in Griekenland
Het is een blijk van waardering en als je tevreden bent over de geleverde diensten is in Griekenland een fooi van 10% normaal. Een andere veel gebruikte mogelijkheid om te laten zien dat je tevreden bent is om het bedrag naar boven af te ronden.
Je hebt in Griekenland geen reisstekker of wereldstekker nodig. Nederlandse stekkers passen in vrijwel alle stopcontacten.
De Grieken zelf eten pas rond 14 à 15 uur.” En meteen daarna volgt een siësta. “Ook de winkels sluiten tussen 15 en 17.30 uur, behalve in de echt heel toeristische gebieden. Na de siësta gaan ze weer aan het werk, en het avondmaal volgt tussen 21 en 23 uur.”
Pinpassen, zowel bankpassen als creditcards, worden vrijwel overal geaccepteerd. Wanneer je geld opneemt met een bankpas of creditcard zijn hier transactiekosten aan verbonden. Deze variëren vaak tussen de € 2,- en € 3,- en worden tijdens het pinnen aangegeven.
Medicijnen en hygiëne in Griekenland: In Griekenland struikel je over de apotheken. Daar kunnen Grieken zonder recept bijna alle medicijnen halen. Ook antibiotica en anticonceptiepillen zijn vrij verkrijgbaar. Grieken gaan pas naar de dokter als het echt nodig is.
Het kraanwater in Griekenland is in het algemeen van goede kwaliteit, maar is op sommige plekken licht gechloreerd. Omdat dit maag- en darmklachten kan veroorzaken, raden wij je aan om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal in de supermarkt verkrijgbaar. IJsklontjes worden meestal uit zakken gebruikt.
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een ovenschotel met aubergine, gehakt en aardappel, briám, een soort ratatouille en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui. Meestal staan op de kaart diverse grillgerechten.
Een toename van 500 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toeristen op Kos hebben weinig last van de vluchtelingen. Alleen bij het politiebureau hangen tientallen vluchtelingen rond. De vluchtelingen blijven vaak maar een paar dagen op Kos en reizen snel door naar Athene.
Kos is toch een echt fietseiland? Hier heb je toch helemaal geen auto nodig. Jawel! Rondom Kos-stad kun je prima fietsen alleen het eiland heeft zoveel meer om te ontdekken per huurauto.