Leg een (extra) moerrooster tussen de twee broedkamers. Doe dat tenminste vier dagen voordat je de koningin wil zoeken. Vier dagen nadat je het moerrooster hebt gelegd zoek je naar eitjes. In de broedkamer waar je eitjes vind zit de koningin!
De klem wordt gebruikt om de koningin uit het volk te vangen. Nadat je haar hebt opgezocht, pak je haar met de klem van de raat. De klem is zo gebouwd, dat de werksters er wel in en uit kunnen, maar de koningin niet.
De koningin is groter dan andere bijen en heeft op de foto in de header een groene stip. Een groot misverstand is dat de koningin macht heeft over haar volk. Het is eerder andersom. De bijen leiden de koningin.
De bevruchting van de nieuwe koningin
Hiervoor moet de koningin eerst bevrucht worden. Ze verlaat hiervoor het bijenvolk, en gaat op zoek naar darren in de lucht. Met meerdere darren zal de koningin paren tijdens de vlucht om een breed scala aan DNA materiaal te krijgen.
Dit onderzoek toont aan dat werksters, wanneer ze larfjes uitkiezen om een nieuwe koningin te maken, dat die keuze helemaal niet willekeurig is. De werksters hebben allemaal dezelfde moeder, maar verschillende vaders, naargelang welke spermacel de koningin gebruikte om de eicel te bevruchten.
Zonder koningin kan een bijenvolk niet voortbestaan. Er moet dus een opvolgster komen. Als de koningin met een zwerm vertrokken is, dan komt de nieuwe koningin uit een zwermcel.
Als de werksters ontdekken dat de koningin ziek is of dood is gegaan, kunnen ze er dus nog steeds voor zorgen dat één larve uitgroeit tot koningin. Ze moeten dan wel heel snel omschakelen en opeens een special kraamkamer (de redcel) voor de nieuwe koningin bouwen.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
Die bijen kunnen nu geadopteerd worden. Een koningin kost 80 euro per jaar, een klein volk 400 en voor 1600 euro kan een groot bijenvolk dat uitgroeit naar zo'n 50.000 insecten worden gesponsord. ,,Het Maasstad Ziekenhuis heeft vijf volken geadopteerd, die op het dak staan.
De aflegger
Het doel van het maken van een aflegger is de hoofdvolken te verzwakken door het wegnemen van broed. Een aflegger of broedaflegger wordt gemaakt door een aantal raten met uitlopend broed en de daarop zittende bijen uit een volk weg te nemen. Aan dit moerloze volkje wordt een jonge koningin gegeven.
De makkelijkste manier om de koningin te onderscheiden van de gewone wesp is door te kijken naar de grootte. Een wespenkoningin is namelijk aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld een werkster. Zo wordt een werkster vaak niet veel groter dan 10 tot 15 millimeter.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Koninginnen en darren vliegen uit op de mooiste momenten van de dag, tussen 12 en 16 uur zonnetijd en bij temperaturen boven de 18°C.
In principe kan dit overal, als de vliegroute van de bijen maar niet in de looproute van mensen staat. Door een heg of schutting te plaatsen creëer je snel een goede vliegroute. Locaties waar je bijenkasten kunt plaatsen zijn: tuinen, parken, platte daken, bos of balkon.
Ze leven in grote volken van ongeveer 10.000 bijen in de winter tot 40.000 in de zomer. In het volk leeft de koningin, een grotere bij die eitjes legt. Haar aanwezigheid zorgt ervoor dat alles in het volk goed funktioneert.
Een koningin wordt haar hele leven met koninginnengelei gevoerd. Dit stelt haar in staat om het hoogseizoen zo'n 1500 tot 2000 eitjes per dag te leggen. Veel mensen zien koninginnengelei als wondermiddel, dat voor kracht en verjonging kan zorgen.
U mag niet zomaar bijen houden als hobby of vanwege uw beroep. Bijen zijn beschermde dieren en kunnen overlast bezorgen in uw omgeving.
Een koningin kan maximaal zo'n 2000 eitjes per dag leggen. Voor de productie van die eieren heeft ze in haar achterlijf dan ook in verhouding bijzonder grote eierstokken. Eerst zoekt de koningin daartoe een schone cel, en stelt ze daarvan ook de grootte vast. Pas dan stopt ze haar achterlijf in de cel.
Maar in de maanden oktober tot en met februari is het hard werken geblazen om te overleven. Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast.
De meeste wilde bijen leven solitair, oftewel alleen. Deze bijen vliegen de hele dag op en neer. Ze gaan van bloem naar bloem op zoek naar voedsel voor zichzelf en hun larven. Of, in het geval van de mannetjes, op zoek naar een partner.
Ook de koningin van een bijenvolk heeft geen angel en zal dus niet steken. Alleen de werkbijen, die allen vrouwelijk zijn, kunnen steken bij bedreiging. Nadat ze hebben gestoken, verliezen ze hun angel en zullen ze sterven.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?
Honing wordt door bijen gemaakt van nectar uit bloemen.De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Er is vijf kilo nectar nodig voor een kilo honing, omdat nectar 80% water bevat, en honing maximaal 20%.
Honingbijen zijn sociaal en leven in grote zwermen van wel 50.000 in één nest.Zelfs een nieuw nest kan tot 9000 bijen tegelijk bevatten. Een honingbij kan steken, maar doet dat meestal alleen als hij zich bedreigd voelt, en hij kan maar één keer steken.