De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
De van oorsprong Japanse paddenstoel bevat behalve veel meer vezels, aanzienlijk meer kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer dan de gewone huis-, tuin- en keukenchampignon. Een echte mineralenbom dus. Volgens De Vries zit er ook meer vitamine E in.
De kastanjechampignon is rijk aan riboflavine (vitamine B2). Deze vitamine is belangrijk voor je energiemetabolisme, doordat hij helpt bij het vrijmaken van energie uit vetten, koolhydraten en eiwitten. Riboflavine levert daarnaast een bijdrage aan het gezond houden van je huid, ogen en slijmvliezen.
Van alle eetbare paddenstoelen is de witte champignon de meest bekende. Champignons en andere eetbare paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen en weinig calorieën en passen daardoor goed in een gezond eetpatroon. Zelf plukken in het bos wordt afgeraden: de kans op giftige soorten is groot.
Dat is niet verstandig. In rauwe paddenstoelen, zoals champignons en shii-takes, komt van nature de gifstof agaritine voor. Deze stof blijkt kankerverwekkend te zijn bij muizen, en is daarom mogelijk in grotere hoeveelheden ook giftig voor mensen.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
Het slachtoffer voelt zich vaak (erg) ziek: heeft last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en heftig overgeven. Soms heeft het slachtoffer een stekende hoofdpijn. Neusloop, zweten, tranenvloed, speekselvloed en ademhalingsmoeilijkheden zijn symptomen.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
Darmen. Champignons zijn een darmvriendelijk voedsel. Ze zijn een prebioticum, wat betekent dat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Daarnaast brengen ze de gunstige bacteriën van het microbioom, zoals Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Kun je gebakken champignons invriezen? Absoluut, je kunt champignons gebakken in de vriezer bewaren. Tijdens het bakken is het beter om niet teveel andere ingrediënten toe te voegen en gebruik slechts een klein beetje olijfolie.
Maak kastanjechampignons voorzichtig schoon met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Snijd het onderste deel van het steeltje af en snijd de champignon in plakken of kwarten. Maak ze niet schoon onder stromend water of door ze in water te laten liggen. Ze zuigen dan water op en dat leidt tot smaakverlies.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Champignons leveren niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Je kunt vlees daarom niet vervangen door champignons. Champignons bevatten, vergeleken met vlees, 10 keer minder eiwit. Het ijzergehalte van paddenstoelen zoals champignons is laag.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Champignons kun je gedurende 3 maanden in de vriezer bewaren. Verse champignons kun je buiten de koelkast gedurende 1 tot 2 dagen bewaren. In de koelkast tot maximaal een week. Als de champignons sterk verkleuren of glibberig worden, dan zijn de champignons niet meer eetbaar.
Bewaren kan in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C. Ze zijn dan 2 tot 3 dagen houdbaar. Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: champignons zijn eigenlijk geen groentesoort. Het is een schimmel, net als alle andere paddenstoelen. Maar omdat ze gegeten worden als groente en om het overzichtelijk te houden, vallen ze onder de noemer AGF (aardappelen, groenten, fruit) in de categorie groente.
Champignons zouden zich volzuigen met water en daarom mag je ze nooit maar dan ook nooit afspoelen met water. Je zou ze moeten schoonborstelen met een zacht (!) borsteltje.
Gebakken champignons kun je ongeveer nog 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de paddenstoelen langer bewaren, dan is de vriezer de beste optie. Dan kun je ze nog drie maanden bewaren.