Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
Tijdens je zwangerschap kan je buik ineens hard en gespannen aanvoelen. Je hebt dan een 'harde buik'. Harde buiken (ook wel bekend als Braxton-Hicks-contracties of oefenweeën) ontstaan doordat de baarmoeder wordt geactiveerd. De baarmoeder is een holle spier, die net als andere spieren kan aanspannen en ontspannen.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Vanaf 2 weken zwangerschap kunnen de eerste zwangerschapssymptomen en – kwaaltjes beginnen optreden. Sommige zal je vroeger ervaren, andere later. Vaak lijken deze eerste symptomen ook op ongesteldheidssymptomen waardoor het moeilijk te zeggen is of je zwanger bent of niet.
Wanneer je net zwanger bent, voel je je vaak licht in je hoofd en heb je soms last van duizelingen. Dat zit zo: je lichaam bevat het hormoon progesteron, ook voor je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent, maakt je lichaam nog meer van dit hormoon aan.
Jouw lichaam bij 2 weken zwangerschap
Ze hebben bijvoorbeeld last van misselijkheid en overgeven (vooral 's ochtends), gespannen borsten die misschien al wat groter worden, moeheid en veel aandrang om te plassen. Een beter reukvermogen, trek in bepaalde voeding of wisselende stemmingen komen ook voor.
Pijn in de onderbuik
Als er sprake is van een zwangerschap, wordt de baarmoeder groter. Hierdoor rekken de banden uit. Dit kan steken in de onderbuik veroorzaken, een heel vervelend gevoel. Het uitrekken van de banden begint al in een vroeg stadium van de zwangerschap.
Symptomen 3e week zwanger
Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof de menstruatie begint. Toch kan dit een teken zijn van de innesteling van de bevruchte eicel.
Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, ga dan uit van je langste cyclus in de afgelopen maanden. Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad.
Een van de meest voorkomende tekenen van vroege zwangerschap zijn misselijkheid en braken. Dat begint vaak zodra het HCG-niveau in het bloed begint toe te nemen. Sommige vrouwen hebben van begin af aan last van erge misselijkheid, terwijl anderen het maar licht hebben of helemaal niet.
Zodra je overtijd bent hoop je natuurlijk dat je zwanger bent, overtijd zijn is namelijk één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Het is normaal dat de menstruatie van maand tot maand een beetje varieert in lengte. Over het algemeen is een menstruatie te laat wanneer je meer dan vijf dagen over tijd bent.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
In week 3 bereikt de bevruchte eicel de baarmoeder waar hij een lekker plekje zoekt om zich in te nestelen. Nu kan je eindelijk écht iets merken van de zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam het zwangerschapshormoon HCG aanmaakt.
Voorvocht is vocht dat uit de penis komt wanneer de man opgewonden is of seksueel gestimuleerd wordt. Voorvocht kan een heel lage concentratie aan zaadcellen bevatten. De kans op zwangerschap is klein, maar het kan wel! Daarom is terugtrekken geen veilige methode om jezelf te beschermen tegen zwangerschap.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Het duurt over het algemeen ca.een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen. De concentratie van hCG ligt bovendien hoger naarmate je langer wacht. Een goed moment om een zwangerschapstest te doen, is de dag dat je volgende menstruatie zou moeten beginnen.
Nee, je kunt het niet voelen. Wel kun je ongeveer 8 dagen na de bevruchting 'innestelingspijn' ervaren. Dit is niet wetenschappelijk bewezen, maar sommige vrouwen ervaren een soort buikkramp tijdens de innestelingsperiode.
Afscheiding na bevruchting
Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad. Je kan hierdoor soms ook innestelingspijn ervaren. Hierdoor kan de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur zijn. Dit is dan één van de eerste zwangerschapssymptomen.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.