Helaas kun je zowel leer als “vegan” leer niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water.Voeg bij het water enkele paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat je wasmiddel moet gebruiken.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Gebruik alleen een mild wasmiddel om het leer mee te wassen in de wasmachine. Dat kan je normale wasmiddel zijn, maar je kunt ook een beetje babyshampoo gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende wasmiddelen te koop, speciaal geschikt om leer mee te wassen.
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
Wel wordt geadviseerd om het niet op te hoge temperaturen te wassen. Niet heter dan 30 graden en hangend aan de lucht laten drogen.
Wij adviseren de lederhose niet te wassen, wanneer de broek gewassen wordt gaat hij minder lang mee. Wanneer er vlekken in de lederhose zitten kun je de volgende tips volgen: Dep met water heel voorzichtig op de plek, maar niet wrijven. Bij hardnekkige vlekken kun je mineraalwater gebruiken.
Leer loopt meestal nog ongeveer een halve centimeter uit, goed om te weten als je twijfelt tussen twee maten. Als je je armen goed naar voren kunt steken terwijl je een trui onder je jasje aan hebt en het jasje dicht kunt ritsen, dan is 'ie in ieder geval niet te klein.
Azijn is sterk zuur, waardoor het bacteriën kan doden en ook geuren kan verwijderen. Om geuren van uw bank of stoel te verwijderen, gebruikt u gewoon een schone doek om het oppervlak van het leer met azijn af te vegen. Een verstuiver met azijn kan ook, om het leer te besproeien en vervolgens met een doekje af te nemen.
Leren jas: onderhoudstips
Spuit een nieuw jasje voor het dragen altijd in met vlek- en waterafstotende lederspray. Hierdoor zal het leer beter beschermd zijn tegen regen en andere potentiële vlekken. Laat het jasje nooit in de zon liggen. Door warmte kan het leer enorm verkleuren.
Leren schoenen kan je bijvoorbeeld niet in de wasmachine stoppen. Wanneer leer met veel water in aanraking komt, kan het poreus worden en gaan breken. Ook suède kan niet tegen water. Bij deze schoenen is het extra belangrijk om ze goed voor te behandelen met een water- en vuilafstotende spray.
Imitatieleer is vaak van synthetisch materiaal gemaakt en heeft minder onderhoud nodig dan echt leer. Voordat je de schoen gaat onderhouden zal je hem eerst schoon moeten maken. Dit kun je doen met warm water en een zachte doek. Het nadeel van imitatieleer is dat het niet snel onderhoudsmiddelen opneemt.
Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Viscose is een synthetische stof die deels gemaakt wordt uit katoen. Van katoen is bekend dat deze stof snel krimpt als deze te heet gewassen wordt. Ook met viscose moet je dus uitkijken in de wasmachine. Was de kleding daarom het liefst op 30 graden en maximaal op 40 graden tenzij het waslabel iets anders aangeeft.
De diepvries is één van de ultieme redmiddelen wanneer jij last hebt van stank producerende schoenen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes zijn namelijk absoluut geen fan van lage temperaturen. Stop jouw schoenen in een afgesloten plastic zak en plaats ze minimaal 24 uur lang in de vriezer.
De meeste wandelaars willen schoenen met een lage heeldrop, ofwel een klein verschil in hoogte tussen hak en teen, zodat de manier waarop je loopt niet beïnvloed wordt. Een schoen met een lage heeldrop heeft bij de voorvoet en bij de hak evenveel demping, voor een gelijkmatige gewichtsverdeling.
Maak schoenen heet
Je kunt je schoenen dus, zie boven, in de vriezer leggen. Maar je kunt ze ook verwarmen, in de hoop dat ze wat beter gaan zitten. Trek de schoen met dikke sokken aan en richt de warme föhn op het wijder te maken gedeelte. Beweeg lekker met je tenen en voet, zodat het materiaal flexibel blijft.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Bij een echte lederhose worden leren bretels gedragen. Ook is het gebruikelijk speciale schoenen erbij te dragen, namelijk haferlschuhe.
BRENG GEREGELD LEERVET AAN
Let wel op dat te veel vet de poriën van het leer kan gaan verstoppen. Dit kan er voor zorgen dat de kleur en de levensduur van de leren jas gereduceerd worden. Vet het dus alleen in als het leer stijf of droog aan voelt.
Inspuiten van je leren jas
En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.