Als je kind een verminderde weerstand heeft, werkt het afweersysteem minder goed dan normaal en hebben ziekteverwekkers meer kans om je kind ziek te maken. Ook kan je kind heviger ziek worden dan normaal als zijn weerstand lager is; de kans op een infectie is dan groter.
Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Gemiddeld zijn kinderen zes maal per jaar verkouden, maar dat kan ook veel vaker zijn.
Kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen en dat komt voornamelijk door hun immuunsysteem. Dat is nog niet volledig ontwikkeld en heeft dus moeite met het bestrijden van virussen en slechte bacteriën. Gelukkig zijn er manieren om het immuunsysteem van je kind een boost te geven.
Om het afweersysteem van je kind te versterken, is het belangrijk dat hij gezond en gevarieerd eet. Je kind heeft namelijk allerlei vitamines, mineralen, vezels en vetten nodig om zijn weerstand op peil te houden. De belangrijkste vitamines voor de weerstand van je kind zijn vitamine A, C, D, E en B6.
Voor kinderen is het belangrijk dat ze voldoende vitamine A, B6, C, D en E binnenkrijgen om de weerstand op peil te houden. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd, doordat het zorgt voor de aanmaak van voldoende witte bloedcellen. Witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen infecties.
Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam.
Zoek je een probioticum voor je baby, dreumes, peuter of kleuter? Dino Orthiflor Poeder is voor gebruik vanaf het moment van bijvoeden (of na het gebruik van Orthiflor Start) tot de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Dino Orthiflor Poeder bevat naast een mix met 6 verschillende bacteriestammen ook Pro-Motor.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
Hoe vaak en bij wie komt koorts voor? Bij jonge kinderen (onder de 5 jaar) komen infecties met koorts vaak voor, soms wel 8 keer per jaar. Dit komt omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog 'in training' is. Het nog jonge lichaam leert op deze manier virussen en bacteriën te herkennen en te bestrijden.
Kinderen die een afweerstoornis hebben zijn vaak ziek. Ze zijn vatbaarder voor infecties en deze infecties zijn moeilijker te genezen. Ook is er een groter risico dat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. Dit noemen we een auto-immuunziekte.
Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben vaak minder witte bloedcellen. Soms hebben ze er genoeg of net te veel, maar is de kwaliteit ervan niet goed. De witte bloedcellen kunnen hun werk dan niet zo goed doen.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Waar is Yakult goed voor? Yakult is een probiotica. Dat wil zeggen dat er levende micro-organismen in zitten die een positief effect hebben op de gezondheid.
Hiermee kunnen darmbacteriën het immuunsysteem helpen om goed te reageren op ziekteverwekkers. Een manier een de darmbacterie compositie in de darmen te verbeteren is inname van probiotica ('goede' bacteriën). Bij het geven van probiotica aan kinderen staat één ding voorop: dat ze veilig zijn voor kinderen.
Oudere kinderen (vanaf ongeveer 7 jaar) kunnen zonder bezwaar gebruik maken van probiotica voor volwassenen. Een aantal van deze producten zijn geschikt vanaf de geboorte (Microbiol Kind 0-4 jaar, Darmocare Infantis), of twee weken daarna (Orthiflor Start).
Het is een overmatige afweerreactie.” Dat een auto-immuunziekte zich op latere leeftijd plotseling openbaart en dan gelijk zo ernstig als in het geval van shorttrackster Lara van Ruijven, is volgens Leavis uitzonderlijk. “Het kan wel dat het in een keer zo ontploft, maar dat is echt zeldzaam.
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten: De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma) De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
In de meeste gevallen spelen bij een auto-immuunziekte chronische ontstekingen van de organen of gewrichten een rol. Ook symptomen als vermoeidheid, depressie, pijnklachten en een algeheel ellendig gevoel hangen samen met dit type aandoeningen.
Supplementen voor peuters
Voor kinderen tot 4 jaar wordt een vitamine D-supplement aangeraden. Zelf maken ze namelijk nog niet voldoende vitamine D aan door zon op hun huid en ook via eten kunnen ze niet genoeg vitamine D binnenkrijgen. Het advies is dagelijks 10 mcg vitamine D extra te geven.
Bij de geboorte kreeg je baby antistoffen van jou mee, maar na 4 tot 6 maanden zijn de antistoffen die je kleintje meekreeg bij de bevalling uitgewerkt. Het immuunsysteem van je kindje moet zelf leren om antistoffen aan te maken. Op deze manier ontwikkelt het immuunsysteem van je baby zich.