Als het histamine in de bloedbaan wordt uitgestort kan dit tot variërende en soms levensgevaarlijke situaties leiden. De effecten variëren van lichte ademhalingsmoeilijkheden via bloeddrukdaling tot diepe shock en zelfs tot overlijden.
Maagdarmklachten zoals maagpijn, diarree, toename eetlust. Over het algemeen geven antihistaminicum echter GEEN OF NAUWELIJKS BIJWERKINGEN.
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag. Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.
Onder invloed van histamine neemt de doorlaatbaarheid van de capillairen toe met als gevolg lokaal oedeem (urticaria, angio-oedeem), verwijding van de kleine bloedvaten (erytheem) en slijmvlieszwelling. Tevens ontstaat jeuk.
Er wordt vaak gedacht dat histamine schadelijk is, maar dat is eigenlijk niet zo. De stof is van nature in je lichaam aanwezig en je kan doorgaans de etenswaren die histamine bevatten of vrijmaken zonder problemen eten.
Lareb adviseert: bij allergische aandoeningen cetirizine of loratadine als tijdens de zwangerschap een oraal antihistaminicum nodig is. Ook desloratadine en levocetirizine zijn waarschijnlijk veilig. bij een gewenst sederend effect, clemastine, hydroxyzine of promethazine (lage dosering).
Een stijging van histamine kan een versnelde hartslag en hartkloppingen veroorzaken. De diarree treedt vaak 's nachts of een dag na het eten van bovengenoemde voedingsmiddelen op. Een toename van histamine lijkt op een allergie, men spreekt daarom van een schijnallergie, ook wel pseudo-allergie genoemd.
Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Histamine in de hersenen zorgt voor afgifte van dopamine en (nor)adrenaline. Als histamine in de hersenen niet goed kan worden afgebroken omdat het enzym HNMT (histamine n-methyl transferase), niet goed werkt dan kunnen door kleine problemen al aanvallen van stress en angst ontstaan.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Fruit. Wie histamineproblemen heeft, kan gewoonlijk naar hartenlust fruit eten. Wees wel voorzichtig met citrusvruchten, ananas, bananen, kiwi, frambozen en aardbeien, want die fruitsoorten stimuleren de afgifte van histamine in het lichaam.
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die 'histamine' wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Loratadine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Antihistaminica kunnen systemisch worden toegepast. Indien de jeuk wordt veroorzaakt door vrijmaking van histamine in de huid of slijmvliezen, gaat de voorkeur uit naar een niet-sederend antihistaminicum, zoals (levo)cetirizine of (des)loratadine of fexofenadine.
Desloratadine is een anti-allergiemedicijn. Artsen schrijven het voor bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurige ontsteking van het laagje huid met slijm van de neus (neusslijmvlies), ontstoken ogen door allergie, jeuk en huiduitslag met roze bulten en erge jeuk (netelroos).
Cetirizine en loratadine zijn het meest onderzocht en in het algemeen lijkt cetirizine wat effectiever dan loratadine. De verschillen zijn echter niet groot. In het geval van allergische rinitis kan de meeste effectiviteit van antihistaminica worden verwacht indien ze voor het pollenseizoen worden gestart.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
In Nederland is er op dit moment één soort neusspray met antihistamine vrij verkrijgbaar bij de drogist. Dat is de neusspray van Carelastin. Deze neusspray werkt bij allergieklachten (bijv. verstopte neus, loopneus, niezen, jeukende neus) en werkt snel (binnen 15 minuten).
Ook avocado en grapefruit kun je maar beter vermijden. Bananen, mango's en druiven kun je prima eten, maar niet te veel. Alle andere soorten fruit zijn geen enkel probleem.
Een toename van histamine in het lichaam veroorzaakt bloedvatverwijding, een loopneus, jeuk, slapeloosheid, hartkloppingen of hoofdpijn. Jeuk en benauwdheid zijn vaak het gevolg van voedselallergieën en hooikoorts.
Cetirizine vermindert allergieklachten, zoals een loopneus, huidirritatie en irritatie van de ogen. Naast de bedoelde werking kunnen bijwerkingen van cetirizine optreden. De meeste bijwerkingen ontstaan aan het begin van de behandeling en worden minder of gaan vanzelf voorbij.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.