De A11 had er ook moeten komen, maar nu heet hij N11 (tussen Leiden en Bodegraven). De weg is nooit uitgebouwd tot een officiële snelweg, vandaar dat hij nooit een snelwegnummer heeft gekregen.
De autosnelwegen kregen de letter A en de niet-autosnelwegen de letter N. Hierbij werden verschillende rijkswegen uit het aanvankelijke plan samengenomen in 1 routenummer. Zo gingen de rijkswegen 2, 26, 64 en 75 bijvoorbeeld samen op in de A2/N2 en dit is de reden dat er geen A26, A64 of A75 bestaat.
In de loop der jaren werd het Rijkswegenplan geactualiseerd en de nummering vaak aangepast. Dit zorgde voor enkele gaten in de nummering. De reden dat bijvoorbeeld de snelweg A3 niet bestaat is omdat het plan van destijds, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, nooit is uitgevoerd.
De A7 vormt samen met de autoweg N7 de langste snelweg van Nederland met 235,1 km. De A7 kruist het Prinses Margrietkanaal bij de Prinses Margriettunnel, een aquaduct tussen Sneek en Joure.
In Nederland hebben de snelwegen een A nummer. Zoals bijvoorbeeld de A1, de A2 of de A7. Die A staat voor autosnelweg. Je hebt daarnaast ook wegen die beginnen met een N, wat staat voor niet-autosnelweg.
Maar ook met 4700 auto's per uur blijft de A13 de drukste weg van het land, meldt het CBS. In de top vijf van de drukste snelwegen staan verder de A10 (ring Amsterdam), A12 (Den Haag - Utrecht- Arhem) , A16 (Rotterdam - Dordrecht - Breda) en A2 (Amsterdam - Utrecht- Den Bosch).
Nederland heeft na Singapore en Zwitserland de beste wegen ter wereld.
De snelweg A38 loopt van knooppunt Ridderkerk (A16/ A15) naar Ridderkerk. Met een lengte van 1,5 km is het de kortste snelweg van Nederland.
De A783 is slechts een paar tientallen meters korter, de A205 is de kortste met precies 1 kilometer.
Trans Canada Highway is de langste snelweg ter wereld en strekt zich uit van St. John's op Newfoundland naar Victoria op Vancouver Island in British Columbia.
De oudste straatweg in Nederland buiten de steden is die tussen Utrecht en De Bilt. Die is al aangelegd in de dertiende eeuw. Daarna zijn in de Republiek der Verenigde Nederlanden als eerste staat in Europa straatwegen op grotere schaal aangelegd. Dat gebeurde vanaf de tweede helft van de zeventiende eeuw.
Op de Nederlandse snelwegen geldt tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 km/h. Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid van 80 of 100 km/h.
Het wegennet van Nederland is een van de dichtst vertakte wegennetten ter wereld. Nederland beschikt over ongeveer 141.820 km openbare wegen (2022). Hiervan zijn 5.571 km rijksweg, de provinciale wegen hebben een lengte van 7.934 km, en de overige (lokale) wegen 128.315 km.
E-wegen (Europese autosnelwegen) zijn rijkswegen met een Europese aansluiting op buitenlandse doorgaande wegen.
Op 15 april 1937 openden we het eerste stuk Nederlandse snelweg: de rijksweg 12 (de huidige snelweg A12) tussen Voorburg en Zoetermeer.
Neerland's eerste echte autosnelweg: rijksweg 12 Den Haag - Utrecht. De aanleg van de A12 tussen Den Haag en Utrecht was de eerste keer dat in Nederland de nieuwe uitgangspunten van de "autosnelweg" in de praktijk werden gebracht. In 1929 was er al sprake van verschillende alternatieven.
Sinds november 2016 is de A2 de breedste snelweg ter wereld die wordt verlicht door LED. Maar liefst 2x6 rijstroken zijn vanaf de middenberm verlicht met LED verlichting.
De breedste weg ter wereld
Dan is de Avenida 9 de Julio in Buenos Aires pas een echte uitdaging! Deze weg is 140 meter breed en telt maar liefst 14 rijstroken.
1. A7 (Zaandam – Nieuweschans) Met 241 kilometer is de A7 de langste snelweg van Nederland. Deze weg begint bij knooppunt Zaandam in Noord-Holland, en loopt vervolgens via Hoorn en de Afsluitdijk naar Friesland.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.
Een snelweg bouwen betekent vaak omwonenden uitkopen, bruggen bouwen, wegen funderen en geluidsschermen plaatsen. Hierdoor kost een stuk asfalt zo tussen de € 10 tot € 50 mln per kilometer, berekende Rijkswaterstaat in 2013.
De E40 verloopt door het zuiden van Rusland, vanaf de Oekraïense grens bij Krasnodon via Volgograd en Astrachan naar de grens met Kazachstan. De weg doorkruist een relatief smal deel van Rusland. De E40 is in Rusland 865 kilometer lang.
Noord Yungas Weg, Bolivia
De weg wordt zelfs vaak de gevaarlijkste weg ter wereld genoemd. De enige grindweg die in de berghelling is uitgehakt, heeft een smal en oneffen wegdek, steile hellingen van 900 meter, vrijwel geen vangrails en een dicht wolkendek dat het zicht beperkt.
De allerslechtste wegen ter wereld liggen volgens het WEF overigens in Haïti.
Nederland heeft na Singapore en Zwitserland de beste wegen ter wereld. Dat staat in het Global Competitiveness Index 2018 van het World Economic Forum, een jaarlijkse graadmeter voor de internationale concurrentiepositie van 140 landen.