Kies dan altijd voor natuurzeep. De lijnolie in dit neutrale schoonmaakmiddel beschermt het natuursteen zeer goed. Ook met een neutrale pH-waarde maakt deze zeep de vloer grondig schoon. Let alsnog op dat u niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt.
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Natuursteen schoonmaken met schoonmaakazijn of baking soda
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
Schud de natuursteen polish goed voor gebruik. Breng vervolgens HG natuursteen glans polish dun aan met een zachte, niet pluizende doek. Laat de polish drogen en wrijf het oppervlak op met een droge, niet pluizende doek door middel van draaiende bewegingen. Doe dit totdat er een mooie glans ontstaat.
De Ph waarde van de schoonmaakproducten
Een Ph waarde van 7 is neutraal, dit zijn dan vaak de allesreinigers. Een ontvetter (ook wel een alkalisch of basisch genoemd) heeft een Ph waarde van 8 of hoger. Een ontkalker heeft daarentegen een Ph waarde van 6 of lager.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Natuursteen aanrechtblad schoonmaken met groene zeep
Meng warm water met een scheutje groene zeep. Gebruik een schone, zachte doek en neem het oppervlak af. Droog het blad goed af om de laatste resten zeep te verwijderen. Vlekken kunt u proberen te verwijderen met oud frituurvet of bijenwas.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Bestaande natuursteen vloer of gevel
Het beste kunt u een kleur verdieper aanbrengen als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Verwijder eventueel residu met een tissue of een droge pluisvrije doek. Herhaal dit desgewenst nog een keer voor een nog donkerdere uitstraling.
Zuurhoudende vloeistoffen zoals citroen en azijn kunnen vlekken achterlaten op jouw natuursteen. Bevochtig daarna met water. Gebruik een stukje schuurpapier met een zo fijn mogelijke (!) korrel om de verkleuring zachtjes, met cirkelvormige bewegingen, weg te schuren.
Kalkaanslag verwijderen natuursteen
Laat dan een druppeltje azijn vallen op een onzichtbaar plekje. Gaat het schuimen, dan zit er kalk in het natuursteen. De beste manier om kalkaanslag op kalkhoudende natuursteen te verwijderen is met HG natuursteen cement- en kalksluier verwijderaar.
De Ajax allesreinigers zijn alle pH-neutraal met een pH-waarde van 6.5. Bovendien zijn deze allesreinigers bruikbaar op marmer.
Groene zeep is een alkalisch schoonmaakproduct oftewel het ontvét. Hoe alkalischer een schoonmaakmiddel, hoe beter het ontvet. Aangezien groene zeep alkalisch is, is het dus niet pH-neutraal.
Het is een tamelijk sterk zuur met een pH waarde van circa 2.0 á 3.0 en is corrosief voor vele soorten oppervlakken. Doordat azijn een redelijk sterk zuur is, kan deze perfect gebruikt worden om hard water opbouw en zeepaanslag te verwijderen.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Wanneer er chloor op uw natuurstenen vloer terecht komt, trekt het chloor in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
Bijtende middelen gebruiken: net als schoonmaakmiddelen die zuur bevatten, zijn ook bijtende middelen niet goed voor het natuursteen. Denk aan chloor en ammonia. Heet water gebruiken: zoals we eerder al genoemd hebben, is het belangrijk dat u voor het natuursteen geen heet water gebruikt.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Houd de krachtige straal van een hogedrukreiniger nooit te dicht bij de voegen van de tegels. Schrob het terras met een harde borstel en zand. Groene aanslag kan je verwijderen met een algendodend middel, soda of met een biologisch waspoeder met enzymen.