De voeten maken in de puberteit vaak nog een laatste groeispurt door, om vervolgens bij meisjes rond hun veertiende jaar te stoppen met groeien. Omdat jongens hun laatste groeispurt iets later doormaken, groeien hun voeten gemiddeld door totdat zij zo'n zestien jaar oud zijn.
Door de welvaartsziekten en slecht schoeisel vervormen veel voeten tot spreid-of platvoeten. Dat wil zeggen dat de voeten breder worden. Dit heeft de natuur helemaal niet zo bedoeld. Wat onvermijdbaar is, is dat de voetboog in de tweede helft van het leven iets verzakt.
Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
Wanneer kinderen in de puberteit zijn, tussen de 11 en 16 jaar, groeien de voeten weer iets harder. Rond hun 16e jaar zijn voeten uitgegroeid.
Per 4 maanden groeien de voeten met gemak één maat tot de leeftijd van 4 jaar. Tussen de 4 en 6 jaar zal dat 1 maat zijn per 6 maanden. Van de 6 tot 10 jaar zal dit variëren van 1 maat per 11 maanden. Bij kinderen tussen 8 en 12 jaar gaat het iets sneller en rekenen we op 1 schoenmaat groter per 3,5 maanden.
Zo snel groeien kindervoeten
Tussen de 1 en 3 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1,5 mm per maand. Tussen de 3 en 6 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1 mm per maand. Tussen de 6 en 10 jaar, groeit een kindervoet ongeveer 1 mm per maand. Tussen de 11 en 16 jaar, groeien de voeten weer iets harder.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
De normale groei. De meest voorkomende reden voor ongelijke voeten is simpelweg het normale groeiproces. Geen enkel mens is compleet symmetrisch. Het ene been is iets langer dan het andere, het linkeroog is net iets groter dan het rechteroog en de ene voet is net iets groter of breder dan zijn wederhelft.
Eén centimeter is de maximale ruimte die je tussen je grote teen en punt van de schoen mag hebben. Het liefst minder. Zorg dat de schoen nauwsluitend aan je voet zit, aangezien elke schoen nog naar je voet gaat staan en daardoor standaard iets ruimer wordt.
“Een voet kan niet krimpen. De voetboog kan wel boller worden waardoor je een iets kleinere maat hebt. Maar een echt kleinere maat krijg je dan niet”.
Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel. Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed.
Schoenwijdte G : Voor normale voeten. Schoenwijdte H : Voor iets bredere voeten. Schoenwijdte J : Voor brede voeten. Schoenwijdte K : Voor zeer brede voeten.
Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm. De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
Dit zijn echter gemiddelden; hoe lang de voeten -en de rest van het lichaam- doorgroeien, verschilt per kind. Soms zijn voeten pas helemaal uitgegroeid rond het twintigste levensjaar van een kind. Hoe groot je voeten worden, is voor iedereen anders. De gemiddelde schoenmaat voor Nederlandse vrouwen ligt rond maat 39,5.
Meisjes hebben vanaf hun twaalfde hun eindspurt en krijgen dan gemiddeld maat 39. Jongens hebben dan maat 41,5. Zij krijgen met 13/14 jaar hun groeispurt en dan groeien de voeten ook nog even door."
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.