Met een goede behandeling kunt u glaucoom stoppen of vertragen. De behandeling van glaucoom is er altijd op gericht om de oogdruk te verlagen. Naast een medicamenteuze behandeling kan ook een laserbehandeling of chirurgische ingreep tot de mogelijkheden behoren.
De enige behandeling die mogelijk is voor glaucoom bestaat uit het voorkomen dat de ziekte nog erger wordt. Hiertoe dient de oogdruk verlaagt verlaagd te worden. Het verlagen van de oogdruk kan door middel van oogdruppels, tabletten, een laserbehandeling of een operatie.
Of glaucoom behandeld kan worden met laser en wat het resultaat is, verschilt per patiënt, per soort glaucoom en zelfs per oog.
Extreme, anaërobe duursporten zoals marathonlopen of tien kilometer zwemmen zijn, afhankelijk van de trainingsarbeid en de trainingsintensiteit, minder gunstig. Het beoefenen van krachtsporten als gewichtheffen, opdrukken, ringtraining en dergelijke is voor mensen met glaucoom beslist af te raden.
Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd. De oogboldruk is meestal te hoog maar dat hoeft niet. Zonder behandeling ontstaat heel langzaam (na jaren) blijvend verlies van uw gezichtsveld.
De door glaucoom ontstane schade kan niet meer worden hersteld, maar een tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen verdere aantasting beperken. Meestal treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog duidelijk meer zijn aangedaan dan het andere.
Oculaire hypertensie
Veel mensen krijgen glaucoom als hun oogdruk hoger is dan 21 mm Hg, maar niet iedereen. Het is dus niet altijd noodzakelijk om onder behandeling te komen als je oogdruk hoger is dan 21 mm Hg. Een verhoogde oogdruk kan lange tijd bestaan voordat er schade optreedt.
Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit in hoge mate in graanproducten. Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.
Glaucoom is een ernstige oogziekte. Door een te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen.
Als je glaucoom hebt dan gaat je zicht langzaam achteruit. In eerste instantie heb je het vaak niet in de gaten omdat je hersenen het beeld aanvullen. Het zicht aan de rand van je beeld gaat als eerste achteruit. In een vergevorderd stadium heb je alleen nog zicht in het centrale deel van het beeld.
Zelf kunt u niets doen aan glaucoom. Wel kunt u bij een opticiën een oogdrukmeting laten doen. Als u twijfelt over uw gezichtsvermogen, kunt dit bij een opticiën laten meten of u kunt contact opnemen met uw huisarts.
Glaucoom is een ziekte van het oog waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor delen van het gezichtsveld uitvallen. Als glaucoom niet voldoende wordt behandeld neemt deze schade toe en wordt het gezichtsveld steeds kleiner (kokerzien).Uiteindelijk kunt u daardoor blind worden.
De ziekte kan acuut zijn, maar ook chronisch. Soms is glaucoom aangeboren, maar meestal krijgt u de ziekte op latere leeftijd. Het komt vooral voor bij mensen boven de 40. Sommige zaken geven u een verhoogd risico.
Bij de meeste vormen van glaucoom is er sprake van een gestoorde afvoer van kamerwater. De normale oogdruk ligt tussen de 10 en 22 mmHg.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen. Daarom gelden er extra regels als u slechter ziet en wilt autorijden.
Glaucoom ontstaat meestal aan beide ogen. Soms is het ene oog eerder aangedaan dan het andere, maar de aandoening ontwikkelt zich vaak aan beide ogen. Bij de meeste vormen van glaucoom gaat de achteruitgang van het gezichtsveld heel geleidelijk.
Bij een glaucoomoperatie proberen we de oogdruk te verminderen. Tijdens de operatie maken we onder het bovenooglid, op de grens van het oogwit (sclera) en de iris (regenboogvlies) een klein afvoerklepje. Hierdoor kan het kamerwater (oogvocht) makkelijker wegvloeien naar de ruimte onder het bindvlies (conjunctiva).
Leeftijd: glaucoom kan op elke leeftijd ontstaan, maar het komt het meest voor bij mensen die ouder dan 40 jaar zijn. Cardiovasculaire risicofactoren: de bloedvaten rondom de oogzenuw kunnen ook beschadigd raken door bv. hoge bloedruk, hoog cholesterol, diabetes, etc.
Vitamine B1
Daarnaast helpt het om energie uit de suikers (glucose) te halen. Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen.
Oogdruk te hoog
Als de aanvoer van kamerwater groter is dan de afvoer, verhoogt de druk in het oog. Is deze te hoog, dan kan dat schade geven aan het gehele oog. Een veelvoorkomende, door een te hoge druk in het oog veroorzaakte aandoening, is glaucoom.
Deze overzet lowvisionbril Orange (L) is geschikt voor de meest voorkomende oogziekten zoals macula degeneratie, kataract en glaucoom.
In 2021 kregen naar schatting 24.100 mensen de diagnose glaucoom.
Glaucoom kan uiteindelijk tot blindheid leiden. Glaucoom wordt meestal behandeld met oogdruppels. Artsen schrijven meestal eerst oogdruppels met een bètablokker voor, zoals timolol. Uw arts kan brinzolamide voorschrijven als andere medicijnen onvoldoende werken.
De meeste mensen die glaucoom hebben, hebben in de beginfase nergens last van. Daarom is een oogmeting de beste manier om erachter te komen of je glaucoom hebt. Tijdens een oogmeting kijkt de opticien naar de algehele gezondheid van je ogen. Ook wordt je oogdruk gemeten.