De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Nee, glutenvrij eten heeft niets te maken met afvallen. Bij glutenvrij eten eet je geen producten van gemaakt van tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut.
Omdat gluten ongevraagd het lichaam kunnen binnen dringen, moet het immuunsysteem gedurende de dag meer actief zijn. Dit vreet energie. Het beperken van gluten, zal dus heel vaak energiewinst kunnen opleveren.
Dus het advies van je huisarts om eerst maar eens een tijdje glutenvrij eten, is geen goed advies. Je moet je éérst laten testen. Voor een betrouwbare uitslag zal je tenminste 6 weken voorafgaand aan de bloedtest gewoon gluten moeten blijven eten.
Glutenvrij is heel gezond
Aangezien granen en vooral tarwe een belangrijk onderdeel zijn van ons dagelijks voedsel, kun je gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon.
Mensen met coeliakie zijn intolerant voor gluten. Het eten van gluten zorgt bij hen voor schade aan het slijmvlies van de dunne darm.Hierdoor kan iemand diarree, buikpijn en een opgezette buik krijgen.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Door het volgen van een dieet, verdwijnen de klachten meestal langzaam. Na enkele weken tot maanden voelt u zich een stuk beter. Ondanks dat de klachten vrij snel minder worden, duurt het herstel van uw dunne darm veel langer. Dit kan zes maanden tot een jaar duren.
Mensen met glutensensitiviteit ervaren darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie en chronische vermoeidheid. Deze klachten worden in verband gebracht met het eten van gluten.
Wel als je coeliakie hebt of glutenintolerant bent natuurlijk, maar uit recent onderzoek blijkt dat een glutenvrij dieet, zonder medische indicatie, helemaal niet zo'n strak plan is. Sterker nog, onnodig een glutenvrij dieet volgen kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Wist je dat er een link is tussen gluten en hormonen? Zo kunnen gluten niet alleen je darmen beschadigen maar zelfs je hormoonhuishouding verstoren. Dit kan buikvet, vermoeidheid en zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Noten, pitten en zaden zijn van nature glutenvrij. Als er geen zout is toegevoegd staan ze in de Schijf van Vijf. Als er een laagje omheen zit, staan ze niet in de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld borrelnoten of pindarotsjes. Bovendien bevatten ze vaak gluten.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Is er behandeling voor deze ziekte? Coeliakie kan niet genezen. De behandeling is een dieet waar geen gluten in zitten. Dat dieet moet iemand het hele leven volgen.
"Het lijkt erop dat de darmflora over het algemeen meer dan een jaar nodig heeft om te herstellen van een behandeling met antibiotica. Als een kind verschillende antibioticakuren krijgt tijdens zijn eerste levensjaren, zou de darmflora wel eens geen tijd kunnen hebben om volledig te herstellen", zeggen de onderzoekers.
Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. En dus ook voor opname van belangrijke stoffen in voeding. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Hierdoor beschadigen de darmvlokken.
Wat is het? Glutenintolerantie of coeliakie is een chronische darmaandoening. Je bent dan overgevoelig voor gluten. Gluten zitten in granen, zoals tarwe, rogge, gerst, haver, mout of spelt.
Er zijn geen medicijnen voor coeliakie. Als je een glutenvrij dieet volgt, zullen de klachten uiteindelijk langzaam verdwijnen. Na enkele weken tot maanden voel je je al een stuk beter. Binnen zes maanden tot een jaar is de dunne darm weer helemaal hersteld.
Er is nu nog maar één manier om coeliakie te behandelen namelijk het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Alle granen die gluten bevatten zoals tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut, maar ook alle producten die hiervan gemaakt zijn, moeten vermeden worden.
Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren en ongemarineerde tofu is glutenvrij.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.